ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik Komisije – Omer Škaljo.

“Zbog aktuelne političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini mi smo uputili inicijativu za formiranjem rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Odluka da se formira rezervni sastav MUP-a RS predstavlja prijetnju po sve građane naše države i mi moramo adekvatno odgovoriti na ove prijetnje”, rekao je Škaljo. 

Informaciju je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova – Dario Pekić. Istaknuo je da je to normalna odluka ako se sve okolnosti uzmu u obzir.

“Zbog trenutne situacije u državi i dešavanja to je jedna od normalnih odluka. Mi već imamo sigurno formirane ekipe i više od 2.000 ljudi u normalnom sastavu, a ne u rezervnom. Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba. Sutra će se Skupština očitovati o tome, a onda ćemo mi odgovoriti radnom zadatku”, rekao je ministar Pekić za Radiosarajevo.ba.

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut rekao je za Radiosarajevo.ba kako je MUP ZDK-a već krenuo u proceduru primanja novih 100 aktivnih članova MUP-a ZDK, te da je ta odluka odobrena.

“Ne bih o odlukama Komisije za nadzor rada policije, ali za Upravu policije najvažniji je prijem u aktivni sastav. Dobit ćemo više od 100 policajaca u aktivni sastav.

Naravno za rezervni sastav treba stvoriti pretpostavke, ima tu puno posla, ali ono što Skupština i Vlada odluče, Uprava policije će odlučno realizirati. Nama je prioritet prijem aktivnih policajaca i mislim da će to tako biti u Federaciji BiH. Što se tiče rezervnog sastava, ako se stvore pretpostavke i ako vlast to odluči idemo u realizaciju”, rekao je Šut.

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: 'Ubistvo sa podpisom vlasti'
Next TTU Energetik Tuzla ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate (Video)

You might also like

HISTORIJA

Podrinje – sjećanje na genocid nad bošnjačkim civilima u Drugom svjetskom ratu

Nizom prigodnih sadržaja, u Goraždu je danas obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne

NAŠI DANI

Ispred ambasade RH u Sarajevu upućeni zahtjevi zvaničnicima susjedne zemlje

Nekolicina građana okupljena oko neformalne grupe “Restart” danas je održala protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Pored posebnih zahtjeva koje su imali za visoke zvaničnike susjedne zemlje, za njenog

NAŠI DANI

Sarajevska ‘trojka’ smijenila direktora Skenderije, nije pomogla ni podrška radnika, kao i uspješno poslovanje

Radnici KJP Skenderija Sarajevo predvođeni Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine danas su na konferenciji za novinare iskazali svoje nezadovoljstvo zbog najavljene smjene direktora Skenderije Amera Kape.