ZAŠTO VUČIĆ NE DA ŠEŠELJA? Ako padne Šešelj u Hagu, padaju Vučić i Nikolić

 

Aleksandar Vučić izričit je u namjeri da Vojislava Šešelja ne vrati u Hag, iako je Srbija po međunarodnim sporazumima to u obavezi da učini. 

 

Ne dam Šešelja zbog sebe

Prvo su Aleksandar Vučić i klika na čelu sa Rasimom Ljajićem godinu dana krili od javnosti da je Haški tribunal podnio zahtjev za hapešenje troje radikala zbog ometanja sudskog procesa, zastrašivanje i podmićivanje svjedoka. Tribunal je tražio njihovo izručenje po optužnici koja je uručena Vladi Srbije 15. januara 2015. godine.

Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić krili su taj nalog sve dok Haški tribunal krajem prošle godine nije objavio da Srbija namjerno ne poštuje naloge suda.

Predsjednik Tribunala požalio se Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Vrh Vlade Srbije ostao je zatečen odlukom Tribunala da skine oznaku povjerljivosti sa naloga za hapšenje, iako su, kako je Vlada Srbije lažovski navela, obavijestila Tribunal da bi izručenje radikala predstavljalo “prijetnju po nacionalnu bezbjednost”.

Zatim je klika koju predvodi Rasim Ljajić predložila da se radikalima sudi u srpskim nameštenim sudovima, piše Teleprompter.rs.

– Nismo dobili odgovor i čekamo odgovor Tribunala. Naš prijedlog je bio strogo povjerljiv, a onda su ga oni objavili. To je apsolutno njihova greška. Ovo je nepoštovanje suda, radi se o podnesku pod oznakom stroge povjerljivosti, rekao je Ljajić.

Nije to bila greška Tribunala, već Rasima Ljajića jer Vlada Srbije nije postupila po njihovom nalogu.

Problemi Vlade Srbije sa Haškim tribunalom kulminirali su kada je saopšteno da će Srbija morati Šešelja da uhapsi i vrati u Hag zbog izricanja presude. To bi trebalo da se dogodi do 31. marta, u toku predizborne kampanje.

Ljajić je danas za TV “Pink” rekao da će se Srbija o zahtjevu Tribunala da Šešelj prisustvuje izricanju presude odrediti kada i definitivno stigne taj zahtjev, navodeći da će Srbija poštovati svoje međunarodne obaveze i svoj zakon, ali da sa druge strane mora da vodi računa o ukupnoj stabilnosti u zemlji i u društvu.

Postavlja se pitanje otkad je Vojislav Šešelj kao osumnjičeni ratni zločinac postao stub stabilnosti države Srbije? Ako bi Vlada Srbije po međunarodnim sporazumima isporučila Šešelja Hagu, došlo bi do destabilizacije države?

Je li Rasim Ljajić normalan? Imajući u vidu to da Aleksandar Vučić smatra da je on država, sasvim je izvjesno da bi vraćanje Šešelja u Hag poljuljalo njegovu stabilnost, a država Srbija opstala bi i bez Vučića i bez Šešelja.

Pobunio se i Vučićev portparol Aleksandra Vulin. On se bunio što Hag baš sada, prije izbora, zahtjeva vraćanje Šešelja u Hag.

– Haški tribunal nema nijedan razlog da sada traži Vojislava Šešelja i, u svakom slučaju, treba da sačeka da se završe izbori u Srbiji. Onda ih molim najljepše da sačekaju još 12 mjeseci. Oni su gospodina Šešelja ovdje pustili da dođe iz zdravstvenih razloga i neka ga ostave da se bavi politikom, da učestvuje na izborima, neka ga ostave da živi svoj život, nemaju niti jedan razlog, ni opravdanje da ovo što rade, rade, ne samo uoči izbora, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin.

Prvo, ko je tjerao Alesaksandra Vučića da raspisuje izbore? Drugo, možda je Vučić baš zbog toga raspisao izbore. Treće, nije Haški tribunal srpski sud pa da može jedan Vulin da mu naređuje kada će izricati presude. Četvrto, Šešelj je sam priznao da nije bolestan i da je “najzdraviji na političkoj sceni”. Peto, Hag bi trebalo da sačeka da se završe izbori, pa da ga Vučić ugura u Skupštinu kako bi dobio imunitet.

Panika koja se pojavila u Vladi Srbije zbog zahtjeva Haga dokazuje samo jedno: Šešelj je kriv za ratne zločine, što znači da su Vučić i Nikolić kao njegovi najbliži saradnici jednim dijelom takođe krivi!

 

Previous Uh, što volimo granice Bosne: Kad se Hrvati i Srbi tuku, Bošnjaci dobiju batina
Next Utjecaj Bošnjaka na razvoj osmanske umjetnosti: Minijaturisti, kaligrafi, inženjeri, zlatari, ćilimari, arhitekte…

You might also like

NAŠI DANI

Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

Naša zemlja bilježi konstantan rast u oblasti turizma, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i logično povećanje prometa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Polaganjem vijenaca i cvijeća ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskoh kantona u Tuzli, a zatim svečanim defileom i obraćanjima u Živinicama, danas je obilježen 22. maj – Dan policije Tuzlanskog

NAŠI DANI

Predsjedništvo zadužilo Ministarstvo sigurnosti da adekvatno odgovori na požare

 Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj je donesen zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da iskoristi sve mehanizme kako bi se osigurao adekvatan odgovor