Zašto Izrael može nekažnjeno mučiti zatočenu palestinsku djecu

Zašto Izrael može nekažnjeno mučiti zatočenu palestinsku djecu

Izrael je i dalje jedina zemlja na svijetu koja automatski i sistematski procesuira djecu na vojnim sudovima. Ipak, svjetski lideri ne govore ništa

U posljednjih nekoliko dana, izraelske vlasti su oslobodile desetine palestinske djece zatvorenika u zamjenu za izraelske taoce koje drži Hamas.

Čini se da se mnogi ljudi širom svijeta pitaju, možda po prvi put, zašto Izrael zatvara toliko palestinske djece?

Od Druge intifade, 2000. godine, kada je Međunarodna odbrana djece Palestine  (DCIP) počela pratiti palestinsku djecu zatočenu od strane izraelske vojske, izraelske snage su pritvorile, ispitale, procesuirale i zatvorile oko 13.000 palestinske djece .

Svake godine izraelska vojska pritvori između 500 i 700 palestinske djece .

Svi Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući djecu, podliježu izraelskom vojnom zakonu od 1967. godine, kada ga je Izrael anektirao.

Međutim, izraelski doseljenici koji žive na istoj teritoriji podliježu izraelskom civilnom zakonu – kristalno jasan primjer aparthejda.

Uprkos činjenici da međunarodne norme potvrđuju da se civili, uključujući djecu, nikada ne smiju izvoditi pred vojnim sudovima, Izrael je i dalje jedina zemlja na svijetu koja automatski i sistematski procesuira djecu na vojnim sudovima.

Mučenje

Ova djeca, koja su skoro sva dječaci, imaju raspon od 12 godina – starosne dobi za krivičnu odgovornost prema izraelskom vojnom zakonu – do 17 godina, iako je DCIP dokumentirao slučajeve gdje su djecu mlađu od 12 sati zatvarale i maltretirale izraelske snage.

Prema međunarodnom pravu, dijete je svaka osoba mlađa od 18 godina.

Između 2016. i 2022. godine, DCIP je prikupio izjave pod zakletvom od 766 palestinske djece koje je pritvorila izraelska vojska i procesuirala na izraelskim vojnim sudovima kako bi pratila njihova iskustva zlostavljanja i mučenja od strane izraelskih snaga.

Zahvaljujući tim podacima, možemo sa sigurnošću reći da je uskraćivanje osnovnih ljudskih prava palestinskoj djeci uobičajen posao za izraelske snage.

Troje od petoro ove djece privedeno je iz svojih domova usred noći, prema dokumentaciji koju je prikupio DCIP. Izraelske snage se pojavljuju u domu palestinske porodice u dva ili tri sata ujutro, razvaljuju vrata, probude cijelu porodicu i izvlače dijete iz kreveta.

U tom trenutku 75 posto djece doživljava neki oblik fizičkog nasilja od strane izraelskih vojnika. 

Nakon toga, gotovo sva djeca imaju poveze na očima i ruke prije nego što budu utjerana u izraelsko vojno vozilo na putu do centra za ispitivanje, koji se često nalazi u ilegalnom izraelskom naselju. Za to vrijeme roditelji tog djeteta nemaju pojma kamo ga vode i kada će doći kući.  

Po dolasku u izraelski centar za ispitivanje, izraelski vojnici pretresu 80 posto djece . Zatim odrasli izraelski ispitivač, koji govori stručni arapski, ispituje dijete bez prisustva člana porodice ili advokata.

U stvari, ne postoji pravo na advokata tokom ispitivanja prema izraelskom vojnom zakonu. Dvije trećine djece nije pravilno informisano o svojim pravima, a 55 posto je prisiljeno da potpisuje dokumente na hebrejskom, jeziku koji ne razumije. 

Pritvoren bez optužnice

Izraelski isljednici stavljaju jedno od četvrto djece u samicu prije suđenja u svrhu izvlačenja priznanja – metoda koju Ujedinjene nacije smatraju mučenjem. 

Sve se to dešava prije suđenja – koje također vode izraelski vojnici na vojnom sudu. Stopa osuđujućih presuda je veća od 95 posto , što je broj koji vam govori sve što trebate znati o interesu izraelske vojske za pravdu.

Najčešća optužba protiv djece je bacanje kamena, za koju je potencijalna maksimalna kazna do 20 godina. 

Međutim, mnoge Palestince, uključujući djecu, izraelska vojska zatvara bez optužnice ili suđenja, što znači da ih drže na neodređeno vrijeme u izraelskim vojnim zatvorima, što je praksa poznata kao administrativni pritvor.

DCIP je dokumentirao slučajeve u kojima se palestinska djeca drže u administrativnom pritvoru više od godinu dana. 

Izraelski vojni pritvorski sistem, u svakom trenutku, dizajniran je da izvrši potpunu kontrolu nad palestinskom djecom i njihovim porodicama. Od trenutka kada su izraelski vojnici upali u kuću palestinske porodice usred noći, djeca znaju da ih roditelji ne mogu zaštititi. 

Dok je mnoga palestinska djeca puštena iz izraelskih zatvora ove sedmice, izraelske snage su zauzete vršenjem racija i hapšenja svake noći širom okupirane Zapadne obale.

Čak i dok cijeli svijet gleda, izraelska vojna brutalnost djeluje nekažnjeno, kao sat, ohrabrena ubijanjem više od 6.000 palestinske djece u Gazi, a samo nekoliko svjetskih lidera ih smatra odgovornim.

Autorica teksta Miranda Cleland je službenica za zastupanje u Defense for Children International – Palestina i živi u Washingtonu, DC, gdje se zalaže za ljudska prava palestinske djece. Diplomirala je s odlikom na Američkom univerzitetu iz međunarodnih studija i arapskog jezika.

Izvor: Middle East Eye

Previous Stolac: Đul-hanumina kuća data na korištenje BZK “Preporod”
Next Hatidža Hodžić, heroj – sa 17 godina ostavi svoju mladost i tijelo zemlji Bosni

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Hemon: U Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi podivljala islamofobija ušla u mejnstrim

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH MISLILACA I KNJIŽEVNIKA NAŠEG DOBA GOVORI O NEGIRANJU GENOCIDA, DRUŠTVENOJ AROGANCIJI ZAPADA I CJELOŽIVOTNOJ RASELJENOSTI. Aleksandar Hemon je bio u Čikagu kada je počeo rat u Bosni

RIJEČ

Naci-žurka u slavu tvorevine nastale na genocidu i zločinima

  Čisto da se zna kako Banja Luka živi svoju 1992. godinu i etničko čišćenje u kontinuitetu. Čelnici Republike Srpske i danas su proslavili neustavni dan tog bh. entiteta. Sve se činilo

RIJEČ

Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji

Gost telwevizije N1 bio je kosovski advokat, politički konsultant, bivši visoki državni i partijski funkcioner Azem Vlasi. Vlasi je oštro kritikovao srbijanske vlasti u Beogradu, a tvrdnje o planovima za