ŽUČ: 24 godine od pogibije ‘Zlatnih ljiljana’ – Fadile Odžaković i Muje Šejte

ŽUČ: 24 godine od pogibije ‘Zlatnih ljiljana’ – Fadile Odžaković i Muje Šejte

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na mezar heroine odbrane grada Sarajeva Fadile Odžaković Žute koja je prije 24 godine preminula od posljedica ranjavanja, tokom borbe na brdu Žuč. Na mezarju Lav, gdje je ukopana, djeca su danas pročitala stihove pjesme koji su posvećeni ovoj hrabroj ženi, a u kojima se između ostalog kaže: “ratnike si svoje ohrabriti znala za slobodnu Bosnu život si dala…”

“Naša heroina je rođena 14. marta 1958. godine u Goraždu, voljela je Sarajevo i poklonila mu ono najvrednije što je posjedovala, svoj život, zbog čega je njeni saborci i danas u sjećanju čuvaju kao istinsku heroinu i patriotkinju”, kazao je ovom prilikom ministar Fišo.

Iako je ranjena dva dana ranije, 18. septembra, Sarajevo je 20. septembra 1992. godine potresla vijest iz sarajevske Državne bolnice da je Žuta nažalost preminula.

image-0-02-01-3613a7e5585ed460978f56b399db854d344859152f274a6de7fc38da28ddb1f4-v.jpg

Jedna od najhrabrijih kćeri Bosne i Hercegovine bila je pripadnica Prve slavne 111. viteške brigade. Godinu dana nakon pogibije odlikovana je najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, dok je 1994. godine nagrađena i „Ordenom zlatnog grba s mačevima“.

Ova sarajevska heroina na početku agresije Armiji RBiH priključila se kao medicinarka te je postala pripadnica pofalićko-velešićke brigade.

Obilježena 24 godišnjica Bitke za Žuč i pogiblje komadanta Muje Šejte

-U organizaciji Udruženja RVI Vogošća te uz podršku Općine  Vogošća u nedjelju 18. septembra je obilježena 24. godišnjica Bitke za Žuč. Tog 18. septembra 1992. godine  u borbi sa „Niškim specijalcima“ poginuo je „Zlatni ljiljan“ komadant Mujo Šejto. Na lokalitetu Tri bukve obilježena je i godišnjica stradanja logoraša u živom štitu.

Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

(MiruhBosne)

Previous Muhamed Šaćirbegović (Sacirbey): Odbio sam poziv predsjednika Izetbegovića da budem njegov nasljednik
Next Sefer Halilović svojim stavovima o RS izazvao gnjev Beograda (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Plakate kojima se negira genocid i veliča zločinac, poskidali Srebreničani kojima je dosta zastrašivanja

Plakate s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i parolama kojima se on veliča, a negira genocid, tokom dana u Srebrenici su uklonili, kako nam je rekao predsjednik SDA Srebrenica

NAŠI DANI

Kavazović u Srebrenici: Evropa i danas šuti i okreće glavu na negiranje genocida u Bosni i Hercegovini

Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne vidi žrtvu jasno ni danas,

NAŠI DANI

Bihać: Održan 17. Memorijal “Alija Izetbegović”. Srbijanac pobjednik glavne trke

Na hipodromu Bakšaiške krajem augusta je održan 17. Memorijal – konjičke trke “Alija Izetbegović” u čast prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Okupilo se 50 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije