BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

Brčko, 31.05.23. – BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, a 25.05.2023. je stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udjela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje fabrike BIMAL Sunce je bio primarni cilj BIMAL Grupe još od samog početka postupka preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja.

„Cilj naše akvizicije je jačanje pozicije BIMAL Grupe na Zapadnom Balkanu, te dalja konsolidacija industrije ulja u regiji. U protekle tri godine fabrika BIMAL Sunce je tehnički i tehnološki rekonstruisana, te je proizvodnja finalnog proizvoda dovedena na planirani nivo od 200 tona dnevno. U toku su dalje investicije koje za cilj imaju podizanje efikasnosti fabrike i proizvodnje koja je komplementarna fabrici BIMAL iz Brčkog,“ rekao je Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL. Studen ističe da je ukupni investicioni ciklus koji je započet 2019. godine vrijedan preko 35 miliona eura.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Previous Haški tribunal je presudio - Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu!
Next Obavljena 25. kolektivna dženaza žrtvama velikosrpskih zločina u Zvorniku

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Očekuje se nastavak rasta bosanske metalske industrije

Uprkos tome što se posljednjih nekoliko mjeseci bilježi stagnacija obima industrijske proizvodnje, vjerujemo da će potražnja u Evropskoj uniji biti dovoljna da se nastavi rast bosanskohercegovačke metalske industrije – izjavio

Ekonomija/Biznis

„Dani jagodastog voća“ u Čeliću

Svečanim presijecanjem vrpce ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović danas je, zajedno sa nečelnikom općine Čelić Admirom Hrustavnovićem i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom svečano otvorio

MADE IN BOSNIA-387

Prve količine Maze razgrabljene, premašena sva očekivanja

  Prve količine novog bosanskohercegovačkog lješnjak namaza MAZA razgrabljene su sa polica tržnih centara i trgovina, čime su premašena sva očekivanja, navodi se u saopćenju za medije kompanije AC Food.