Zvizdić: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

Zvizdić: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

Predsjedavaći Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas u Novom Pazaru da će Bosna i Hercegovina zadržati kurs dobre međususjedske saradnje i ekonomskog razvoja u regionu i pružio punu podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) na očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Zvizdić je tokom protokolarne posjete Novom Pazaru obišao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje se na svečanoj sjednici obratio vijećnicima.

Istakavši da se o Bosni i Hercegovini više ne govori o “državnom slučaju” već o “odgovornoj državi” Zvizdić je rekao da u Bosni i Hercegovini postoji volja da se pomogne Sandžaku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ponovio da postoji spremnost da se organuzuje biznis forumu kako bi se predstavili poslovni potencijali iz Sandžaka i načini ulaganja BiH privrednika u ovim područjima preko različitih kapaciteta ekonomske saradnje.

– Osim naše kulturne i nacionalne saradnje zamah trebamo dati ekonomskoj saradnji i načinima na koji Bosna i Hercegovina i naši privrednici, koji već imaju kapaciteta da budu investitori van BiH, vam mogu pomoći da i vi vaše potencijale stavite u funckiji razvoja vaše općine, cijelog kraja i da, naravno, očuvate vaše nacionalno tkivo i biće na ovim prostorima – poručio je Zvizdić.

On je, uz podsjećanje da njegovi preci potiču iz Sjenice, pružio punu podršku Bošnjačkom nacionalnom vijeću na zalaganju za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka i izrazio zahvalnost zbog toga.

– Velika je razlika biti Bošnjak u Sarajevu i biti Bošnjak i štititi bošnjačke interese u Novom Pazaru i Sjenici. Mi to znamo i u svakom smislu možete računati na nas. Cijenim ono što radite, način kojim ste posvećeni očuvanju svoje nacije, vjere, tradicije. Tu smo da vam pomognemo – podvukao je Zvizdić u obraćanju na svečanoj sjednici predstavničkog tijela Bošjaka koji žive u Srbiji.

On je vijećnike upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini navodeći da su ovoj godini napravljeni ozbiljni koraci ka članstvu u EU sa isčekivanjima da se naredne godine dobije status kandidata i otvaranja poglavlja te da će do ljeta 2016. godine biti aktiviran akcioni plan (MAP), kao zadnji korak, za članstvo BiH u NATO.

Prema riječima Zvizdića, prioritet BiH je ekonomski razvoj uz pokretanje već postojećih projekata u vezi energetike, putne infrastrukture, poljopriverde i drvne industrije.

Mir i stabilnost u regionu, podvukao je on, predstavlja preduslov za ekonomski razvoj i zajednička sjednica vlada BiH i Srbije je dobra poruka.

– Čuli smo pozitivne poruke premijera Srbije Aleksandra Vučića. Zapažena je njegova izjava da želi posebno da radi na poboljšanju odnosa Srba i Bošnjaka u regionu. Te poruke obavezuju i mi ćemo stalno jedni druge podsjećati na takve izjave. Slažemo se sa svim postupcima koji vode pomirenju Bošjaka i Srba i naravno Bosne i Hercegovine i Srbije. Posebno na ekonomskom planu – rekao je Zvizdić.

On je istakao da između predstavnika Bošnjaka i Srba postoje mimiolaženja u nekim stavovima i da neće imati isti stav u vezi Srebrenice, zato što, kako je konstatovao, postoje presude međunarodnog suda.

Govoreći o 9. januaru, Danu Republike Srpske, Zvizdić je izrazio neslaganje da Vlada Srbije prisustvuje obilježavanju tog datuma jer se, kako je rekao, kosi s presudom Ustavnog suda BiH.

Zvizdić je naglasio i da su Bošnjaci postali politički faktor i da se u Bosni i Hercegovini i regionu ništa ne može raditi bez učešća Bošnjaka.

– Budite uvjereni da Bošjaci u našoj matici iz dana u dan jačaju i ta tendencija se i dalje nastavlja – kazao je Zvizdić.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je ispred tog tijela Zvizdića upoznao s radom BNV-a, rekavši da su bošnjački poslanici u Skupštini Srbiji uključeni u svim političkim procesima evrointegracija Srbije, prava manjina kao i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

– Ostvarivanja prava Bošnjaka u ovoj državi je još uvijek teško, ali se trudimo da od Srbije napravimo jednu modernu državu koja će biti prijatelj svim susjedima, koja će biti ekonimski razvijena i u kojoj će manjine moći da koriste državne mehanizme za ostvarenje svojih prava – rekao je Ugljanin.

Ugljanin je u ime svih vijećnika izrazio zahvalnost i dobrodošlicu gostu iz Sarajeva.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas ranije je posjetio opštinu Novi Pazar gdje se susreo s potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Novi Pazar su danas trebali posjetiti premijeri Turske i Srbije, Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić, ali je ta posjeta odložena zbog loših vremenskih uslova.

(AA/Faktor.ba)

Previous KINESKI DOKTORANT GRAƉEVINE U BiH DOPUTOVAO ZBOG BOSANSKIH PIRAMIDA
Next Memorijalna galerija 11/07/95 u finalu za nagradu Evropski muzej godine

You might also like

NAŠI DANI

Filmom ‘Paklene ulice 9’ otvara se multipleks kino Cineplexx (Video)

Sarajevo će od 17. juna postati bogatije za novi multipleks Cineplexx koji će imati osam kino dvorana sa kapacitetom više od 1000 mjesta. Novo multiplex kino nalazi se na Marijin

NAŠI DANI

Prosinečki nije više selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Robert Prosinečki više nije selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za AA Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH). “S Prosinečkim je dogovoren sporazumni

SANDŽAK

Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

Kurban Bajram se u Novom Pazaru ove godine obilježava na specifičan način, s obzirom na to da je ovaj grad žarište korone i da je u prethodnih mjesec dana imao