Alma Ras proizvela više od 23 miliona artikala s rekordnim brojem uposlenih

Alma Ras proizvela više od 23 miliona artikala s rekordnim brojem uposlenih

Zadovoljstvo uposlenika i kupaca je naš ključ uspjeha i vodilja ka budućnosti

Prethodnu 2021. godinu okarakterisali su brojni rezultati, pa čak i rekordni u određenim segmentima poslovanja počevši od broja uposlenika, do rasta prometa za 16% u odnosu na 2020. godinu.

Prošili smo i maloprodajnu mrežu, web shop i na druga tržišta, te implementirali inovacije u projektima i novim proizvodima, a sve to zahvaljujući  lojalnim kupcima koji prepoznaju kvalitet brendova naše kompanije više od dvije decenije. Svjesni sve većih želja potrošača, pored konstantnog podizanja kvaliteta, kontinuirano radimo na inovacijama i svjetske trendove donosimo na bh. tržište.

“Uz angažman iskusnih konsultanata iz Deloitte uspješno smo prošli i tranziciju upravljanja kompanijom. Uz najbolju svjetsku i regionalnu praksu, implementirana su pravila i propisi koji će dodatno učvrstiti upravljanje, ali i osigurati daljni razvoj kompanije, imenovanjem nove Uprave Društva i harmoniziranjem svih odjela u zajednički sistem djelovanja, gdje je u fokusu klijent, odnosno kupac”, riječi su g. Rasima Memagića, izvršnog direktora kompanije Alma Ras.

Prethodne godine izašli smo na američko tržište zahvaljujući saradnji s tekstilnom kompanijom Commando, te je intenzivirana saradnja s globalnim liderom Hugo Boss.

Povećan broj uposlenih – rekordna od osnivanja

Zahvaljujući kontinuiranom rastu, prošle godine je otvoreno 86 novih radnih mjesta, što je našu širu porodicu dovelo do sastava od 1296 uposlenika, a već početkom ove brojimo 1300 članova. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo imali 38 internih unapređenja, a od tog broja čak 84% uposlenika bili su šivači. Sve ovo je omogućio ARcademy centar koji smo osnovali još 2020. godine, Zahvaljujući ovoj ideji, lakše prepoznajemo afinitete, te su mogućnosti napredovanja uposlenika mnogo veće. Pored internih resursa, predavača i iskustva organizacije, usko sarađujemo i angažujemo eksterne predavače. Ovo ulaganje smatramo još jednim načinom da na duži vremenski period očuvamo stabilnost kompanije i konkurentnost.  Samo prošle godine, u Alma Ras uposlenike investirano  je 340.000 KM. Čvrsto vjerujemo da je zajednički rad na poboljšanju uslova rada i kreiranju pozitivnog radnog okruženja, našu kompaniju i ove godine dovelo do titule najpoželjnijeg poslodavca u kategoriji Fashion&Retail.

Ulaganje u infrastrukturu u iznosu od 1.853.000 KM

Najznačajniji infrastrukturni projekat koji smo  započeli prethodne godine jeste nova upravna zgrada u Visokom. Objekat se prostire na 1200 m, a enterijer je uređen prema najnovijim svjetskim standardima.  Završetak radova očekuje se početkom marta, kada će se i obilježiti 24 godine uspješnog postojanja i poslovanja naše kompanije. Proširena je i mreža maloprodajnih objekata, te je otvoren i četvrti objekat u Sloveniji, dok smo u BiH otvorili još jednu poslovnicu u Mostaru i Cazinu, te su renovirani postojeći objekti u Tuzli i Gradišci.

Inovacije u proizvodnji i usmjerenje na održivi razvoj

Prethodna godina donijela je uspjeh i Alma Ras brendu čiji kreativni tim je lansirao prvu kolekciju kupaćih kostima u vlastitoj proizvodnji. Razvijanje jednog ovakvog proizvoda zahtjevalo je usavršavanje i implementaciju sasvim nove tehnike, gdje je bila potrebna dodatna edukacija uposlenih.

Težimo ekološkoj i društvenoj osvještenosti, te smo svoje poslovanje i usmjerili ka tome. Pokrenuli smo određene eko projekte koji su doprinijeli lokalnim zajednicama i učestvovali u mnogim projektima za zbrinjavanje otpada. Svi ti procesi doprinijeli su da u izazovnoj 2021. godini dobijemo i jedan od najvažnijih certifikata u tekstilnoj industriji, a riječ je o GOTS certifikatu. To znači da ćemo i implementirati i najnoviji trend u svijetu, tj. ići u smjeru razvoja novih organskih proizvoda. Više ćemo biti usmjereni na održivi razvoj: instalirati solarne panele, smanjiti otpad u proizvodnom procesu. U planu je nabavka i nove krojne linije zahvaljujući kojoj će se smanjiti potrošnja energije za 30 posto, ubrzati proces proizvodnje i unaprijediti kvalitet proizvoda.

Previous Sarajevska vijećnica u bojama bugarske zastave
Next Uzunović: Najbolja regionalna književnost poslije rata piše se u Bosni

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Mi ovdje u Bosni imamo odlične agroklimatske uslove da se bavimo proizvodnjom borovnica’

 Ibro Malkanović iz Brložaka, općina Kladanj pored posla u struci, posvetio se uzgoju i proizvodnji borovnica, a na svojoj plantaži ima 600 sadnica različitih sortimenata. Ibro je inžinjer agronomije, a uzgoj i proizvodnja

MADE IN BOSNIA-387

‘Cromex-ove’ toalete prva kupila općina Cazin

U prijedorskom “Cromex-u” ponosni su na svoj novi proizvod, muški, ženski i univerzalni toalet prilagođen osobama s invaliditetom. Napominju da su toaleti rađeni po evropskim standardima i otporni na oštećenja,

Ekonomija/Biznis

Poslije Dalekog istoka, brčanski proizvodi i u Africi

Proizvodi brčanske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL su ove zime, pored Dalekog istoka, stigli i do svojih prvih kupaca u Africi. Kako su iz kompanije poručili, dobra izvozna strategija,