Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, povodom čestih izjave dužnosnika Rs-a, posebno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je bh. entitet Rs “jedini uspješan i funkcionalan”, saopćio je da se tu radi o “naivnoj iluziji o izmišljenom trijumfu koji je u potpunom sukobu s istinom, argumentima i stvarnim činjenicama”.

Istina je, kako kaže, da je ekonomska situacija u bh. entitetu Rs takva da bi Rs, ako bi je uporedili s kompanijom, morala proglasiti bankrot. Ističe kako se na matrici “da se više puta izrečena laž na kraju treba pretvoriti u istinu” pokušava zamaskirati stvarna socio-ekonomska situacija u Rs-u.

Navodi nekoliko podataka koji demantiraju tvrdnje dužnosnika Rs-a i koji pokazuju veliku razliku u ekonomskoj snazi i razvijenosti između entiteta, u korist FBiH.

– Broj novouposlenih u proteklom mandatu u Rs je četiri puta manji nego u FBiH, BDP po glavi stanovnika u Rs je manji nego u FBiH, penzije i plaće, posebno u sektoru zdravstva i obrazovanja, u Rs su manje nego u FBiH, dug FBiH je manji od 25 posto od BDP-a FBiH, dok je ukupan dug Rs skoro 50 posto BDP RS. Istovremeno, svaki stanovnik Rs je za više od 1000 KM zaduženiji nego stanovnik FBiH – navodi Zvzdić.

Dodaje i da su ukupni poticaji u poljoprivredi u Rs-u za 10 do 15 posto manji nego u FBiH, kao i da je broj turista u FBiH četiri puta veći nego broj turista koji posjećuju Rs.

– Od 29 industrijskih oblasti u Rs-u više od 70 posto ih je u padu, više od 75 posto direktnih stranih investicija se realizira na prostoru FBiH – tvrdi Zvizdić.

Prema posljednjim izjavama zastupnika u NS Rs, dodaje, dug u zdravstvu Rs-a je prešao iznos od milijarde KM pa je upitno i održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite.

Bankarski sistem u Rs je, po njegovim riječima, zbog propasti Banke srpske i Bobar banke u vrlo teškoj situaciji. U zadnjih nekoliko godina je više desetaka velikih i uspješnih kompanija prebacilo svoje sjediste iz Rs-a u FBiH, dodaje Zvizdić i iznosi podatak koji, kako kaže, najbolje govori o velikoj razlici u ekonomskoj snazi i razvijenosti između FBiH i Rs, a to je da FBiH na jedinstveni račun uplaćuje 74 posto sredstava, a povlači samo 63,9 posto, što znači da FBiH praktično finansira i FBiH i institucije BiH.

– I umjesto da se kompletna institucionalna energija usmjeri u otklanjanju diskriminacije kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati u Rs, i na poboljšanje vrlo loših ekonomskih parametara i životnog standarda u Rs, jer svi koji volimo Bosnu i Hercegovinu kao našu jedinu domovinu, težimo ka kreiranju atmosfere suživota, i ka harmoniziranom razvoju čitave BiH, vladajući dužnosnici Rs-a forsiraju etnocentrizam i mržnju prema drugim i drugačijim kao model rješavanja nagomilanih ekonomskih i društvenih problema. A to je kao da pokušavate ugasiti vatru benzinom.

Zbog toga treba ponoviti onu Lincolnovu izreku:”Možeš lagati sve ljude neko vrijeme i neke ljude sve vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme”, jer ona najbolje odslikava trenutnu situaciju i izjave koje čujemo od dužnosnika u Rs-u i iz Rs-a – izjavio je Zvizdić.

Poručio je da blokade i ucjene neće dati nikakav rezultat, “da neće doći do implozije nego do eksplozije državotvornog patriotizma”, i da se nikada, i ni po koju cijenu, neće odstupiti od zaštite, razvoja i jačanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite, nedjeljive, suverene, građanske, višenacionalne, antifašističke i euroatlantske države.

Previous Mostar: Kazaljke na sahat-kuli ponovo pokazuju tačno vrijeme
Next Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

You might also like

NAŠI DANI

Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Švedskoj nedopustive

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primili su ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između

NAŠI DANI

Ekonomija je protjerana iz ove Vlade FBiH. Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku

Gost današnjeg izdanja Rezimea (FTV) bio je Fadil Novalić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine. Govoreći o očekivanom Izvještaju Evropske komisije o

NAŠI DANI

Bajram u prihvatnom centru Borići u Bihaću (Video)

Ljude dobre volje koji će im pomoći u nevolji, traže i migranti. Pronašli su ih u prihvatnom centru Borići kod Bihaća koji je postao drugi dom 400 muslimana i kršćana