Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

cerska-zavrsena-3Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem.

Završetkom radova na džamiji vrijedni povratnici u ovo naselje će dobiti najljepši bajramski poklon.

Podsjetimo, ova džamija se nalazila u zaseoku Čelebići, a srušena je u maju prošle godine, kada se nakon velikih padavina aktiviralo ogromno klizište. Tada je smrtno stradala nena Hanifa Čelebić, dok je džamija potpuno zatrpana. Munara je ostala netaknuta i postala je jedan od simbola prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Cerani su ubrzo pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za izgradnju nove džamije. Pronađena je nova lokacija u zaseoku Hasanovići, dok je uporedo počela i izgradnja mesdžida u zaseoku Gobelje. Uz pomoć dobrih ljudi, brojnih donatora i vrijednih ruku povratnika, džamija i mesdžid su završeni. Sa lokaliteta gdje je izgrađenja nova džamija pruža se pogled na mjesto Čelebići, gdje se nalazi zatrpana džamija sa netaknutom munarom.

Muamer efendija Jusupović, imam u Cerskoj, u izjavi za naš portal je kazao da je netaknuta munara ostala i pouka i simbol uspravljanja Bošnjaka u Podrinju. Dodao je da je 2014. godina bila godina puna tuge i iskušenja za povratnike u Cersku.

– Allah je dao snage da se Cerani jos jednom usprave. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da izgradimo novu džamiju Izgradnja džamije je važna i sigurno će se stanovnici Cerske bolje osjećati, jer džamije ulijevaju sigurnost i daju povjerenje – kazao nam je Jusupović.

Pozvao je vjernike iz svih kraje naše zemlje da dođu u Cersku 1. avgusta i da sa Podrinjcima podijele radost otvorenja džamije.

– Dobar i čestit Bošnjak je onaj kojeg se tiče kako žive naša braća i sestre u manjem bh. entitetu. Vrlo je važno da pokažemo međusobnu solidarnost, ali i da se ovdje život vraća i da su Bošnjaci spremni da ostanu na ovim prostorima – dodao je efendija.

(Faktor.ba)

Previous Amel Tuka: Iako smo mala nacija, ljudi koji žive u našoj zemlji imaju veliko srce
Next Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

“Orijentalni institut u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16.-17.5.1992.“

Manifestacijom “Orijentalni institut u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16.-17.5.1992.“ u gradskoj Vijećnici obilježena je 30. godišnjica stradanja Orijentalnog instituta u Sarajevu, javlja AA. Ove godine navršava se trideset godina od

NAŠI DANI

Svjetska nagrada za humanizam dodijeljena akademiku Abdulahu Šarčeviću

 Ohridska Akademija za humanizam dodijelila je akademiku Abdulahu Šarčeviću Svjetsku nagradu za humanizam za 2021. godinu. Abdulah Šarčević je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Jedan je

NAŠI DANI

Hrv. narodni sabor i federalizacija: A šta ako Bošnjaci donesu svoju deklaraciju?

I Bošnjaci bi, s punim pravom, mogli tražiti novu međunarodnu konferenciju o Bosni i Hercegovini, predloživši ukidanje kantona, ali i entiteta. Da li bi to drugi prihvatili i ispunili spisak