Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Kompanija “Bingo” i Fabrika “Semberka” u Janji i ove godine nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje.

Za više od 130 kooperanata sa područja Semberije  s kojima su ugovorene nove proizvodne količine za ovogodišnju preradu, Bingo će obezbijediti kompletan repromaterijal za proizvodnju, a potom i siguran otkup i plasman proizvoda kako na domaće tako i na ino tržište.

Ugovoren je otkup više od 3.000 tona krompira, čija proizvodnja će ove godine biti zasnovana na 117 hektara zemljišta na području Semberije i Lijevče Polja, zatim  500 tona paštrnjaka i oko 5.000 tona drugih vrsta konzumnog povrća.

“Cilj je proizvođačima i njihovim porodicama osigurati finansijsku stabilnost i osigurati plasman proizvoda. Na taj način proizvođači mogu planirati svoju budućnost i proizvodnju, a mi našim kupcima osigurati svjež, kvalitetan i cjenovno pristupačan poljoprivredni proizvod”, navodi Damir Kunosić, predstavnik kompanije „Bingo“.

To je od neprocjenjivog značaja domaćim proizvođačima kojima ovakav vid saradnje garantuje siguran otkup, plasman i zaradu.

„Na 100 duluma planiram proizvesti 450 tona povrća koje će doći u Fabriku Semberka u Janju. Veoma je bitno to da nemamo ovdje nikakvih problema, prilikom otkupa dovozimo u rinfuzi, nemamo problema, izbjegavamo fizičku radnu snagu, naplata je za 7 dana i čak nam nude u nekim kombinacijama, ako budemo kupovali mehanizaciju da nas prate u tom dijelu. Sjeme, đubrivo, zaštitu, sve dobijamo unaprijed tako da je već neka sigurnost ostvarena“, ističe proizvođač  Rade Jovičević.

„Bingo“ preko zadruge “Agrofarmer” sarađuje sa više od 80 kooperanata koji na svojim imanjima proizvode industrijski krompir i paštrnjak, dok više od 50 proizvođača preko kompanije “Janja Plod” obezbjeđuje povrtlarske kulture. Svojim kooperantima ova kompanija finansira kompletnu proizvodnju.

“Ono na šta smo ponosni jeste da zajedno s proizvođačima širimo proizvodnju na poljima BiH. Ako uzmemo industrijski sektor, Bingo za potrebe proizvođača uvozi i plaća sjeme koje se sije te finansira svu prihranu i svu potrebnu opremu“, dodaje Kunosić.

S ciljem proširenja kooperantske mreže, ali i asortimana svojih proizvoda, ovih dana predstavnici kompanije „Bingo“ obaviće razgovore i s proizvođačima voća s ovog područja.  

Izvor: federalna.ba

Previous Red Bull 400: Ovog ljeta i bosansko izdanja najteže utrke na svijetu
Next Od nepostojećeg Memoranduma SANU do nepostojećeg Janšinog non-paper-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ekspanzija domaćih trgovinskih lanaca: Iza sedam od 10 najvećih u Bosni i Hercegovini stoji domaći kapital

  Vodeći evropski magazin za maloprodaju, European Supermarket Magazine (ESM), objavio je novi tekst o Bosni i Hercegovini, u kojem se konstatuje velika ekspanzija domaćih trgovinskih lanaca. Magazin se najprije poziva na

Ekonomija/Biznis

Pozitivne priče: Biznisi mladih u Jajcu, Tesliću i Novom Travniku

Uprkos svakodnevnim izazovima suočavanja sa sistemom i njegovim manjkavostima, u Bosni i Hercegovini postoje mladi ljudi koji odlučno i istrajno rade, vjerujući u promjene. Oni ne odustaju pred izazovima, već

MADE IN BOSNIA-387

Jaffa Plantaže: Proizvodnja i turizam na 75 hektara

U mjestu Blagaj kod Mostara posluje firma “Jaffa – Komerc” čiji djelatnici uzgajaju voće i povrće, ali nude i obilaske za djecu i odrasle te edukativno utječu na svoje posjetitelje koji se također