Zašto su prihodi od boravišne takse u Neumu mali, ko može stati ukraj malverzacijama?

Zašto su prihodi od boravišne takse u Neumu mali, ko može stati ukraj malverzacijama?

Početkom augusta iz Neuma stizale su vijesti kako je druga pandemijska turistička sezona uspješna, “popunjenost kapaciteta je skoro 100 posto, na jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu odmaraju se hiljade gostiju…” 

– Trenutno je u Neumu približno 15.000 gostiju, iako je teško dati tačne podatke i brojke u ovom trenutku – kazao je tada za Fenu Dragan Jurković, načelnik Neuma.

To je lice turističke sezone u Neumu, a naličje je prije nekoliko dana otkrio pomoćnik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-netervanskog kantona (TZHNK) Semir Temim naglasivši kako je situacija kad je u pitanju prijava gostiju i naplata boravišne takse “najblaže rečeno katastrofalna”.

– Općina Konjic je na našu stranicu ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da ne prijavljuju goste turističkoj zajednici – kazao je Temim.

Iako je popunjenost smještajnih kapaciteta u Neumu bio skoro pa na maksimalnom nivou, TZHNK je na ime uplate boravišne takse za period od 1. januara 2021. do 24. oktobra 2021. iz Neuma ostvarila prihod od svega 51.687 KM.

Da je situacija s naplatom boravišne takse loša, potvrdio je za Faktor i direktor TZHNK Andrija Krešić.

– TZHNK ima sistem prijave gostiju kojim smo htjeli olakšati hotelijerima i ostalim koji nude smještaj. Najlošije su to prihvatili u Neumu, dio uplaćuju, dio ne. Situacija je zaista katastrofalna, kao što je to već rekao kolega Temim. Nama nenormalno postaje normalno. Hotel uredno naplati boravišnu taksu gostu koju bi trebao proslijediti TZHNK. Nažalost, u posljednjih pet-šest godina uplaćuje se svega 20 do 25 posto boravišnih taksi na teritoriji HNK – govori Krešić.

Kako ističe, TZHNK tu praktično ne može ništa uraditi.

– TZHNK nema mehanizme da utječe na poslovanje turističkih objekata, to je u nadležnosti inspekcijskih službi. Njihovim pojačanim radom na terenu povećali bi se prihodi od uplaćenih boravišnih taksi – naglasio je Krešić.

Previous Tvrtka I, za kralja Bosne, okrunio je djed Crkve bosanske
Next Sablasna tišina u Brčkom: Danas dženaza i ukop tragično stradalih

You might also like

NAŠI DANI

Ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci; PDV na hranu 5%

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

NAŠI DANI

Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenosi AA. Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN) te bivša

NAŠI DANI

Građani Goražda poslali poruku da se hitno zaustave stradanja u Gazi i Palestini

Građani Goražda mirnim protestima održanim danas na Mostu Alije Izetbegovića digli su svoj glas protiv terora nad stanovništvom Gaze i Palestine. Iz Goražda je poslana poruka da se  stradanje stanovništva