Značaj dolaska aviokompanija i novih linija: U Sarajevo će dolaziti bitno više turista koji će lokalnoj zajednici donositi novac

Značaj dolaska aviokompanija i novih linija: U Sarajevo će dolaziti bitno više turista koji će lokalnoj zajednici donositi novac

-Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo predvođena direktorom Alanom Bajićem je napravila ogroman posao. Koliko puta sam rekao da su u samo 3 godine napravili posao za koji bi drugima trebalo 30 i više godine. Sve su reorganizirali, sredili i ispravili sve repove prošlosti, napravili novi terminal, upravnu i tehničku zgradu, novi vrhunski VIP salon, povećali stajanku, investirali ogroman novac.

Dovela je Uprava i Wizz Air koji je otvorio brojne linije u Zapadnu Europu. No, nažalost Wizz Air se naglo povukao iz Sarajeva zatvorivši bazu i povukavši dva aviona, te je ostao na jednoj do dvije linije iz Sarajeva (London i Abu Dhabi). I tada je krenuo opravdani revolt stanovništva Sarajeva. Jednostavno Sarajevo ima puno premalo linija prema zapadnoj, središnjoj i sjevernoj Europi.

Uprava se opako trudila privući kompanije. Istinski su tražili na sve strane, razgovarali, pregovarali, nudili. Vidio sam jednu ponudu za jednu konkretnu kompaniju i iskreno mogu reći da se radi o ekstremno profesionalnom poslu.

Na kraju je Upravi trebalo godinu dana da koordinira aktivnosti sa Kantonom Sarajevo, da se iznađe uspješan, a ne preskup projekt subvencioniranja linija, te da se dovuče nove, izuzetno bitne i najjače kompanije u Sarajevo koje će pokrenuti nove linije. Ovaj projekt je dokaz kako je moguća sinergija aerodroma i lokalne zajednice na korist svojih stanovnika i drugih putnika Sarajeva. Od toga će koristi imati svi aerodrom, putnici i lokalna zajednica. U Sarajevo će dolaziti bitno više turista koji će lokalnoj zajednici donositi novac. Za Sarajevo će češće putovati dijaspora koja će potom donositi novac, ali i zadržati kontakte sa maticom pa se jednog dana sa svim svojim imetkom vratiti kući. Iz Sarajeva će putovati poslovnjaci, u njega će dolaziti nova kompanije i predstavništva, a od toga će tek koristi imati lokalna zajednica. Bitno više će putovati političari, diplomati, birokracija, znanstvenici, estrada, vjerske zajednice, vojni predstavnici, novinari, kulturnjaci, sportaši, privatne osobe u posjetu prijateljima i rodbini. Na svim poljima to je ogroman benefit za sve.

Stoga ogroman respekt Kantonu Sarajevo koji je prepoznao potrebe grada, iznašao snage i napravio napor da se ovo desi, te Upravi aerodroma koja je to kanalizirala, preuzela tehnički dio posla i postavila najvažnije linije. Rezultat je vidljiv i istinski respektabilan, piše Alen Šćuric u iscrpnom tekstu za portal Zamaero.

Ryanair, najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, jučer (utorak, 28. novembar) je objavila da počinje sa radom u Sarajevu, isporučujući preko 20 sedmičnih letova na 5 uzbudljivih novih ruta, otvarajući preko 150 lokalnih radnih mjesta od ljeta ‘24.

Sarajevo će od 24. aprila postati drugi bosanskohercegovački aerodrom u Ryanairovoj mreži, čime se dodatno povećava prisutnost Ryanaira u Bosni i Hercegovini. Ryanairovih 5 uzbudljivih novih linija nudit će direktne veze iz Sarajeva za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano. Ove nove rute Ljeto ‘24 dovest će do vrijednih dolaznih turističkih i poslovnih prilika u Sarajevo iz Belgije, Njemačke, Italije, Švedske i UK-a – istovremeno pružajući povezanost bosanskim građanima i posjetiteljima po najnižim cijenama u Evropi.

Ryanairov potpuno novi raspored Sarajevsko ljeto ‘24 donosi:

– 5 novih ruta – Brisel, Geteborg, London, Memmingen i Milano

– Preko 20 letova sedmično za/iz Sarajeva

– 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci

– Preko 150 novih lokalnih poslova

Ryanair je jedina velika evropska aviokompanija koja je značajno povećala promet nakon Covida, posebno na Balkanu, gdje su druge aviokompanije prestale rasti, skraćuju rute i smanjujući promet. Sljedeće godine Ryanair će narasti na 11 miliona putnika godišnje u regiji (+260% povećanje prometa u odnosu na prije Covid). Ovaj rast prometa upotpunjuje planove Ryanair-a da do 2034. godine naraste na 300 miliona putnika godišnje, jer preuzima isporuku dodatnih 400 aviona (uključujući 300 aviona Boeing MAX-10). Ryanair je jedina aviokompanija koja može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – što je ogromna suprotnost konkurentskim aviokompanijama koje nastavljaju otkazivati rute i smanjuju kapacitete.

Kako bi proslavila Ryanairov dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine, aviokompanija je pokrenula trodnevnu rasprodaju sjedišta na svojih 5 novih linija za/iz Sarajeva po cijeni od 29,99 € u jednom smjeru, za putovanja od 24. aprila do 24. oktobra, koja se moraju rezervirati do 30. novembra, samo na Ryanairovoj aplikaciji/web stranici.

Govoreći iz Sarajeva, Ryanairov glavni komercijalni direktor, Jason McGuinness, rekao je:

“Kao najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, Ryanair sa zadovoljstvom objavljuje da donosimo najniže cijene karata u Evropi u Sarajevo s pokretanjem preko 20 nedjeljnih letova i 5 novih linija od ljeta ‘24. Ryanairove uzbudljive nove rute za/iz Sarajeva povezat će glavni grad Bosne i Hercegovine s ključnim tržištima, uključujući Belgiju, Njemačku, Italiju, Švedsku i UK – što će dovesti do značajnog rasta prometa i turizma zahvaljujući Ryanairovim nenadmašnim niskim cijenama aviokarata.

Blisko smo sarađivali sa našim partnerima na Aerodromu Sarajevo, Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Turističkim savezom Kantona Sarajevo i Vladom FBiH na pokretanju ovih 5 novih ruta i nadamo se da ćemo ojačati ove odnose tokom vremena dok nastavljamo da radimo zajedno na pružanju daljeg dolaznog turizma, povezanosti i niskih cijena karata za Bosnu i Hercegovinu i njene građane/posjetioce.

Predugo su saobraćaj na sarajevskom aerodromu kočile aviokompanije sa visokim cijenama kao što su Turkish, Austrian i Wizz. Ova era visokih cijena završava dolaskom Ryanairovih niskih cijena karata. Ryanair planira povećati svoju flotu na 800 aviona i promet na 300 miliona putnika u narednoj deceniji i vjerujemo da će Bosna i Hercegovina biti ključno tržište rasta za Ryanairove niske cijene karata.”

Generalni direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić rekao je:

“Rad, predanost i kontinuirani trud koji ulažemo u unapređenje kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim korisnicima rezultirali su pozitivnim rezultatima i ovakvim događajima. Naša vizija i misija, da budemo vodeći aerodrom u Bosni i Hercegovini koji je uporediv sa najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, svakim danom postaje sve realnija.”

Lično vjerujem da djela govore više od riječi i vjerujem u promociju Aerodroma kroz konkretne rezultate i uspješne projekte. Upravo je to zajednička nit koja povezuje članove Uprave Međunarodnog aerodroma Sarajevo i njegove zaposlenike, u njihovom nastojanju i predanom radu na ostvarenju naše zajedničke vizije.

Danas želimo javnosti predstaviti primjer ovih rezultata. Ryanair sada uvodi direktne letove iz Sarajeva do 5 izuzetno atraktivnih evropskih destinacija. Ryanair povezuje Sarajevo sa Londonom, Briselom, Milanom, Geteborgom i Memingenom i u tom procesu pruža Bosni i Hercegovini još veće turističke mogućnosti.

Uspješna realizacija ovog projekta rezultat je podrške Vlade Kantona Sarajevo sa Ministarstvom privrede i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, koje je raspisalo Javni poziv koji se fokusirao na stimulisanje pokretanja strateških ruta, s ciljem povećanja broja turista u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kao i podršku Vlade FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.”

Danas je otvoren novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo.

24. ovog mjeseca su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo saopćili da je zatvoren Javni poziv koji je bio otvoren do 13.11.2023.:

Tri nove aviokompanije na Sarajevskom aerodromu i jedna na Aerodromu Tuzla

Previous Digitalni strip "Bissania": Fantasy svijet inspirisan Bosnom i Hercegovinom i njenom prošlošću
Next Samo tokom “crnog petka”, građani većeg bosanskog entiteta potrošili oko 350 miliona maraka

You might also like

Ekonomija/Biznis

Visočki Vimar – fabrika od 10 miliona i 23 nova radnika

Iza Vimar Grupe iz Visokog je uzbudljiv period. Završena je izgradnja njihove fabrike za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina vrijedna skoro 10 miliona KM, počeli su sa izvozom u zemlje

TURIZAM

Fotoreportaža: Island, zemlja vatre i leda

Island je zemlja gejzira i termalnih izvora, ali i poznata kao “zemlja vatre i leda”, piše Anadolu Agency (AA). Jedna je od deset najbogatijih zemalja na svijetu u kojoj se

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek kreće sa izvozom u Kostariku, pri kraju registracija Lysobacta u SAD

Bosnalijek, najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini, nakon registracije proizvoda Alerix®, Bronchobos® i Mecobalamin, uskoro započinje sa izvozom ovih proizvoda na tržište Kostarike u Centralnoj Americi. Nakon evropskog, azijskog