Zašto je Mohammed bin Salman iznevjerio Palestince

Zašto je Mohammed bin Salman iznevjerio Palestince

U prošlosti, Saudijska Arabija se nadala da će povesti arapski svijet općenito, a posebno zaljevske zemlje, ka mirnom rješavanju palestinske stvari. Ali takve nade su sada razbijene

Oklevljiva i mlaka podrška kraljevstva Palestincima usred izraelskog pokolja u Gazi u posljednjih sedam mjeseci pokazuje da ono više nije pravi arbitar, u ratu u kojem Tel Aviv ne sluša ni svoje gospodare u Washingtonu, a kamoli njegove bogate i prijateljske susjede iz Zaljeva. 

Izraelski rat u Gazi zaista je okončao saudijsko pokroviteljstvo palestinske stvari – ako je takvo pokroviteljstvo ikad bilo realna politička opcija za kraljevstvo. 

Dok UAE i Katar imaju intimne veze i komunikacijske kanale s Izraelom i Hamasom, Saudijska Arabija pod prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom je dezorijentirana i zbrkana iz važnog razloga: njen vlastiti nacionalni interes, usmjeren na to da SAD ostane blizu kao zaštitnik sigurnosti, ne može biti postignut na štetu prava Palestinaca na pristojan život i slobodu od okupacije . 

Prijestolonasljednik ne može da mijenja normalizaciju sa Izraelom za saudijsku nacionalnu bezbjednost, dok Palestince ostavlja na hladnom. 

Rat u Gazi razbio je san Mohammeda bin Salmana da SAD instaliraju “Gvozdenu kupolu” nad kraljevstvom u zamjenu za potpunu normalizaciju odnosa s Izraelom. Sjećanje na napade na naftna postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu 2019. i neuspjeh Trumpove administracije da odgovori, još uvijek ga mora proganjati. 

Od tada je bezuspješno forsirao da SAD potpišu čvrst sigurnosni sporazum sa njegovom zemljom. Tekući pokolj Palestinaca ne samo da je obustavio pregovore, već je još više otežao Saudijskoj Arabiji da javno izrazi entuzijazam u pogledu mogućnosti normalizacije.

Retorika i propaganda

Ne iznenađuje propust Saudijske Arabije da odigra bilo kakvu značajnu ulogu u osiguravanju primirja u Gazi, a kamoli u nadgledanju mirovnog sporazuma u kojem se poštuju prava Palestinaca. Njegovo rukovodstvo danas ne teži da stekne legitimitet kroz vođstvo u inostranstvu, već se fokusira na unutrašnje poslove. 

Mohammed bin Salman se udaljio od stare potrage da vodi arapski svijet jer je zabrinut za vlastito vodstvo kod kuće. Normalizacija s Izraelom je blizu, uvjeravao je publiku putem Fox Newsa samo nekoliko sedmica prije 7. oktobra. 

Više od sedam mjeseci kasnije, prijestolonasljednik je suočen s činjenicom da se, prema jednoj anketi , 96 posto Saudijaca protivi normalizaciji s Izraelom.

Službeni mediji su stoga željeli raspršiti “glasine” o saudijskoj samozadovoljstvu ili žurbi za normalizacijom odnosa s Izraelom. Rijad je nedavno ponovio američkoj administraciji da „neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, ako se zaustavi izraelska agresija na pojas Gaze, a svi članovi izraelske okupacione snage se povuku iz pojasa Gaze”. 

Ponavljanje takve retorike postalo je norma, ali je upitno da li će to uvjeriti većinu Saudijaca ili Palestinaca u posvećenost Rijada palestinskoj stvari.  

Na drugom nivou, saudijska pomoć ima za cilj da pokrije politički neuspjeh države. U očajničkom pokušaju da sačuva obraz, Sahem, saudijska kampanja prikupljanja sredstava za Gazu, istakla je svoj uspjeh u prikupljanju više od 180 miliona dolara od 1,8 miliona donatora. Ne libi se da na svojoj web stranici navede imena donatora, uključujući pojedinačne poslovne ljude i državnu naftnu kompaniju Aramco.

Donacije kao što su hurme, medicinske potrepštine i korpe sa hranom su također navedene na Sahemovoj web stranici. Jasno je da dobročinstvo dolazi sa živopisnom propagandom pod pokroviteljstvom kralja. 

Politički angažman 

Bez sumnje, Gazi je potrebna hitna i ogromna humanitarna pomoć. Ali iako su takvi napori pomoći hvale vrijedni, saudijska propaganda u okviru vlastitih inicijativa za pomoć ne može biti zamjena za stvarni politički angažman u potrazi za trajnim mirom i državnošću Palestinaca. 

Tokom ove katastrofe bez presedana, genocida i pokolja, trenutni napori humanitarne pomoći trebali bi biti usmjereni na omogućavanje palestinskom narodu da ponovo uspostavi vlastitu agenciju – uglavnom, tražeći svoja politička, ljudska i građanska prava od okupatorske sile – umjesto da sama pomoć postane konačni cilj. 

Izraelu se ne može dozvoliti da nastavi svoju razornu kampanju u Gazi, koja je ubila više od 35.000 ljudi i uništila sredstva za život više od dva miliona ljudi, dok se jedna od najvažnijih arapskih i muslimanskih zemalja bavi prikupljanjem donacija i reklamiranjem ovih napora.  

Čini se da je Saudijska Arabija, između ostalih država, ušla u humanitarnu trku samo da bi se odmaknula od svoje političke nemoći i saučesništva u ovom ratu.

Saudijska Arabija mora preuzeti odgovornost istinske podrške političkim pravima Palestinaca, jer se njena vlastita sigurnost i nacionalni interesi bolje služe u arapskom svijetu u kojem su Palestinci priznati kao ljudska bića s dostojanstvom i suverenitetom. Nacionalni interes Saudijske Arabije leži unutar arapskog miljea, a ne u bilateralnom sporazumu s Izraelom koji ruši svaki mir.  

Izvor: Middle East Eye

Previous Španija odbija da brod s oružjem za Izrael pristane u njihovoj luci
Next Helez: Fabrika Binas će do kraja godine zaposliti 300 novih radnika

You might also like

NAŠI DANI

Reakcije na HDZ-ov prijedlog upisa konstitutivnosti na lične karte: ‘Zadnja utvrda iskonskog nacizma’

Dok se čeka na nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, HDZBiH ne čeka i ne sjedi skrštenih ruku. Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta uputio

NAŠI DANI

Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV

 Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. oktobra na kojoj će biti razmatran Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama

NAŠI DANI

BANA – Zamrznuti odnose sa Republikom Srbijom

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje postupke predstavnika vlasti  Republike Srbije koji u kontinuitetu tri decenije, kako se navodi, od zločinca Slobodana Miloševića do aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića, vrše političku