Aerodromi i mesari profitiraju: Vrtoglav rast izvoza mesa u Tursku

Bosna i Hercegovina ima povećan izvoz mesa za Tursku i on vrtoglavo raste, te je u odnosu na prošlu godinu porast oko 300 posto, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.b-t

Šarović je naveo kako je BiH u prvoj polovini već iskoristila kvotu od 1.000 tona mesa koje može izvesti u Tursku.

“Do sada ova kvota nikada nije bila u potpunosti iskorištena tokom cijele godine”, kazao je Šarović, navodeći kako će upravo zbog ovoga BiH od Turske zatražiti povećanje ove kvote ili potpuno ukidanje ograničenja.

Šarović je naveo kako se meso iz BiH u Tursku izvozi s aerodroma u Sarajevu i u Banjoj Luci, a dnevno često idu i po dva aviona mesa iz BiH za Tursku, tako da neki aerodromi u BiH sada praktično žive od kargo transporta mesa u Tursku.

“Radimo i na otvaranju aerodorma u Tuzli kako bi i sa njega moglo biti transportovano meso, a sutra možda i aerodroma u Mostaru ako to budu željeli. Na nama je da osiguramo da rade i da ne bude nelojalne konkurencije”, kazao je Šarović, naglašavajući kako je cilj podići stočni fond na već nivo i uposliti mesarsku industriju.

Inače, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine znatno je porastao otkad je Turska Vlada donijela odluku o bescarinskom uvozu bh. smrznutog mesa i on iznosio 14.005.253 KM samo za prva četiri mjeseca ove godine, dok je za cijelu 2014. godinu izvezeno 20.130.195 KM.

Podsjetimo da se meso 2013. godine nije nikako izvozilo u Tursku i ovi podaci svakako su pokazatelj da je ova zemlja dobro tržište za bh. proizvođače koji, i pored toga što moraju zračnim putem distribuirati svoje proizvode u ovu zemlju, uspješno posluju.

Jedan od posrednika pri izvozu mesa u Tursku bila je i Fondacija BIGMEV, koja već nekoliko godina uspješno povezuje bh. i turske privrednike.

“BAJRA” OBORILA CIJENE MESA U ISTANBULU

Potražnja za bh. mesom u Turskoj raste, a projekt menadžer BIGMEV-a u BiH, Adis Alagić kaže kako je BIGMEV uputio upit za dodavanjem kvote od 700 tona obrađenog mesa u ovu ili iduću godinu koja je ostala neiskorištena 2014. godine. Alagić je pojasnio kako je dobar efekat postigla bh. kompanija “Bajra” izvozom obrađenog mesa u Tursku, pri ćemu su cijene u Istanbulu pale.

(akta.ba/mb)

Previous Kreće isporuka Energoinvestove opreme za najveću trafostanicu u Africi
Next EGIPATSKI MILIJARDER BI KUPIO NENASELJENI OTOK I NA NJEGA SMJESTIO IZBJEGLICE

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosansko-brdski konj: Neosedlani trče livadama iznad Rogatice

Riječ je o konju čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti, vrlo dobro prilagođen klimatskim prilikama područja na kojem živi, a zadovoljava se skromnom

Ekonomija/Biznis

Kismet iz Doboja Istoka pokrenuo vlastiti brend Maestro Suits

Porodična firma Kismet iz Doboj Istoka, poznata po izradi odijela za italijanski Armani, pokrenuo je vlastiti brend pod nazivom Maestro Suits. Kako je objasnio za eKapiju direktor Kismeta Armin Hasić,

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevska pivara proizvela novu liniju bezalkoholnih pića

Sarajevska pivara d.d. na tržište Bosne i Hercegovine plasirala je novu liniju gaziranih bezalkoholnih pića pod nazivom Joys. Ovi sokovi su proizvedeni u četiri okusa- kola, Hugo s okusom zove