Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’

Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’

Ceremonijom u Dvorani ‘Mirza Delibašić’ Centra ‘Skenderija’ zvanično je otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga, a ovogodišnji moto je ‘Moć knjige’, javlja Fena.

Književnica Hedina Tahirović-Sijerčić zvanično je otvorila ovogodišnji Sajam porukom da je knjiga pohranjeno znanje, a znanje svjetlo koje prožima i osvjetljava suštinski smisao života. Svaka knjiga, kako je kazala, ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrijednost, a u tome je njena moć.

Tahirović-Sijerčić ističe slobodu stvaranja i izražavanja, snagu mira u haosu razgovora sa sobom i s drugima te hrabrost izricanja i pisanja kao ključne vrijednosti koje tvore moć knjige.

Kako ističe predsjednik Savjeta Sajma Ibrahim Spahić, za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige. 

 – Nema granice za knjige, nema granice za autora. Ako ste dobar autor, ako znate da ste potpisali vrijedno djelo, ono ima svoj život u tome je moć knjige – poručio je.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić ističe njihova nastojanja da stvore sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti Sajma zajedno s prijateljima pripremili su, kaže, brojne nove sadržaje.

– Izdavačima želimo uspješan plasman knjiga, a posjetiocima da nađu kvalitetno štivo za sebe – kazao je Petrinić.

Na otvorenju Sajma, u ‘Bosanskoj kući’ , nastupili su članovi porodice Martinčević – otac Frano i djeca Rebeka, Ytzhak, Ivo Joshua, David Ya’akov i Moshe Jordan koji su izveli splet sefardskih pjesama.

Kako je najavljeno, na ovogodišnjem Sajmu od 20. do 25. aprila, predstavit će se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa stotinjak djela. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

Sarajevski sajam knjiga okarakteriziran je kao jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta autora, izdavača i čitalaca u Bosni i Hercegovini, a promoviraju se djela iz raznih oblasti. Sajam je za posjetioce otvoren sat vremena prije zvaničnog otvaranja, a prvih deset posjetioca su već tradicionalno dobili poklone.  

Izvor: Agencije

Previous Vratio se iz Amerike nakon 25 godina: Potencijal za razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini je evidentan
Next U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Dani Hasana Kaimije: Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli večeras je promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku. Promocija je održana u okviru programa manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, a promotori Zbornika

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana promocija dvije zbirke historijskih izvora: “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne”

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 27. februara 2023. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je promocija dvije zbirke historijskih izvora: “Izvori za historiju srednjovjekovne

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba „100 rječnika bosanskog jezika“ u Mostarskoj medresi

  Karađoz-begova medresa u okviru manifestacije „Dani Medrese“ u saradnji sa Institutom za jezik iz Sarajeva i Univerzitetskom bibliotekom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru danas je organizirala izložbu pod simboličnim