Alternativa pustila u rad najsavremeniju fabriku za izradu panela u regij

Alternativa pustila u rad najsavremeniju fabriku za izradu panela u regij

Alternativina nova fabrika termoizolacionih panela zvanično je počela sa radom. Riječ je o najsavremenijoj fabrici ovog tipa u regiji, te se ubraja među najbolje u Evropi.

Već sada su ovi paneli, vrhunskog kvaliteta, našli kupce u zemljama okruženja, te u Austriji i Sloveniji, rekli su za Akta.ba iz kompanije Alternativa.

Izgradnja novog proizvodno-prodajnog prostora, koji se prostire na cca 10.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvoren prostora, započela je u avgustu prošle godine. Procjenjen vrijednost ove investicije je 12.000.000 KM.

Novoizgrađena linija je duga 240 metara i proizvodi poliuretanske panele sa ispunom PUR, standarni sistem i PIR protupožarni sistem, debljine od 30 do 200 mm i dužine do 16 metara.

“Sretni smo jer smo za kratko vrijeme dobili vrhunske proizvode, koji su našli kupce u zemljama okruženja, te u Austriji i Sloveniji. U testnom periodu uposlenici Alternative aktivno su radili sa tehnolozima za pjene iz njemačke firme BASF i montažerima italijanskog isporučioca opreme, kako bi se dobila vrhunska kvaliteta proizvoda. Obavljeni su treninzi, te edukacija usposlenika za efikasnu proizvodnju, što će nam u narednom periodu puno pomoći”, kazali su iz kompaniji Alternativa.

Krajem jula fabrika je puštena u rad, a u probnom radu već u augustu mjesecu proizvedeno je 45.000 m2 termopanela raznih oblika i dimenzija.

Iz kompanije su kazali da je tokom probne proizvodnje proizvedeno više od 30 vrsta termoizolacionih panela, a riječ je o krovnim panelima sa pet rebara, debljine od 30 do 150 mm, fasadnim panelima sa skrivenim vijkom širine od 600 do 1.000 mm i debljine od 50 do 120 mm, zatim zidnim panelima širine od 600 do 1.150 mm i debljine od 30 do 200 mm, i frigo panelima koji su debljine od 80 do 200 mm.

“Svi paneli se mogu raditi i sa fleksibilnim materijalima sa jedne strane, poput fiberglasa, alu folije, bitumenske folije, papira i slično. Našu kupci će od sada moći da biraju više vrsta oblika profilacije kao što su mikroprofil, lamperija, ravni lim ai i drugi”, rekli su iz kompanije.

Previous Bjelašnica dobija jedno novo lice: Novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi
Next SARAJEVO: Emir Dudo vlasniku vratio izgubljenu torbicu sa 1.950 KM i nije prihvatio nagradu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Firma GMC: Iako postoji tek pet godina, uspješno posluje i van Bosne; u SAD-u i Meksiku ima desetine zaposlenih

Firma Global Metal Construction d.o.o. osnovana je kao trgovina na veliko metalnim konstrukcijama. Na samom početku bazirali su se na prodaju i montiranje paletnih regala, odnosno visoko regalnih skladišta. U

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska pramenka: Malo zahtjevna, otporna na bolesti, izdržljiva

Pečenjare, janjci na ražnju, kvalitetni autohtoni sirevi i uzgoj ovaca za klanje u vrijeme Bajrma (kurbani) su ovčarski proizvodi koji čuvaju i održavaju ovčarsku proizvodnju u Bosni i Hercegovini na

Ekonomija/Biznis

NOVA ILIDŽA: JOŠ JEDNA INVESTICIJA U MILIJARDAMA ?

Na području općine Ilidža, odnosno na desnoj obali rijeke Željeznice i podno planine Igman, planirana je izgradnja modernog naselja Nova Ilidža, vrijednog dvije milijarde KM, koje bi u budućnosti moglo