Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

 

Završena je obnova zgrade “Pancirka”, simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja. U sklopu radova urađena je kompletna termo – fasada i zamijenjena stolarija.

Iako je projektom bilo planirano da se „ratni ožiljci“ sačuvaju postavljanjem staklenih ploha kroz koje bi se zadržali autentični ostaci rupa od granata i metaka, građani se s takvim tehničkim rješenjem nisu složili, bojeći se da bi moglo doći do narušavanja termo-izolacije i prodiranja vode u stanove. Zbog toga je urađeno drugo rješenje, te je na zgradi postavljen pano koji kroz fotografije podsjeća na period 1992-1995. godine, na ratna razaranja i na ono šta su ova zgrada i stanovnici Dobrinje pretrpjeli tokom agresije na našu zemlju.

Danas, skoro dvije i po decenije nakon rata, ovaj dio naselja poprimio je sasvim novi izgled i vraća mu se prijeratni sjaj.

„Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane i važila je za jednu od najviše oštećenih zgrada u općini Novi Grad.

Vrijednost radova je 714.871 KM. Sufinansiralo ih je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 200.000 KM, dok je Općina osigurala preostali iznos.

Previous 12-godišnji Mak iz Sarajeva najmlađi je microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!
Next Vjenčanje pet parova na tvrđavi Stari grad u Travniku

You might also like

OTPOR BOSNE

Trideset godina Sile nebeske

Jučer su u Bihaću održane centralne aktivnosti višednevnog programa kojim je obilježena 30. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon prijema za ratne komandante organiziran je obilazak

NAŠI DANI

Mlazni avioni EU izvode obuku iznad Bosne i Hercegovine

U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a takoder i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije “Althea” prihvatio je ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih

NAŠI DANI

Rusija opozvala ambasadora iz Washingtona nakon Bidenovih komentara o Putinu

Rusija je u srijedu opozvala svog ambasadora iz Washingtonu u Moskvu nakon komentara američkog predsjednika Joea Bidena koji je oštro kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja AA. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih