Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

cerska-zavrsena-3Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem.

Završetkom radova na džamiji vrijedni povratnici u ovo naselje će dobiti najljepši bajramski poklon.

Podsjetimo, ova džamija se nalazila u zaseoku Čelebići, a srušena je u maju prošle godine, kada se nakon velikih padavina aktiviralo ogromno klizište. Tada je smrtno stradala nena Hanifa Čelebić, dok je džamija potpuno zatrpana. Munara je ostala netaknuta i postala je jedan od simbola prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Cerani su ubrzo pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za izgradnju nove džamije. Pronađena je nova lokacija u zaseoku Hasanovići, dok je uporedo počela i izgradnja mesdžida u zaseoku Gobelje. Uz pomoć dobrih ljudi, brojnih donatora i vrijednih ruku povratnika, džamija i mesdžid su završeni. Sa lokaliteta gdje je izgrađenja nova džamija pruža se pogled na mjesto Čelebići, gdje se nalazi zatrpana džamija sa netaknutom munarom.

Muamer efendija Jusupović, imam u Cerskoj, u izjavi za naš portal je kazao da je netaknuta munara ostala i pouka i simbol uspravljanja Bošnjaka u Podrinju. Dodao je da je 2014. godina bila godina puna tuge i iskušenja za povratnike u Cersku.

– Allah je dao snage da se Cerani jos jednom usprave. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da izgradimo novu džamiju Izgradnja džamije je važna i sigurno će se stanovnici Cerske bolje osjećati, jer džamije ulijevaju sigurnost i daju povjerenje – kazao nam je Jusupović.

Pozvao je vjernike iz svih kraje naše zemlje da dođu u Cersku 1. avgusta i da sa Podrinjcima podijele radost otvorenja džamije.

– Dobar i čestit Bošnjak je onaj kojeg se tiče kako žive naša braća i sestre u manjem bh. entitetu. Vrlo je važno da pokažemo međusobnu solidarnost, ali i da se ovdje život vraća i da su Bošnjaci spremni da ostanu na ovim prostorima – dodao je efendija.

(Faktor.ba)

Previous Amel Tuka: Iako smo mala nacija, ljudi koji žive u našoj zemlji imaju veliko srce
Next Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

You might also like

NAŠI DANI

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: “Helikopter je pucao na nas”

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom “Potop Aqsa”, koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni

NAŠI DANI

U Srebrenici potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa: Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft

 (MINA) – Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft danas su u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica potpisali Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, u okviru programa

NAŠI DANI

Udruženje Pomozi.ba – Konvoj od 54 šlepera pomoći krenuo iz Sarajeva ka Turskoj

 Humanitarno udruženje Pomozi.ba koje neprestano radi na prikupljanju pomoći za područja pogođena zemljotresom večeras je otpremilo 54 šlepera pomoći koji su na put krenuli iz Sarajeva ka Turskoj.