Ambiciozni planovi donjovakufskog preduzeća ‘Komar’ u 2019.

Ambiciozni planovi donjovakufskog preduzeća ‘Komar’ u 2019.

 

Proizvodnja gipsa na području općine Donji Vakuf ima dugu tradiciju, a jedno od onih preduzeća što u svom radu pokušava učiniti korak više u tom segmentu je Tvornica gipsa “Komar”, koja trenutno upošljava oko šezdeset radnika.

– Naš osnovni proizvod je prirodni gips u rinfuzi, alabaster i modelar, a u posljednje vrijeme sve više radimo manja pakovanja gipsa koja se traže na tržištu. Imamo, također, proizvode na bazi gipsa, cementa i kreča, koji zadovoljavaju sve standarde – kaže u razgovoru za Fenu direktor ovog preduzeća Samir Terzić.

Ističe da svaki kilogram gipsa u proizvodnji prođe kompletnu laboratorijsku i završnu kontrolu, te da se tek nakon toga šalje kupcima, s kojima postoje sklopljeni ugovori.

– Naš gips je sve traženiji u BiH i regiji. Modelarski gips izvozimo u Sloveniju, dok u Hrvatsku izvozimo poluhidratni gips i određene količine manjih pakovanja, te neke druge proizvode, kao što su gipsana ljepila i glet mase. Imamo kupce u Srbiji i Makedoniji, a u narednom periodu ćemo nastojati riješiti svu potrebnu papirologiju, kako bismo ove proizvode mogli izvoziti u većim količinama u Evropsku uniju gdje, naravno, postoje posebni propisi – naglasio je.

Dodaje da bh. proizvođačima gipsa ne ide na ruku to što se, zbog daljine puta, isporuka manjih pakovanja ne isplati, kao ni činjenica da su se pojavili proizvođači i uvoznici vještačkog gipsa koji, po njegovim riječima, nema kvalitet koji bi gips trebao imati.

– U našoj državi ne postoje one posebne norme koje važe u evropskim zemljama, tako da ovdje svako može, bez dodatnih finansijskih opterećenja, uvesti tu vrstu gipsa po prihvatljivim cijenama. Ali, radi se, ipak, o vještačkom gipsu – istaknuo je.

Po njegovim riječima, gips koji se proizvodi na području Donjeg Vakufa je prirodnog porijekla i ima izuzetno dobre mehaničke osobine.

– Treba znati da gips kao vezivo, za razliku od cementa i kreča, ima dobre benefite sa zdravstvenog stanovišta. Jer, pH vrijednost gipsa je kao pH vrijednost ljudske kože, tako da on u unutrašnjosti prostorije regulira vlagu. Zapad je to prepoznao i više koristi gips, za razliku od regiona koji, u tom smislu, stagnira. Trenutno se dosta traže cementni programi, pa je i to bio jedan od razloga što smo mi pokrenuli paletu praškastih proizvoda – kazao je Terzić.

Šansu za budući razvoj firme vidi, između ostalog, u proizvodnji sirovog gipsa za koji vlada također veliki interes, s obzirom na to da se često koristi u poljoprivredi, za oplemenjivanje tla.

– Uz povećanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanja ambalaže praškastih proizvoda, naš cilj u 2019. bit će podizanje na još viši nivo samog tehnološkog procesa, čime ćemo otvoriti vrata za nove poslovne ugovore. Određeni razgovori u tom smjeru već su obavljeni s pojedinim kupcima, kao i s Knaufom, koji je od ove godine novi suvlasnik preduzeća – zaključio je.

Na kraju kaže da uposleni u Tvornici gipsa “Komar” s velikim optimizmom ulaze u iduću godinu, u kojoj očekuju intenzivniji izlazak na tržište, s obzirom na to da su obavljeni “ozbiljni razgovori s onima s kojima će sarađivati”.

– Nešto manje od mjesec je ostalo do nove godine i mi već sada možemo reći da smo zadovoljni postignutim efektima u 2018. Rezultati onoga što ćemo raditi u narednim mjesecima vidjet će se tek krajem 2019. Siguran sam da ćemo učvrstiti svoje mjesto na sve konkurentnijem tržištu – zaključio je Samir Terzić.

 

Biznis.ba / FENA

Previous Mancini: Bosna i Hercegovina je sjajna ekipa
Next Uskoro nastava za djecu izbjeglica i migranata: Stranci sa svojim sudbinama dolaze i odlaze. Ostajemo mi i slika o nama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Džindić posjetio kompaniju Termoglas: Impresivno vidjeti da u Bosni i Hercegovini ovakva proizvodnja postoji

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić jučer je, u okviru posjete Rudniku Banovići i privrednom društvu Operator-Terminali Federacije BiH u Živinicama, posjetio i privatnu kompaniju Termoglas Živinice, koja

Ekonomija/Biznis

Tešanjski voćar Edib Balić ima 3.500 zasađenih voćki, najviše jabuka

Bosna i Hercegovina je bogata prirodnim ljepotama i resursima koje, ako čovjek želi iskoristiti, mogu donijeti mnogo dobra i pojedincu i zemlji. Ali, samo treba željeti i usuditi se, mišljenja

MADE IN BOSNIA-387

UK: Najbolje dizajnirani automobil godine djelimično se proizvodi u Srebrenici

Prvi terenac Aston Martin Lagonda DBX, nagrađen je ‘Najbolje dizajniranim automobilom godine’ na dodjeli nagrada Sunday Times Motor Awards u Oktobru ove godine. -Još jednom ponosni da smo dio velikog