Završena prva faza sanacije nekropole stećaka u Breškama kod Tuzle

Završena prva faza sanacije nekropole stećaka u Breškama kod Tuzle

U četvrtak, 4. aprila 2019. godine je završena prva faza projekta sanacije nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Historijsko područje – Nekropola sa stećcima u Starim kućama, Nikolići, Donje Breške, Grad Tuzla.

Radi se o nekropoli sa stećcima, na kojoj su 2010. godine kada je proglašena nacionalnim spomenikom bila evidentirana 23. stećka, od čega 2. sanduka, koja su za oko 20 m izdvojena od ostatka nekropole, na kojoj su smješteni stubovi različitih završetaka, lučno zasvođeni, s lučnim izbočenjem ili s ravnim završetkom širim prema gore. Stubovi su ukrašeni najčešće motivom križa, a potom i polumjesecom, jabukama, spiralama, kanelurama. 

Međutim, zbog samonikle vegetacije, neodržavanja, izlaganja nepovoljnim vremenskim uticajima, nekoliko stubova je bilo djelomično ili potpuno utonulo, prekriveno nanosom zemlje, oštećeno, u većoj ili manjoj mjeri obraslo mahovinom.

U Odluci o proglašenju nacionalnim spomenikom određene su mjere trajne zaštite čija je prva faza podrazumjevala čišćenje i uređenje nekropole kako bi se utvrdio tačan broj stećaka, njihove dimenzije, položaj i identificiranje ukrasa na stećcima, za čiju provedbu je shodno zakonu bila zadužena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je proteklih godina pokušao osigurati nedostajuća finansijska sredstva za pokretanje aktivnosti na zaštiti ovog nacionalnog spomenika. U isto vrijeme Zavod je radio na istraživanju, prikupljanju dokumentacije, izradio projekat sanacije, restauracije i konzervacije ove nekropole, te obezbjedio saglasnosti vlasnika parcela i nadležnih instanci vlasti za provedbu ovog projekta.

Zahvaljujući, finansijskoj podršci Grada Tuzla, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, od 1 do 4. aprila 2019. godine je izvedena prva faza radova na sanaciji nekropole „Stare kuće“ u Breškama Donjim. Radi se prije svega o arheološkim istraživanjima za koja su bili zaduženi stručnjaci Instituta za arheologiju Univerziteta u Sarajevu, uz svesrdnu pomoć studenata katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Prva faza radova je podrazumjevala:

– Fotografiranje svih pojedinačnih stećaka i nekropole kao cjeline prije početka pripreme terena 
– Priprema terena za rad i pristup lokaciji na kojoj se nalaze stećci.
– čišćenje lokaliteta od niske vegetacije, trave, granja i šiblja. 
– Fotografiranje svih pojedinačnih stećaka i nekropole kao cjeline poslije čišćenja lokaliteta od niske vegetacije, trave, granja i šiblja
– utvrđivanje tačnog broja stećaka, njihove dimenzije, položaj, precizno georeferenciranje, definiranje oblika i identificiranje pojedinačne ornamentike na stećcima.
– Geofizička istraživanja unutar georeferenciranih mreža dimenzija 10x10m na slobodnim površinama između stećaka i oko nekropole u zavisnosti od pozicije stećaka i krupne vegetacije, kao i konfiguracije terena.

Nakon prve faze radova pronađeno je još 16. stećaka, tako da sada ova nekropola broji 39. stećaka na kojima je identificirana razna ornamentika.

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK će u saradnji sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH postaviti standardnu informacionu tablu sa podacima o ovom nacionalnom spomeniku. Također, Zavod će osigurati postavljanje dvije informacione table (putokaza) sa naznakom o lokaciji nekropole sa stećcima „Stare kuće“ u zaseoku Nikolići u Donjim Breškama.

Previous Dodik plasira perfidnu i opasnu propagandu u stilu Miloševićevog režima
Next Preduzeće 'Bosna raste organski' lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

You might also like

BAŠTINA

Vrijedna zbirka sarajevskog kolekcionara: Posebni jatagani, dokument bosanskog vezira Ali Namik-paše koji je 1831. pokušao zaustaviti Gradaščevićev pokret…

“Nema tog alarma, tog ključa i tih blindiranih vrata, koji bi mogli sačuvati ovo moje blago”, kazuje nam kolekcionar, ipak, najviše ljut na nadležne institucije koje, tvrdi, ne čine ništa

BAŠTINA

Kazandžije su zaštitnici domaćeg kulturnog naslijeđa (Video)

Jedna od najljepših i najstarijih ulica i sokaka, na Baščaršiji je Kazandžiluk, u kojoj stari majstori, kazandžije, uprkos epidemiji koronavirusa, spremno i s radošću dočekuju strane i domaće turiste.

NAŠI DANI

Četiri decenije od ZOI u Sarajevu: Olimpijski duh i dalje živi

Sarajevo danas slavi 40 godina od najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, poručeno je danas u bh. prijestolnici povodom