2017. do sada najbolja poslovna godina za Hifa Oil: Povećali broj zaposlenih za 75 posto

2017. do sada najbolja poslovna godina za Hifa Oil: Povećali broj zaposlenih za 75 posto

 

Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, u protekloj 2017. godini ostvarila je najbolju poslovnu godinu od kako postoji sa zabilježenim rastom po svim segmentima poslovanja, kako u investicijama, tako i u broju radnih mjesta, udjelu na tržištu, te količinama distribuiranih roba i prihodima, navodi se u saopćenju ove kompanije sa sjedištem u Tešnju. Ovakvo uspješno poslovanje omogućilo je prilive državi od preko  100 miliona KM koje Hifa Oil i njene kćerke firme godišnje uplate na ime poreza, doprinosa i drugih obaveza.

 

Kompanija HIFA OIL je u prošloj godini realizirala vrlo snažan investicijski ciklus sa milionskim ulaganjima u dvocifrenim iznosima. Investicije su bile usmjerene kako na jačanje pozicije na domaćem i inozemnim tržištima Hifa Oil, tako i na proširenje portfolija i povećanje konkurentnosti firmi kćerki Hifa Oil Grupacije.

«Najprije smo investirali u njemačke kompanije LB.Profile GmbH, zatim Terminale Željezare Zenica, potom u slovenske Mersteel kapacitete u Sarajevu, da bismo potom značajno investirali u podizanje razine kvaliteta naše usluge u segmentu isporuke avio – goriva, čime smo osim NATO-a kao dugodišnjeg partnera zadobili povjerenje i najvećih svjetskih avio – kompanija na Sarajevskom aerodromu. Investicijski ciklus smo nastavili zatim otvaranjem modernih Euro Oil benzinskih pumpi po evropskim standardima u nekoliko BH. gradova uključujući i Sarajevo», riječi su Venana Hadžiselimovića izvršnog direktora Hifa Oil.

Rast investicija i povećanje udjela u tržištu uticali su na porast prihoda. Tako je kompanija zabilježila povećanje prihoda za 8% u odnosu na 2016. Hadžiselimović navodi da je to samo jedan od parametara poslovanja, gdje je jednako važno ako ne i važnije s obzirom na prilike u našoj zemlji da je kompanija u protekloj godini značajno povećala broj novootvorenih radnih mjesta.

Tako je u svom 15-godišnjem poslovanju kompanija zabilježila i najveći skok broja zaposlenih. Hifa Oil Grupacija je u prošloj godini povećala broj zaposlenih u posljednjih devet mjeseci za oko 75%. Zaključno sa krajem prošle godine kompanija je imala 192 zaposlena, a danas ih je 333. “Naš investicijski ciklus praćen je otvaranjem novih radnih mjesta na što smo posebno ponosni. Riječ je u najvećem broju o mladim i stručnim kadrovima, koji su prošli obuku, seminare, ali i certfikaciju za rad sa EUFOR-om i rad na aerodromima. Prosjek starosti u administraciji i menadžmentu kompanije je od 26-35 godina, i oni čine  sada već oko 50% uposlenih u tom sektoru, a isto toliko ih je je sa visokom stručnom spremom”, kazao je Hadžiselimović.

“U 2018. imamo u planu nastavak investicijskog ciklusa sa nekoliko važnih projekata. Osim domaćeg tržišta, naša kompanija orijentirana je na tržištu regije gdje smo nastavili jačati naše pozicije, ali sada već značajno i prema tržištu EU, na kojem smo sa našim proizvodima i uslugama prisutni od Nizozemske, preko Njemačke i Austrije, pa sve do Mađarske, Češke Republike, Slovenije, i Hrvatske.  Dokazali smo da imamo šta ponuditi ovim tržištima i naši partneri nas prepoznaju kao novu vrijednost i novu snagu sa kojom žele dalje razvijati snažne poslovne odnose. Naša budućnost usko je vezana za Evropu i mi smo svjesni šansi koje imamo. Zato će naše poslovanje u budućnosti sve više biti okrenuto razvoju i jačanju pozicije na tržištu EU”, riječi su Hadžiselimovića.

On je dodao da je Hifa Oil jedna od kompanija koja uvijek ima sigurne i kvalitetne alternativne izvore snabdijevanja za sve derivate. “Ulagali smo u vozni park i nastavit ćemo to činiti i u 2018. Također, naša kampanja usmjerena na jačanje korporativnog branding “Energija koja pokreće” i porukom da su naši kupci zapravo naša porodica koja je u sigurnim rukama naišla je na odličan prijem”, kazao je Hadžiselimović.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u 9 zemalja regiona. Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, ukupni godišnji prometi naših kompanija već dosežu iznos od blizu pola milijarde KM, a dobiti se računaju u dvocifrenom milionskom iznosu. Svoje poslovanje osim ovih parametara kompanija gradi i na drugim važnim osnovama i postulatima, kao što su razvoj ljudskih potencijala, društvena odgovornost i unaprijeđenje ekoloških sistema, kaže se u saopćenju Hifa Oil.

Previous "Madi" gradi prvu fabriku za proizvodnju panirane i pohovane piletine u Bosni i Hercegovini
Next Reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla bi dobiti nacionalni stadion (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Radovi na Poslovno-sportskom centru na Bjelašnici

Iako zvanično građevinska sezona nije otpočela, na području općine Trnovo radi se velikom parom. Naime, lijepo vrijeme bez padavina građevinske firme su iskoristile da nastave radove u Poslovno-sportskom centru Trnovo

Ekonomija/Biznis

Na olimpijskoj planini Igman otvoren novi luksuzni hotel ‘Monti’

Od danas je u funkciji novi hotel izgrađen nedaleko od Sarajeva, na prelijepom Igmanu -Hotel je rekonstruisan i nadograđen, dobio je duplo veći volumen od hostela koji je nekad bio

MADE IN BOSNIA-387

Vogošćanska kompanija ‘Velvet Trade’ uvećala proizvodnju i zaposlila oko 20 novih radnika

Kada u slastičarni, restoranu ili pekari pojedete nešto slatko, velike su šanse da je barem jedan od sastojaka stigao iz kompanije Velvet Trade. Višnje, jabuke, kajsije, borovnice, maline i drugo