Zgrada UIO od 100 miliona politički dogovor SNSD-a i HDZ-a? Traže 63 miliona od Vijeća ministara

Zgrada UIO od 100 miliona politički dogovor SNSD-a i HDZ-a? Traže 63 miliona od Vijeća ministara

Do kraja septembra traje ponuda koju je banjalučka kompanija Grand Trade dostavila na adresu Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove poslovne zgrade u kojoj će biti smješten Centralni ured, kao i regionalni centar u Banjaluci.

Iako za ovu namjenu imaju 36 miliona maraka, odlučili su da prihvate ponudu od skoro 100 miliona maraka. Zbog nedostatka sredstava, iz Uprave za indirektno oporezivanje obratili su se i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Tražili su objekat za 36 miliona maraka, a dobili samo jednu ponudu, vrijednu gotovo 100 miliona maraka. Na ponuđeni javni oglas Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove zgrade javila se samo kompanija Grand Trade iz Banjaluke, čiji se vlasnik dovodi u vezu s najvišim rukovodstvom RS. Nedostajućih 63 miliona tražili su od Vijeća ministara BiH.

„U Članu 2, Stav 1, tačka C, iznos 37.900.000 zamjenjuje se iznosom 100.900.000, a iznos 36.000.000 zamjenjuje se iznosom 99.000.000.“

„Oni su tražli toliko. I cijena kad pomnožite po kvadratu izađe oko 80 miliona, to je tačno, ali to je toliko. Oni traže 20.000 kvadrata. Znate li koliko je 20.000 kvadrata, da je čovjek, da to napravi, trebao kredite. Digao je kredit od Nove banke očekujući da se to proda i sad oni kažu to ne treba Banjaluci“, komentirao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (SNSD).

Sumnja u dogovaranje cijelog procesa bili su i uslovi koje je Uprava za indirektno oporezivanje tražila od ponuđača. Poslanici u Predstavničkom domu  Parlamenta BiH u junu su izglasali zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da poništi javnu nabavku, a Uprava je dva puta odgađala rok. Ovaj posljednji ističe krajem ovog mjeseca, dok uveliko traje politička kriza i blokada.

„Ono što je očigledno i što se sprema u narednih nekoliko dana je da određeni predstavnici u institucijama BiH pokušavaju provući finansijski vrlo štetne, a za njih jako povoljne aranžmane i dogovore, posebno onaj dio koji se odnosi na kupovinu zgrade za potrebe UIO u iznosu 100 miliona maraka“, napominje Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu BiH (PDP).

U nevladinom sektoru kažu da kompletan proces navodi na zaključak da je posao već ranije dogovoren. I to kao dio političkog dogovora između SNSD-a i HDZ-a BiH. Smatraju da neće doći do odustajanja od ove nabavke.

„Upravo zbog činjenice da su na strani unaprijed napravljeni i politički dogovori koji vrlo vjerovatno imaju uključenu poziciju i odobravanje sljedećeg direktora UIO, imajući u vidu da gospodinu Džakuli ističe mandat, da se čeka imenovanje novog direktora“, ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kratak odgovor. Kažu da se ne žele više oglašavati u javnosti o ovom pitanju. A prije nekoliko dana izdali su i saopštenje u kojem su naveli da od trenutka osnivanja nemaju riješeno pitanje smještaja, kao i da nisu urodili plodom svi dosadašnji pokušaju da riješe taj problem, javlja FTV.

Previous U Sarajevu održani protesti 'Pravda za Dženana i Davida'
Next Grad Frankfurt investirao tri miliona eura u novi stadion na kojem igra SV BKC Bosna Frankfurt

You might also like

NAŠI DANI

Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ‘Zetre’

Početkom narednog mjeseca počinju radovi na  rekonstrukciji i modernizaciji sportske dvorane “Huan Antonio Samaran”.   Ove godine je za prvu fazu projekta namijenjeno 3,5 miliona KM.  Ministar privrede KS Zlatko

NAŠI DANI

Afirmisanje fašističkih ideologija, bujanje secesionizma i eskalacija nasilja posljedice su „Trojkine“ podaničke politike

-Intenzivna rehabilitacija i reafirmacija fašističkih ideologija i njihovih eksponenata, relativiziranje počinjenih zločina, bujanje secesionističkih politika, te eskalacija brutalnog nasilja kojem bosanskohercegovačka javnost u posljednje vrijeme svjedoči direktne su posljedice podaničke

NAŠI DANI

Trojka i HDZ iz Vijeća BHANSA-e izbacili jedinog Bošnjaka!

Na jučer održanoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, doneseno je Rješenje kojim se za predstavnika Vlade Federacije BiH u Vijeću Agencije za