Završena sabotaža oko respiratora! Napokon verificirani i pušteni u rad

Završena sabotaža oko respiratora! Napokon verificirani i pušteni u rad

Kineski respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom firme Srebrena malina verificirani su i pušteni u rad.

Informaciju je za domaće medije potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Enes Memić.

– Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplikuje – kazao je Memić za Faktor.

Dodao je da je sa današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi “pala u vodu”.

Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je FUCZ potpisao ugovor, nakon što je okončana tenderska procedura.

Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

Respiratori su ranije instalirani u zdravstvenim ustanovama u FBiH, ali se morala okončati procedura verifikacije kako bi bili pušteni u rad.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ranije je Federalnoj upravi civilne zaštite na zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. Peking, Narodna republika Kina uputio odgovor:

– Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. vozila Hitne pomoći).

U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne.

„Vlada Federacije BiH 15.12.2020 godine ovlastila me da organizujem sve poslove i potpisujem sve akte iz nadležnosti direktora, a već do kraja sada već prošle godine, isticali su rokovi kako sporazuma o skladištenju respiratora, ugovora sa verifikacionom laboratorijom za usluge verifikacije, tako i sporazum za usluge instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanje u rad i obuke osoblja koji je ova Uprava imala potpisan sa Dre Medicalom“ – započinje svoju priču Memić, piše NAP.

„Bilo je mnogo posla, ali na radost mog tima i Uprave sve je riješeno. Početkom februara Federalna uprava civilne zaštite okončala je postupak javne nabavke i zaključila ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije. Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina moglo se to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi“, kazao je.

„Respiratori su verificirani i pušteni u rad. S obzirom na aktuelnu situaciju u vezi pandemije koronavirusom, a i iskazanoj potrebi zdravstvenih institucija sretan sam da smo okončali ovaj proces. Uporedo s ovim poslom, smo obavljali naše redovne aktivnosti kojih je jako mnogo, a sad kad smo konačno završili i verifikaciju nastavljamo sa obavljanjem poslova iz nadležnosti ove Uprave“, poručio je Memić, ističući da je ovim dokazano da respiratori nisu neupotrebljivi i da su sigurni za upotrebu.

Verifikacija je, među prvima, završena u UKC Tuzla.

Prilog FTV.

https://www.facebook.com/federalna/videos/534125524214902

Previous Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića
Next Nana Fata Orlović je stabilnog zdravstvenog stanja i poručuje - 'Ne idem nigdje dok ne završim posao'

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena 25. godišnjica formiranja Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odreda policije “Bosna”

Centralna svečanost u sklopu Programa obilježavanja 25. godišnjice formiranja ratne Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odreda policije “Bosna” i Dana Jedinice upriličena je večeras u sarajevskom Domu policije. Druženje preživjelih

NAŠI DANI

Općina Tešanj će stipendirati 344 studenta

  U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju potpisani su ugovori za stipendiranje studenata u školskoj 2017/2018. godini. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 344

NAŠI DANI

KS: U akciji ‘Dar 1’ lišeno slobode 17 policijskih službenika

Preduzimaju se mjere i radnje protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, koji se sumnjiče da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili više od stotinu krivičnih