Zvornik – U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila

Zvornik – U Jusićima obilježena godinjica strijeljanja 48 civila

U zvorničkom naselju Jusići obilježena je godišnjica ubistva 48 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su na današnji dan 1992. godine pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Malešić nakon odvođenja strijeljali u susjednom naselju Malešić.

– Prvo su nam počeli granatirati naselje, nakon što su ušli u Jusiće palili su nam kuće, odveli su 48 muškaraca i dvije žene. Nešto malo muškaraca se krilo u šumama. Odmah su u selu ubili oko dvadeset muškaraca, a ostale su strijeljali u Malešiću. Naše stanovnike su ubijale komšije – izjavio je za Fenu Hazim Mustafić, preživjeli mještanin Jusića.

Obilježavanju uz poštivanje epidemiloških mjera prisustvovali su i predstavnici boračkih udruženja, porodica nestalih žrtava, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

– Skoro tri decenije porodice ubijenih tragaju za istinom. Nažalost, još niko nije osuđen. Mi se nadamo da će pravda stići, međutim vrijeme je na strani zločinaca. Bez obzira što su poznati zločinci, imamo žive svjedoke, pravosuđe je veoma sporo i neki od počinitelja ovog zločina su umrli – izjavio je za Fenu ministar Ahmetović.

Za napad na Jusiće u kojem je ubijeno i nestalo više desetina osoba bošnjačke nacionalnosti, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Vlado Ristanović i Milan Mijić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a.

Na teret im je stavljeno da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo u Jusićima, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine. S njima je optužen i Dušan Spasojević protiv koga je postupak razdvojen jer je u bjekstvu.

Previous Christian Schmidt imenovan za sljedećeg visokog predstavnika
Next "Haaretz" objavio fotografije palestinske djece ubijene u izraelskim napadima na Gazu

You might also like

OTPOR BOSNE

Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Lisači i pobjede bosanske armije

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Enesom Idrizovićem i pomoćnikom u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazimom Halilovićem u četvrtak je položio cvijeće na spomen

NAŠI DANI

Oštra reakcija Jevrejske zajednice u našoj zemlji: Sarajevo nije zaslužilo komemoriranje fašizma

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom su pismu istaknuli duboku povrijeđenost te “da su s nevjericom primili vijest

NAŠI DANI

U parlamentu susjedne zemlje zapitanost – ‘Jesu li Bosanci pametniji od nas?’

U Saboru RH se danas raspravlja o radu ‘Stožera’, odnosno o učincima mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti toekom epidemije covida-19 za razdoblje od 11. marta 2020. do 15. januara