Žrtva iz Foče u Beogradu: Da prekinemo pakao na Balkanu

Žrtva iz Foče u Beogradu: Da prekinemo pakao na Balkanu

Midheta Kaloper Oruli iz Udruženje žrtava rata Foča 92-95 izjavila je danas u Beogradu da je cilj udruženja žrtava da se konačno prekine “pakao na Balkanu” i da “prestanemo da trujemo našu omladinu”.

“Cilj nam je da ne trujemo našu omladinu. Omladina odlazi sa Balkana, kome će ostati ove zemlje na Balkanu ako ne izgradimo mir? Na sceni je huškačka retorika, rat se ponovo spominje, a to političarima ide u prilog, samo da bi prikrili da se ne bave perspektivama država na Balkanu”, kazala je Midheta Kaloper Oruli na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol.

Ocijenila je da je najveći problem u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija.

“Moramo da se otrgnemo iz ralja politike, jer mi smo živi svjedoci. Ne postoji gumica koja može izbrisati prošlost, ali mi moramo graditi budućnost na Balkanu. Mi želimo pomirenje jer ne želimo da naša djeca proživljavaju ono što smo preživeli mi”, poručila je Midheta Kaloper Oruli.

Ona je navela da se u Foču poslije rata u sam grad vratilo svega 13 bošnjačkih porodica, a u okolini ima svega 670 povratnika.

“U Foči nema nijedno obilježeno mjesto zločina, ali imate uzurpaciju takvih mjesta, poput izgradnje hidroelektrane Buk Bijela”, kazala je Midheta Kaloper Oruli.

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM Nataša Kandić kazala je da se takva organizovana, masovna silovanja nisu dešavala ni u jednom drugom mjestu.

“Zbog masovnih silovanja u Foči i svjedočenja žrtava, Haški tribunal je po prvi put u historiji silovanje proglasio za zločin protiv čovječnosti”, rekla je Nataša Kandić.

Forum se održava pod nazivom “Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti”, a organizuje ga Mreža pomirenja REKOM.

Mreža pomirenja REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže da zemlje u regionu formiraju regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Izvor: Autonomija

Previous Dugogodišnja muzejska tradicija u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu
Next Ministrica vanjskih poslova naše države se sastala sa ministrom vanjskih poslova Pakistana

You might also like

OTPOR BOSNE

Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

  Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april. Istaknuto je

NAŠI DANI

Šta su danas Vulin i Lukač radili u gradovima FBiH?

Ministri unutarnjih poslova Srbije i BH. entiteta RS Aleksandar Vulin i Dragan Lukač boravili su danas u Drvaru te s predstavnicima pet povratničkih općina: Bosanskog Petrovca, Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča

NAŠI DANI

Orić prijavio Vučića policiji: Imam informacije da hoće moju glavu! (VIDEO)

  Naser Orić tvrdi da ima informacije obavještajnih službi da je Vučić na sastanku sa direktorom BIA-e tražio “da završe s Orićem”. Prate me, snimaju dronovima noću. Sumnjam u Dragomira