ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik Komisije – Omer Škaljo.

“Zbog aktuelne političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini mi smo uputili inicijativu za formiranjem rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Odluka da se formira rezervni sastav MUP-a RS predstavlja prijetnju po sve građane naše države i mi moramo adekvatno odgovoriti na ove prijetnje”, rekao je Škaljo. 

Informaciju je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova – Dario Pekić. Istaknuo je da je to normalna odluka ako se sve okolnosti uzmu u obzir.

“Zbog trenutne situacije u državi i dešavanja to je jedna od normalnih odluka. Mi već imamo sigurno formirane ekipe i više od 2.000 ljudi u normalnom sastavu, a ne u rezervnom. Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba. Sutra će se Skupština očitovati o tome, a onda ćemo mi odgovoriti radnom zadatku”, rekao je ministar Pekić za Radiosarajevo.ba.

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut rekao je za Radiosarajevo.ba kako je MUP ZDK-a već krenuo u proceduru primanja novih 100 aktivnih članova MUP-a ZDK, te da je ta odluka odobrena.

“Ne bih o odlukama Komisije za nadzor rada policije, ali za Upravu policije najvažniji je prijem u aktivni sastav. Dobit ćemo više od 100 policajaca u aktivni sastav.

Naravno za rezervni sastav treba stvoriti pretpostavke, ima tu puno posla, ali ono što Skupština i Vlada odluče, Uprava policije će odlučno realizirati. Nama je prioritet prijem aktivnih policajaca i mislim da će to tako biti u Federaciji BiH. Što se tiče rezervnog sastava, ako se stvore pretpostavke i ako vlast to odluči idemo u realizaciju”, rekao je Šut.

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: 'Ubistvo sa podpisom vlasti'
Next TTU Energetik Tuzla ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate (Video)

You might also like

BAŠTINA

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi. Za radove na uređenju mezarja i sanaciji

NAŠI DANI

U Sarajevu danas novi protesti PRAVDA ZA DŽENANA

  Na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas će s početkom u 17 sati biti održani deveti protesti porodice Memić na kojima će zajedno sa građanima tražiti da se rasvijetli ubistvo

NAŠI DANI

Vučić: Morali smo prihvatiti prijedlog Bosne i Hercegovine za autoput Beograd-Sarajevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije stvoriti tehničke uslove za interni dijalog o Kosovu i dodao da misli da je rješenje problema između ustupaka srpske