Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović za svoj izum osvojio je prestižnu medalju. Uspjeh je postigao sam uz podršku porodice. Sada mu je neophodna pomoć da ideju realizuje kao bh. brend, umjesto da je proda u inostranstvu.

Putujući autobusom, vozom, avionom – većina osim udobnosti ne razmišlja mnogo o tome ko je prije nas bio na istom sjedištu i o higijenskim uvjetima.

U konkurenciji više od 100 inovatora u Velikoj Britaniji – za inovaciju koja rješava ovaj problem – drugo mjesto osvojio je student Američkog univerziteta u BiH Avdo Halilović. Ideja je jednostavna i zdravstveno opravdana.

“Došao sam na ideju da napravim podmetač za glavu koji će biti za jednokratnu upotrebu, sterilan u autobusu, vozu, avionu, u svim sredstvima javnog prijevoza”, pojašnjava Avdo i dodaje da podmetač možemo koristiti i u kinu, pozorištu, čekaonici, te na taj način spriječiti kontakt s površinom sa koje prijeti neka zaraza.

Za proizvodnju jednokratnih higijenskih podmetača zainteresovali su se u Engleskoj, ali pod jednim uvjetom. “Ponudili su mi finansijsku podršku godinu dana, ali da proizvod nosi oznaku ‘made in UK’. Ponudu sam odbio, bio sam pun elana. Želim da to bude bh. brend prepoznatljiv u svijetu”, navodi Avdo.

Osim podrške porodice, za realizaciju ove ideje u BiH nije bilo sluha, iako bi profit od uloženih 300.000 maraka u proizvodnu liniju iznosio četiri miliona maraka.

S drugom inovacijom Avdo je imao više sreće. Funkcionalan držač za dren, infuziju i kateter, koji će pacijentima olakšati kretanje na tržištu pojavit će se za mjesec dana.

Stjecanjem novih znanja, istraživanjem i suočavanjem s izazovima, rađaju se inovativne ideje. Avdo nije jedini student Američkog univerziteta u BiH čija ideja ima proizvodni potencijal.

“Oni rade kroz projekte na univerzitetu. Kada im na um padne inovativna ideja, dođe do poslovnog plana, mi im pomognemo u tzv. inkubacionom prostoru dajući smjernice”, kaže direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Nakon završenog studija, studenti ove visokoškolske ustanove nastavljaju usavršavanje u inostranstvu i postižu zavidne rezultate.

Za 20 godina bh. inovatori osvojili su više od 1.300 priznanja što je u prosjeku po jedno svake sedmice. Na takmičenja su u tom periodu, uglavnom, odlazili u svom trošku predstavljajući Bosnu i Hercegovinu. S idejama i tehnološkim rješenjima ne oskudijevamo, ali od njih sve više koristi imaju inostrane privrede.

Previous Zapažen nastup Duljevića u dresu “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Španije
Next "Knjige su najljepši ukras i vrijednost jednog naroda!"

You might also like

NAŠI LJUDI

Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka

Aktivan je član Instituta elektronike i elektrotehnike (IEEE), gdje je također urednik publikacije instituta IMPACT. Autor je raznih inovacija… “Zajedno s bratom Rešadom, koji je vlasnik jedne građevinske firme, otvaram

MADE IN BOSNIA-387

BRZORASTUĆE KOMPANIJE: Top 10 izvoznika dolazi iz 10 različitih sredina

  Poznato je kako uspješnost u poslovnom svijetu krase spremnost, odlične ideje i još bolja realizacija, a treba istaknuti da u Bosni i Hercegovini, i pored brojnih ograničenja, objektivnih i

HISTORIJA

Abdullah Muzaferija, veliki bošnjački izumitelj iz perioda Osmanskog carstva

Abdulah-efendija Muzaferija,  geometar i konstruktor, (? – 1750). Potječe iz bos. begovske porodice iz Visokog. Izumio vrstu prijenosnog pontonskog mosta, koji je ležao na čamcima ili mjehovima, za prijelaz vojske preko