‘Zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo na posao’

‘Zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo na posao’

Današnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedolaska ministara iz redova HDZ-a, izvještavaju mediji.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je kako je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio ovakvu situaciju.

“Bilo je više pokušaja i više poziva da se zakaže sjednica Vijeća ministara ali zbog toga što to nisu željeli predstavnici hrvatskog naroda iz HDZ-a nije bilo moguće održati ovu sjednicu. To me dovodi do zaključka da se radi o pokušaju klasične blokade ove institucije, što je najava Milorada Dodika koji je prije mjesec i po rekao da će predstavnici, ministri iz reda hrvatskog naroda prestati da dolaze na sjednice Vijeća ministara”, izjavio je Mektić.

Na taj način, dodaje Mektić, bojkotuju rad ove institucije što se u praksi evo i događa.

“Činjenice su činjenice. Možemo mi pokušati da zavaravamo javnost, da obmanjujemo kako mi nešto radimo ali mi u stvari od 4. maja ne radimo i nalazimo se u klasičnoj blokadi. To prije svega mene nervira kao ministra jer smatram da moramo imati toliko odgovornosti da kroz Vijeće ministara rješavamo ključne životne probeme ovih građana”, poručuje ministar Mektić.

On je pozvao političke subjekte koji trenutno pregovaraju o formiranju vlasti da to konačno završe.

“Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana Bosne i Hercegovine, njihova životna sudbina, njihovi problemi, već su bitni politički interesi i zauzimanje pozicija. Da su bitni interesi građana mi bi sjeli ovdje i rješavali probleme njihove. Pozivam reprezentacije, kako oni sebe nazivaju: Sutra, sjedite dogovorite se i izaberite novi Savjet ministara. Pozivam ih da formiraju Savjet ministara ali dok ne formiraju zar je normalno da mi ne radimo, zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo ovdje na posao”, istakao je Mektić.

-On je dodao kako se politika duboko involvirala u sigurnosni sistem i koči njegovo daljne razvijanje u Bosni i Hercegovini, preko svojih eksponenata u sigurnosnom sektoru.

Mektić je istakao kako da ga ne zanima ko će biti njegov nasljednik i ko će činiti Vijeće ministara BiH jer je jedino bitno rješavanje problema građana u Bosni i Hercegovini.  

Šarović: Smatram da je naša obaveza, u skladu sa Zakonom, da prisustvujemo sjednicama Vijeća ministara, jer za to smo plaćeni, to je naša obaveza, to od nas očekuju građani

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima danas u Sarajevu da se svako neodržavanje sjedice Vijeća ministara BiH negativno odražava na ukupnu ekonomsku, političku i svaku drugu sliku u Bosni i Hercegovini.

On je informirao novinare da danas nisu imali kvorum za održavanje sjednice Vijeća ministara BiH, te da se ova sjednica odgađa već treći put na zahtjev, prije svega, ministara iz reda hrvatskog naroda.

– Tako je bilo i danas. Predsjedavajući, a i ja smo dobili pismenu obavijest od ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da danas neće prisustvovati sjednici Vijeća ministara BiH, između ostalog i zbog nezakazivanja u odgovarajućim rokovima, nekih proceduralnih pitanja, nedostavljanja odgovarajućih materijala… – naveo je Šarović. 

Kazao je kako ne može precizno reći je li to opstrukcija, a „vjerovatno ćemo znati za narednih sedam dana“.

– Smatram da je naša obaveza, u skladu sa Zakonom, da prisustvujemo sjednicama Vijeća ministara, jer za to smo plaćeni, to je naša obaveza, to od nas očekuju građani. Nije pitanje za nas formiranje novog saziva Vijeća ministara, to je pitanje političkih stranaka. Mi smo u mandatu, ali ne tehničkom, to zakon ne poznaje, nego u mandatu bez ograničenja do onog momenta dok se ne uspostavi novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – istakao je Šarović.

Kaže da je pred njima mnogo obaveza, mnogo stvari koje očekuju i građani, privreda i druge institucije u ovoj zemlji.

Dodao je da će kod predsjedavajućeg insistirati na tome da na vrijeme obavijesti sve ministre u ovom sazivu za redovnu sjednicu sljedeće sedmice, „da se otklone određene proceduralne manjkavosti, ako ih ima, i da tada vidimo da li je na sceni eventualno nešto drugo“.     

– To ćemo procijeniti. Ukoliko bude nešto drugo, ukoliko bude to potpuno jasno šta je na sceni, mi ćemo tražiti od predsjedavajućeg da se primjene zakonske mogućnosti koje nam zakon daje. To je da se obave ključne konsultacije i da obezbijedimo da Vijeće ministara funkcioniše i da eliminišemo bilo koju mogućnost eventualne namjerne opstrukcije rada Vijeća ministara BiH – pojasnio je Šarović.

Naglasio je da se rad ovog saziva Vijeća ministara ne može zasnivati na „telefonskim sjednicama“, na kojima se rješavaju neka manje važna pitanja.

Po njegovim riječima, suštinska pitanja su za redovnu sjedicu.

– Veći imamo toliko materijala za najmanje dvije-tri sjednice, više od 60 novih tačaka. Neke od njih su i finansijske prirode, obaveze koje se odnose na razvoj infrastrukture i neke druge obaveze BiH. Tako da svako neodržavanje sjednice Vijeća ministara BiH negativno se odražava na ukupnu ekonomsku, političku i svaku drugu sliku u Bosni i Hercegovini – smatra Šarović.     

On kaže da postoje zakonske mogućnosti, te da je zakonodavac predvidio i ovakve mogućnosti „znajući kakvi smo mi i u kakvu situaciju možemo dovesti cijelo društvo i da možemo zloupotrijebiti institucije zarad nekih drugih ciljeva“.   

– Postoje modeli, odnosno varijante u kojima predsjedavajući vrši neophodne konsultacije da vidi da li se može postići odgovarajući konsenzus u vezi sa održavanjem sjednice. Ukoliko se taj konsenzus ne postigne, onda postoje zaskonske i poslovničke mogućnosti da se omogući rad Vijeća ministara sve do onog momenta dok se ne izabere drugi, bez mogućnosti opstrukcije bilo koga u ovom personalnom sazivu – kazao je Šarović.

Istaknuo je da je njihova obaveza, te da zakon to propisuje, da rade do onog momenta dok se ne izbere novi saziv.

– Ne postoji tehnički mandat. Postoji mandat u punom kapacitetu do izbora novog saziva Vijeća ministara. To je odgovornost svakog od nas. Zbog toga primamo platu koja nije mala i koja je predmet kritika mnogih pa i novinara – naveo je ministar Šarović.

Previous 'Blagajska sehara' svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini
Next Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

  Posmatrajući sa historijskog aspekta, 2018. godina je značajna po obilježavanju nekoliko važnih godišnjica vezanih za događaje iz historije Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto su baš ovu godinu

NAŠI DANI

Šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje. Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta

NAŠI DANI

Obilježavanje 78. godišnjice “Igmanskog marša”: Antifašizam nije iskorijenjen

Na planini Igman danas je održano obilježavanje 78. godišnjice “Igmanskog marša”, legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Nekoliko hiljada okupljenih antifašista sa skupa je