Žrtve iz Gaze preduzele pravne mjere protiv njemačkog kancelara i drugih političara

Žrtve iz Gaze preduzele pravne mjere protiv njemačkog kancelara i drugih političara

Grupa advokata podnijela je krivičnu prijavu protiv najvišerangiranih zvaničnika Vlade Njemačke zbog podržavanja izraelskih ratnih zločina i genocida nad Palestincima, javlja Anadolu.

Nadija Samour, jedan od advokata, rekla je za Anadolu da su njemački političari, među kojima i kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, odgovorni za “ratne zločine i genocid” u Gazi zbog izvoza oružja u Izrael posljednjih mjeseci.

“Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Saveznog savjeta bezbjednosti, koji je nadležan za izdavanje dozvola za izvoz oružja koji je deset puta povećan od 7. oktobra. Oni to rade u znak podrške Izraelu i mislimo da je to pomaganje i podržavanje genocida”, rekla je Samour.

Naglasila je da je Njemačka potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu i da je pravno dužna spriječiti genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Istakla je da je njemački parlament 2002. godine donio zakon koji se zove Kodeks za međunarodne zločine koji kriminalizuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

“Prema tom zakonu, Njemačka ima jasnu obavezu da spriječi genocid i njemački državni zvaničnici treba da iskoriste svoj uticaj i upotrijebe sva zakonita sredstva koja su im na raspolaganju da utiču na Izrael da se suzdrži od genocidnih djela”, rekla je Samour.

Dodala je da je to odgovornost njemačke države i pošto država svoju odgovornost ne shvata ozbiljno, oni su tu da ih podsjete da nema dvostrukih standarda.

“Palestinske žrtve zaslužuju pravdu kao i druge žrtve širom svijeta i mi ćemo ih smatrati odgovornim”, istakla je Samour.

Vlada Njemačke odbacila je optužbe za genocid nad Izraelom.

Njemačko-palestinska državljanka Nora Ragab, koja je podnijela krivičnu prijavu protiv njemačkih političara, rekla je da je njen ujak koji je živio u Pojasu Gaze izgubio život u izraelskom bombardovanju.

“Ne možemo biti samo posmatrači genocida koji se odvija nad našim porodicama i našim narodom u Gazi”, rekla je Ragab za Anadolu.

Naglasila je da će pokušati izvršiti pritisak na Vladu da okončaju genocid.

“Možemo izaći na ulice, možemo protestovati, ali takođe mislimo da je važno preduzeti pravne mjere kako bismo i njemačku Vladu smatrali odgovornom za te akcije”, rekla je Ragab.

Istakla je da su u nekoliko drugih zemalja sudovi nedavno naložili vladama da ne prodaju oružje i da se pridržavaju međunarodnog prava.

“Vjerujem u pravdu, a vjerujem i u pravosudni sistem. Nadam se da ćemo kroz ovu istragu, za koju se nadamo da će biti provedena, podići svijest ljudi u Njemačkoj”, kazala je Ragab.

Pravnu inicijativu porodica iz Gaze i njemačkih advokata podržale su organizacije civilnog društva Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Palestinski institut za javnu diplomatiju (PIPD) i Zakon za Palestinu u okviru Inicijative za pravdu i odgovornost za Palestinu.

Vlada Njemačke ostaje jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive, uprkos sve većem međunarodnom negodovanju zbog humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

Njemački izvoz oružja u Izrael iznosio je 326 miliona eura od čega je većina odobrena nakon 7. oktobra, što je desetostruko povećanje izvoza oružja u Izrael u odnosu na 2022. godinu. Oružje uvezeno iz Njemačke čini 28 posto izraelskog vojnog uvoza.

Kancelar Olaf Scholz je više puta obećavao da će zadržati političku i vojnu podršku Berlina Izraelu, tvrdeći da Njemačka snosi posebnu odgovornost za Izrael zbog svoje nacističke prošlosti.

Previous Bečki sud proglasio Kurza krivim
Next Hrv. novinar: Mi smo za EU isto što nekada i Kosovo za bivšu Jugoslaviju - šalju nam milijarde kao zaostalim jadnicima

You might also like

NAŠI DANI

Realizacija obaveza iz Presude Suda BiH prema firmi SCOUT

Vezano za neistinite i tendenciozne navode premijera Unsko-sanskog kantona o „izvlačenju velike količine oružja“ iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću, koje su izazvale uznemirenost dijela bh. javnosti, Ministarstvo odbrane BiH

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na dan kad je spaljena sarajevska Vijećnica, hram kulture

Gradska vijećnica u Sarajevu, najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda, gotovo da je uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja 1992. godine. Od tad je prošlo 25 godina,

NAŠI DANI

Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

Profesor Ismet Kasumagić, pripadnik organizacije Mladi Muslimani preminuo je u Sarajevu u 93. godini. Profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a