Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom maja

Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom maja

Aerodrom Tuzla će u maju ove godine otvoriti svoju dugoočekivanu proširenu zgradu terminala, javlja Ex-Yu Aviation.

Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti većoj od tri miliona eura su završeni, tako da je nova struktura je spojena sa postojećim terminalom, formirajući funkcionalnu jedinicu.
“Trenutno radimo na unutrašnjim radovima u terminalu, i nadam se da će biti završen u aprilu, tako da možemo zvanično otvoriti zgradu krajem aprila ili početkom maja”, rekao je direktor aerodroma Rifet Karasalihović. 

On je dodao da je namjera bila da terminal ima mogućnost da upravlja sa dva aviona Airbus A320 istovremeno, što je i postignuto. 

“Tačno je da je sala za dolaske i dalje mala, a nakon završetka ovog projekta, razmotrit ćemo izgradnju još jedne kapije za poboljšanje protoka putnika”. 

Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915 kvadratnih metara. 
Dodatni kapacitet će mu omogućiti da opsluži 800 putnika na sat, u odnosu na dosadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Objekat će sada imati kapacitet da upravlja sa 400 putnika u odlasku i još 400 u dolasku u isto vrijeme.

“U narednih pet do šest godina, ovaj kapacitet će postati nedovoljan. Siguran sam da će se zgrada u budućnosti proširiti kako bi se zadovoljila povećana potražnja”, rekao je Karasalihović. 

Aerodrom Tuzla predviđa da u 2019. godini zabilježiti 624.000 putnika. 

Sljedeći projekat aerodroma Tuzla obuhvatit će izgradnju atrija koji se prostire na 900 kvadratnih metara, u kojem će biti smještene kancelarije za iznajmljivanje automobila, prodavnice i turoperatori. Gradiće se i kanalizaciona mreža sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. 

Zračna luka Tuzla nedavno je započela razgovore s niskobudžetnim prijevoznikom Wizz Airom o novom četverogodišnjem ugovoru koji bi omogućio da zrakoplovna kompanija leti za treći najveći grad u Bosni i Hercegovini najmanje do 2023. godine.

Previous Tešanjski MADI, najveći proizvođač i prerađivač piletine u regiji
Next U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

You might also like

Ekonomija/Biznis

Koliko zemljišta i posla je potrebno da prosječna bosanska porodica proizvodi hranu za sebe

Uvijek kada se dogode neke od vanrednih okolnosti lokalnih ili globalnih razmjera kao što su ratovi, prirodne nesreće i katastrofe, uzrokom su odudaranja od uobičajenog načina življenja i svakodnevnih aktivnosti.

Ekonomija/Biznis

Investicija od 20 miliona KM – domaći trgovac otvara ‘Retail park’ na zapadnom ulazu u Sarajevo

Prvi Retail park u Sarajevu, West Gate, uskoro otvara svoja vrata. Pozivamo sve ljubitelje shoppinga da nam se pridruže na velikom otvaranju 25.08. u Blažuju, na Mostarskom raskršću – poručuju

Ekonomija/Biznis

Jahta proizvedena u Bosni doplovila do Kostarike

Iz domaće kompanije Derubis yachts objavljeno je da su proizveli i isporučili prvu bosanskohercegovačku jahtu na prelijepe obale Kostarike! -Ovo je važna prilika za nas, jer svoje umijeće i stručnost prenosimo na