Bihać – Gotov projekat uređenja aerodroma “Golubići”, investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

Bihać – Gotov projekat uređenja aerodroma “Golubići”, investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

 

Gradska uprava Bihaća nedavno je federalnom premijeru Fadilu Novaliću predstavila projekat uređenja aerodroma “Golubići”, kako bi se on mogao osposobiti za civilne letove.

S obizorm na to da je na sastanku definisano da Unsko-sanski kanton treba ulaganje u infrastrukturu, oživljavanje aerodroma bio bi veliki impuls za razvoj turizma tog kantona. Samo NP “Una” bilježi ove godine 30% više turista u odnosu na 2014. Kartu za ulazak je kupilo 30.000 turista, a nezvanično je 70.000 ljudi uživalo u slapovima Une.

Kako saznajemo u upravi Grada Bihaća, aerodrom “Golubići” sada koristi aero-klub za sportske manifestacije, a radi se o površini od 200.000 m2. Sletna pista je duga 1.200 metara, kaže u razgovoru za “eKapiju” Smail Turmanović, savjetnik načelnika Grada Bihaća.

– Zemljište je u vlasništvu Grada Bihaća, tako da nema prepreka oko imovinskih odnosa. Mi smo uradili projekat koji predviđa izgradnju tornjeva i proširenje piste sa sadašnjih 1.200 na 2.000 metara, kako bi slijetali i transportni avioni – kaže Turmanović.

Cjelokupna investicija koštala bi 26 mil KM. Nakon što je Vladi FBiH predočen projekat, dogovoreno je da Bihać narednih godina iz federalnog budžeta dobija 2 mil KM za postepeno ulaganje u aerodrom.

– Prvu tranšu koju dobijemo investiraćemo u uređenje sletne piste, a onda svake naredne godine po jedan dio posla biće urađen.

S obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji, gradska uprava očekuje da će finansiranje moći da se realizuje kroz javno-privatna partnerstva. Strani investitor je, kažu, dobrodošao.

– Dugo bi trajala investicija, ali do konačnog cilja želimo da barem osposobimo postojeću pistu za slijetanje čarter letova. Jer takvi letovi mogu da se obavljaju na pisti dužine 1.200 metara – objašnjava Turmanović.

Povoljan geografski položaj

 

Bihać i NP “Una” su srce turizma Unsko-sanskog kantona, koji broji 300.000 stanovnika. Povećan broj turista govori da je nužno ulagati u postojeću infrastrukturu. Čarter letovi bili bi odlična prilika za sve veći priliv gostiju iz Bliskog istoka. Blizina granice sa EU, “Plitvičkih jezera”, Zagreba i Sarajeva dodatna je prednost. Osim toga, transportni avioni bi se u budućnosti iskoristili za kargo prevoz proizvoda iz ovog dijela BiH.

Putevi, poljoprivreda, aerodrom

Nakon nedavnog sastanka, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je rekao da je spreman ukjljučiti Bihać u veliki kredit EBRD-a od 25 mil EUR koji su predviđeni za ulaganje u puteve. Najrpije bi se radilo na brzoj cesti Bihać-Cazin. Dio novca bi se obezbijedio, kako je rekao Novalić, od efikasnije naplate putarine u Federaciji. Asfalt i nove mašine čeka i putni pravac Martin Brod-Kulen Vakuf.

– Naša sistemska podrška ide i ka poljoprivredi USK-a, jer ovde postoji veliki potencijal. Takođe, aerodom “Golubići” imao bi odlične prihode, jer je regija turistički interesantna – zaključio je nedavno Novalić.

(eKapija)

Previous Prizren: Svečani defile povodom Dana Bošnjaka (FOTO)
Next Godišnjica Drugog korpusa ARBiH – Komandant Šadić: Ponosni smo što smo stali u odbranu naše domovine (FOTO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

San o tri nove žičare u Sarajevu možda postane java

  Kada smo nedavno razgovarali s arhitekticom Tatjanom Neidhart o tome kako je bilo živjeti i raditi u sjeni njenog oca Juraja Neidharta, jednog od najpoznatijih arhitekata Jugoslavije i Evrope,

Ekonomija/Biznis

Povlačenje najvećeg finansijskog “jokera” Rusije sa Balkana i iz Mađarske

Ruska državna Sberbanka povukla se iz Srbije u svojoj, prema ocjenama zvaničnika banke, najuspješnijoj godini.Ova banka je prodala svoje operacije i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. U

Ekonomija/Biznis

Sarajevski i Tuzlanski kanton lideri privrednog razvoja FBiH

Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton su uvjerljivo najrazvijeniji kantoni s najjačim privrednicima u Federaciji BiH, pokazuje usporedba pojedinačnih analiza koje su proteklih dana objavljivane na portalu Akta.ba. Apsolutni lider je Sarajevski