Zvornik – U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila

Zvornik – U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila

U zvorničkom naselju Jusići obilježena je godišnjica ubistva 48 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su na današnji dan 1992. godine pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Malešić nakon odvođenja strijeljali u susjednom naselju Malešić.

– Prvo su nam počeli granatirati naselje, nakon što su ušli u Jusiće palili su nam kuće, odveli su 48 muškaraca i dvije žene. Nešto malo muškaraca se krilo u šumama. Odmah su u selu ubili oko dvadeset muškaraca, a ostale su strijeljali u Malešiću. Naše stanovnike su ubijale komšije – izjavio je za Fenu Hazim Mustafić, preživjeli mještanin Jusića.

Obilježavanju uz poštivanje epidemiloških mjera prisustvovali su i predstavnici boračkih udruženja, porodica nestalih žrtava, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

– Skoro tri decenije porodice ubijenih tragaju za istinom. Nažalost, još niko nije osuđen. Mi se nadamo da će pravda stići, međutim vrijeme je na strani zločinaca. Bez obzira što su poznati zločinci, imamo žive svjedoke, pravosuđe je veoma sporo i neki od počinitelja ovog zločina su umrli – izjavio je za Fenu ministar Ahmetović.

Za napad na Jusiće u kojem je ubijeno i nestalo više desetina osoba bošnjačke nacionalnosti, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Vlado Ristanović i Milan Mijić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a.

Na teret im je stavljeno da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo u Jusićima, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine. S njima je optužen i Dušan Spasojević protiv koga je postupak razdvojen jer je u bjekstvu.

Previous Christian Schmidt imenovan za sljedećeg visokog predstavnika
Next "Haaretz" objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

You might also like

NAŠI LJUDI

Gabriel Borić, mladi političar bosanskih korijena izabran za predsjednika Čilea

Gabrijel Borić, ljevičarski bivši studentski lider, postat će najmlađi predsjednik Čilea nakon što je u drugom krugu izborio veliku pobjedu protiv svog ultrakonzervativnog ekstremno desnog protivnika, Joséa Antonija Kasta. “Mi

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ed Vulliamy o bosanskoj borbi protiv agresije i genocida: Možemo reći da je to bio drugi partizanski otpor na ovim prostorima

Bio je među prvim stranim novinarima koji su svijetu otkrili postojanje koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini. Njegovo izvještavanje iz Prijedora postalo je neizbježan element mnogih suđenja u Haškom tribunalu.

NAŠI DANI

Rudari prekinuli protest: Neizvjestan nastavak proizvodnje. Neće biti smanjenja plate

Rudari koji su dva dana protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu odlučili su prekinuti protest, ali proizvodnju neće nastaviti “jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni”. Radnici iz sedam rudnika u