Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

 Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći.

Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog kantona ranije podnio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Muamer Zukić.

U izjavi agenciji Fena, on navodi da je takvu inicijativu podnio još 5. februara ove godine, pa je obnovio nakon formiranja nove skupštinske većine te je rebalansom entitetskog budžeta, za realizaciju planirano 3.546.600 KM, nakon što je u 18 mjera uvrštena i realizacija te inicijative.

Dodatnih 100 KM uz julsku penziju dobit će oko 36.000 penzionera Tuzlanskog kantona s najnižim penzijama.

Zukić navodi da je motiv za navedenu inicijativu poskupljenje životnih namirnica.

U obrazloženju, on navodi da je to jedan od načina da bar dijelom budu ublažene posljedice aktuelnih poskupljenja koja najviše pogađaju socijalno osjetljive kategorije među kojima su sigurno penzioneri s najnižim primanjima.

– Ranije smo intervenirali prema nekim drugim kategorijama građana Tuzlanskog kantona kroz povećanje plaća, socijalnih davanja, boračkih naknada, a na ovaj način smo obuhvatili i penzionere – Zukićeve su riječi.

– Iako kantoni primarno nisu nadležni za ovo pitanje, ipak se u formi određene vrste socijalnih davanja (za šta kantoni jesu nadležni), a putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku, može djelovati i prema penzionerima – dodaje on.

Inicijativa je konkretizirana i današnjim potpisivanjem sporazuma Vlade TK s Federalnim zavodom penzijsko-invalidskog osiguranja.

Previous ‘Za balije u ovom autobusu nema mjesta’
Next Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza

You might also like

NAŠI DANI

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili

NAŠI DANI

Ugledna novinarka: Kada sam izvještavala o genocidu i etničkom čišćenju u Bosni naučila sam da nikad ne treba izjednačavati žrtvu i tiranina

Ugledna novinarka Christiane Amanpour otkrila je u utorak navečer, tokom dodjele Međunarodne nagrade za slobodu štampe, što je naučila tokom rata u Bosni i Hercegovini i što joj je i

NAŠI DANI

“Merhamet” dopremio pomoć za poplavljena područja u Krajini, u pripremi i drugi konvoj

Delegacija HO “Merhamet” MDD, koju je predvodio predsjednik Kenan Vrbanjac, danas je posjetila popljavljena područja u Unsko-sanskom kantonu. Porodicama koje su pretrpljele ogromne štete “Merhamet” dopremio veliku količinu humanitarne pomoći,