Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Na 23. Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija “Arhimed”, održanom od  24. – 27. marta  2020. godine Zoran Vujinović nagrađen je zlatnom medaljom za patent pulsnog detonacionog mlaznog motora VUJIN i posebnim priznanjen Državnog univerziteta za tehnologiju Volga. 

Radi se o najinteresantnijoj tehnologiji pogona letjelica na čijem razvoju rade vođeći subjekti SAD i Ruske Federacije.

“Mi smo sa ovim projektom stavili Bosnu i Hercegovinu u istu ravan sa vodećim tehnološkim silama i napravili i veliki korak ispred njih sa našim tehničkim rješenjima”, kazao je za Akta.ba Vujinović, ističući da smo bez novih proizvoda samo blijeda kopija tuđe pameti.

Kako kaže, novi koncept mobilnosti i proizvodnje električne energije baziran je na njihovim patentima. Oni se temelje na Teslinom konceptu proizvodnje garantovane električne energije.

U SAD-u mnogi istraživački centri i sveučilišta razvijaju motore za detonaciju: ASI, NPS, NRL, APRI, MURI, Stanford, USAF RL, NASA Glenn, DARPA-GE C&RD, Combustion Dynamics Ltd, Defense Research Establishments, Suffield i Valcartier, Uniyersite de Poitiers , Univerzitet u Teksasu u Arlingtonu, Uniyersite de Poitiers, McGill University, Pennsylvania State University, University of Princeton.

Vodeću poziciju u razvoju detonacijskih motora drži specijalizirani centar Seattle Aerosciences Center (SAC), koji su 2001. godine kupili Pratt i Whitney iz tvrtke Adroit

U Ruskoj Federaciji teorijski rade na ovom hitnom problemu sljedeći univerziteti i instituti Ruske akademije nauka (RAS): Institut za hemijsku fiziku Ruske akademije nauka (IHF), Institut za mašinsko inženjerstvo Ruske akademije nauka, Institut za visoke temperature Ruske akademije nauka (IVTAN), Novosibirski institut hidrodinamike nazvan Lavrentiev (IGiL), Institut za teorijsku i primijenjenu mehaniku Khristianovich (ITMP), Institut za fiziku i tehnologiju po Ioffe, Moskovsko državno univerzitet (MSU), Moskovski državni vazduhoplovni institut (MAI), Novosibirsko državno univerzitet, Državno univerzitet Čeboksari, Državno univerzitet Saratov, itd.

Inače, Izložba ARHIMED je postala vodeća smotra inovatora u tom dijelu svijeta, sa oko 1100 izložaka iz 22 država iz cijelog svijeta i 10-tak hiljada poslovnih posjetilaca iz Ruske federacije i inostranstva, a sve to s oko 200 miliona USD vrijednih sklopljenih poslovnih dogovora.

Previous Iako živi u SAD-u, Sead Dizdarević investira u rodni kraj i ne prepušta zemlju korovu
Next Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle sutra idu u Sandžak

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. Edini Harbinji nagrada za najbolji naučni rad na BILETA 2024

Rad pod naslovom “Digitalni ostaci i postmortem privatnost u Velikoj Britaniji: Šta korisnici žele?” je dobio nagradu za Međunarodnu reviju prava, računara i tehnologije Taylor and Francis za najbolji rad

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Australijski studenti industrijsku robotiku uče u našoj državi

Fabrike budućnosti su nezamislive bez umjetne inteligencije te roboti sve češće zamjenjuju radnike. Da naša zemlja ne zaostaje za ostatkom svijeta, makar u edukaciji, pokazuje i činjenica da je univerzitet

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Energoinvest otvorio laboratoriju iz domena naprednih tehnologija ‘Blum Lab’

Nakon sedam mjeseci pripreme i obezbijeđenja danas prezentujemo projekta iz domena naprednih tehnoliogija i u čast prvog direktora Energoinvesta Sarajevo promovišemo laboratoriju pod nazivom Blum Lab koja predstavlja inkubator i