Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježio je danas 129. rođendan bogatim i raznovrsnim programom, a prvi jutrošnji posjetioci bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su pod muzejsko okrilje došli kako bi naučili nešto više o bogatoj baštini svoje domovine, javlja Fena.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je posebno ukazao čast prvim posjetiocima, najmlađima, a u izjavi za medije je kratko podsjetio da iako status ove institucije nije riješen, ona čuva tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti, što je čini najreprezentativnijom i najstarijom naučno-obrazovnom i kulturnom institucijom u BiH. Njihova vrijednost je, naveo je, u davanju mogućnosti budućim istraživanjima, učenju, spoznavanju te razvijanju kulture u BiH.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović je za Fenu kazala da su formirani punktovi muzejskih odjela na kojima će kustosi posjetiteljima prezentirati bogatstvo ove institucije, u kojoj je također smještena i naučna biblioteka.

Danas će svako odjeljenje predstaviti svoj rad, tako će Odjeljenje prirodnih nauka prezentirati rad na zaštiti biljaka, proučavanju životinja i kompletan živi svijet u BiH. Odjel arheologije predstavit će rad kustosa odsjeka za prethistoriju i srednji vijek, te će posjetiteljima približiti rad na konzerviranju, prepariranju, zaštiti predmeta.

Odjel etnologije prikazat će angažman na zaštiti tekstilnih predmeta, sakupljanju usmene građe i dokumentacije, čuvanju zanatskih proizvoda i mnogih drugih segmenata kulture življenja u 19. i 20. stoljeću.

– Posao kustosa je izuzetno zanimljiv, složen je, ima puno segmenata kao što je muzeološki rad, gdje se radi direktno s predmetima, priprema zbirki, potom rad s posjetiocima koje treba zainteresirati i predstaviti im izložbu te ukazati na važnost izloženog – kazala je Filipović.

Također, dodala je, i naučnoistraživački rad je izuzetno dinamičan, realizira se na terenu, proučava se dokumentacija, arhivska građa, te se to sintetizira u članak koji se objavljuje u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

Današnji program bio je još jednom prilika za sve da vide originalnu sarajevsku Hagadu, a u večernjim satima Muzej će prirediti koncert kvinteta “Klaster” Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te otvaranje dviju izložbi – arheološke postavke “Ars erotica” autora Adnana Busuladžića te “Arktičke sudbine” francuskog fotografa Nicolassa Mingassona, obje u zgradi Odjeljenja etnologije.

Posjetitelji Muzeja moći će uživati u raznovrsnim sadržajima, cjelodnevne prodajne izložbe muzejskih publikacija, suvenira i starih razglednica, najmlađi će moći učestvovati u radionici za djecu “Mozaik” u Odjeljenju arheologije, a bit će upriličeno i predstavljanje kartica Kluba prijatelja Zemaljskog muzeja BiH.

Vrata Zemaljskog muzeja bit će otvorena do ponoći, a ulaz je slobodan.

Previous Privredna komora manjeg bh. entiteta poziva na ekonomski patriotizam: Cjelokupnu proizvodnju i u RS i u Federaciji BiH tretirati kao domaću
Next Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanski vladar prvi put predstavljen u stripu – “Kulin ban – Tajna slanih izvora”

Svjetski dan muzeja – 18. maj, u Muzeju grada Zenica nastavljaju obilježavati s nekoliko današnjih programa za najmlađe te odrasle, kazao je za Fenu direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević. Pedagogica

BAŠTINA

Muzej soli: Iz neolitskih tava do bosanskih stolova

Jeste li se nekada zapitali, kada solite hranu, kako, odakle, i na koji način je kuhinjska so stigla do vašeg stola? Kako je stoljećima eksploatisana i na koji način je

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik