Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

 Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći.

Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog kantona ranije podnio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Muamer Zukić.

U izjavi agenciji Fena, on navodi da je takvu inicijativu podnio još 5. februara ove godine, pa je obnovio nakon formiranja nove skupštinske većine te je rebalansom entitetskog budžeta, za realizaciju planirano 3.546.600 KM, nakon što je u 18 mjera uvrštena i realizacija te inicijative.

Dodatnih 100 KM uz julsku penziju dobit će oko 36.000 penzionera Tuzlanskog kantona s najnižim penzijama.

Zukić navodi da je motiv za navedenu inicijativu poskupljenje životnih namirnica.

U obrazloženju, on navodi da je to jedan od načina da bar dijelom budu ublažene posljedice aktuelnih poskupljenja koja najviše pogađaju socijalno osjetljive kategorije među kojima su sigurno penzioneri s najnižim primanjima.

– Ranije smo intervenirali prema nekim drugim kategorijama građana Tuzlanskog kantona kroz povećanje plaća, socijalnih davanja, boračkih naknada, a na ovaj način smo obuhvatili i penzionere – Zukićeve su riječi.

– Iako kantoni primarno nisu nadležni za ovo pitanje, ipak se u formi određene vrste socijalnih davanja (za šta kantoni jesu nadležni), a putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku, može djelovati i prema penzionerima – dodaje on.

Inicijativa je konkretizirana i današnjim potpisivanjem sporazuma Vlade TK s Federalnim zavodom penzijsko-invalidskog osiguranja.

Previous ‘Za balije u ovom autobusu nema mjesta’
Next Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

You might also like

NAŠI DANI

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Promjena granica nije rešenje, rečeno je jučer na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zvornik – U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila

U zvorničkom naselju Jusići obilježena je godišnjica ubistva 48 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su na današnji dan 1992. godine pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Malešić nakon odvođenja strijeljali u susjednom naselju Malešić.

NAŠI DANI

Sarajlije ozbiljno shvatile upozorenje: SVI NOSE MASKE!

Vlada Kantona Sarajevo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS jučer je donijela nekoliko zaključaka, a ministar MUP-a KS Admir Katica najavio je da će od danas biti angažovan veći broj