Zaokret u aferi ‘Respiratori’: Kinezi spremaju tužbu zbog navoda Tužilaštva BiH o neispravnosti respiratora

Zaokret u aferi ‘Respiratori’: Kinezi spremaju tužbu zbog navoda Tužilaštva BiH o neispravnosti respiratora

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine o njihovoj neupotrebljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužilaštvo uradio neovlašteni sudski vještak, izvještava Hayat.

Naime, osim što se respiratori ACM812A mogu koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu i operacionim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ukoliko se koriste s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Ovaj uređaj je još prije pandemije registrovan i korišten u Srbiji.

Njihovu upotrebljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom Bosne i Hercegovine uputile zahtjev da im se dostave respiratori, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan.

No, to nije jedini problem s kojim se trenutno suočava Tužilaštvo BiH. Kako doznajemo, proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete. Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj veb-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milionima eura, a advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji. Proizvođač respiratora, „Beijing Aerospace Changfeng“ u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije.

Čiji je i zašto je interes bio zbuniti javnost netačnim informacijama da se ne radi o stacionarnim respiratorima, te oklevetati aktere navodne afere, mogle bi otkriti upravo međunarodne tužbe i istrage koje će sasvim izvjesno stići i na adrese u Bosni i Hercegovini, jer je Tužilaštvo BiH, kao državni organ, iznijelo neprovjerene informacije u najranijoj fazi istrage te ih plasiralo putem svog šokantnog mediaplana.

Previous KS: U akciji 'Dar 1' lišeno slobode 17 policijskih službenika
Next Mali, organski i veći od života

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas putuju u službenu posjetu Crnoj Gori. Oni bi danas trebali otputovati za Podgoricu, a večeras je planirana večera koju

NAŠI DANI

Pritvorski objekat u Lipi izgrađen ilegalno, iza svega stoji Austrija

Trgovački sud u Beču, donio je presudu o izgrađenom objektu u migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća. Ispostavilo se da je objekat koji je trebao biti svojevrsna pritvorska jedinica i koji

NAŠI DANI

Smrt izraelske djevojčice vratila pitanje vojnog “Hannibalovog protokola” na dnevni red

Izraelska svjedokinja rekla je da je tokom Hamasovog napada 7. oktobra na južni Izrael vojska opkolila kuću u kojoj su bili pripadnici palestinske grupe i Izraelci te otvorila vatru na