Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Kompanija “Bingo” i Fabrika “Semberka” u Janji i ove godine nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje.

Za više od 130 kooperanata sa područja Semberije  s kojima su ugovorene nove proizvodne količine za ovogodišnju preradu, Bingo će obezbijediti kompletan repromaterijal za proizvodnju, a potom i siguran otkup i plasman proizvoda kako na domaće tako i na ino tržište.

Ugovoren je otkup više od 3.000 tona krompira, čija proizvodnja će ove godine biti zasnovana na 117 hektara zemljišta na području Semberije i Lijevče Polja, zatim  500 tona paštrnjaka i oko 5.000 tona drugih vrsta konzumnog povrća.

“Cilj je proizvođačima i njihovim porodicama osigurati finansijsku stabilnost i osigurati plasman proizvoda. Na taj način proizvođači mogu planirati svoju budućnost i proizvodnju, a mi našim kupcima osigurati svjež, kvalitetan i cjenovno pristupačan poljoprivredni proizvod”, navodi Damir Kunosić, predstavnik kompanije „Bingo“.

To je od neprocjenjivog značaja domaćim proizvođačima kojima ovakav vid saradnje garantuje siguran otkup, plasman i zaradu.

„Na 100 duluma planiram proizvesti 450 tona povrća koje će doći u Fabriku Semberka u Janju. Veoma je bitno to da nemamo ovdje nikakvih problema, prilikom otkupa dovozimo u rinfuzi, nemamo problema, izbjegavamo fizičku radnu snagu, naplata je za 7 dana i čak nam nude u nekim kombinacijama, ako budemo kupovali mehanizaciju da nas prate u tom dijelu. Sjeme, đubrivo, zaštitu, sve dobijamo unaprijed tako da je već neka sigurnost ostvarena“, ističe proizvođač  Rade Jovičević.

„Bingo“ preko zadruge “Agrofarmer” sarađuje sa više od 80 kooperanata koji na svojim imanjima proizvode industrijski krompir i paštrnjak, dok više od 50 proizvođača preko kompanije “Janja Plod” obezbjeđuje povrtlarske kulture. Svojim kooperantima ova kompanija finansira kompletnu proizvodnju.

“Ono na šta smo ponosni jeste da zajedno s proizvođačima širimo proizvodnju na poljima BiH. Ako uzmemo industrijski sektor, Bingo za potrebe proizvođača uvozi i plaća sjeme koje se sije te finansira svu prihranu i svu potrebnu opremu“, dodaje Kunosić.

S ciljem proširenja kooperantske mreže, ali i asortimana svojih proizvoda, ovih dana predstavnici kompanije „Bingo“ obaviće razgovore i s proizvođačima voća s ovog područja.  

Izvor: federalna.ba

Previous Red Bull 400: Ovog ljeta i bosansko izdanja najteže utrke na svijetu
Next Od nepostojećeg Memoranduma SANU do nepostojećeg Janšinog non-paper-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

GS TMT: Izvoz u EU „težak“ preko 57 mil. u 2022. Novi proizvodni pogoni u Zenici i Rami

GS-Tvornica mašina Travnik (GS TMT) planira ostvariti poslovni rast oko 40 posto do kraja 2022. godine, te započeti gradnju dva nova proizvodna pogona u Zenici i Rami, dok će vrijednost

MADE IN BOSNIA-387

U prva četiri mjeseca 2018. – Izvoz u zemlje EU 13,3 posto veći nego u istom periodu lani

  Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu od januara do aprila iznosio je tri milijarde 765 miliona KM što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017.

Ekonomija/Biznis

Sve više Hrvata kupuje u Bosni i Mađarskoj

Hrvatska se suočava s valom poskupljenja zbog inflacije koja je pogodila cijeli svijet, pišu mediji u susjedstvu. Poskupljenja su i u našoj zemlji, ali.. ima i gore rekli bismo. -Litar