Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Bingo i Semberka nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje

Kompanija “Bingo” i Fabrika “Semberka” u Janji i ove godine nastavljaju pozitivan trend organizovane proizvodnje.

Za više od 130 kooperanata sa područja Semberije  s kojima su ugovorene nove proizvodne količine za ovogodišnju preradu, Bingo će obezbijediti kompletan repromaterijal za proizvodnju, a potom i siguran otkup i plasman proizvoda kako na domaće tako i na ino tržište.

Ugovoren je otkup više od 3.000 tona krompira, čija proizvodnja će ove godine biti zasnovana na 117 hektara zemljišta na području Semberije i Lijevče Polja, zatim  500 tona paštrnjaka i oko 5.000 tona drugih vrsta konzumnog povrća.

“Cilj je proizvođačima i njihovim porodicama osigurati finansijsku stabilnost i osigurati plasman proizvoda. Na taj način proizvođači mogu planirati svoju budućnost i proizvodnju, a mi našim kupcima osigurati svjež, kvalitetan i cjenovno pristupačan poljoprivredni proizvod”, navodi Damir Kunosić, predstavnik kompanije „Bingo“.

To je od neprocjenjivog značaja domaćim proizvođačima kojima ovakav vid saradnje garantuje siguran otkup, plasman i zaradu.

„Na 100 duluma planiram proizvesti 450 tona povrća koje će doći u Fabriku Semberka u Janju. Veoma je bitno to da nemamo ovdje nikakvih problema, prilikom otkupa dovozimo u rinfuzi, nemamo problema, izbjegavamo fizičku radnu snagu, naplata je za 7 dana i čak nam nude u nekim kombinacijama, ako budemo kupovali mehanizaciju da nas prate u tom dijelu. Sjeme, đubrivo, zaštitu, sve dobijamo unaprijed tako da je već neka sigurnost ostvarena“, ističe proizvođač  Rade Jovičević.

„Bingo“ preko zadruge “Agrofarmer” sarađuje sa više od 80 kooperanata koji na svojim imanjima proizvode industrijski krompir i paštrnjak, dok više od 50 proizvođača preko kompanije “Janja Plod” obezbjeđuje povrtlarske kulture. Svojim kooperantima ova kompanija finansira kompletnu proizvodnju.

“Ono na šta smo ponosni jeste da zajedno s proizvođačima širimo proizvodnju na poljima BiH. Ako uzmemo industrijski sektor, Bingo za potrebe proizvođača uvozi i plaća sjeme koje se sije te finansira svu prihranu i svu potrebnu opremu“, dodaje Kunosić.

S ciljem proširenja kooperantske mreže, ali i asortimana svojih proizvoda, ovih dana predstavnici kompanije „Bingo“ obaviće razgovore i s proizvođačima voća s ovog područja.  

Izvor: federalna.ba

Previous Red Bull 400: Ovog ljeta i bosansko izdanja najteže utrke na svijetu
Next Od nepostojećeg Memoranduma SANU do nepostojećeg Janšinog non-paper-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Srbija više izvozi u Bosnu, nego u Rusiju i Kinu zajedno’, kaže ekonomista iz Beograda dok veliča ‘Otvoreni Balkan’

 –Koliko je važna regionalna saradnja, pa samim tim i inicijativa Otvoreni Balkan, govori podatak da Srbija trenutno više izvozi u Bosnu i Hercegovinu, nego u Rusiju i Kinu zajedno, kaže

Ekonomija/Biznis

Bihać – Gotov projekat uređenja aerodroma “Golubići”, investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)

  Gradska uprava Bihaća nedavno je federalnom premijeru Fadilu Novaliću predstavila projekat uređenja aerodroma “Golubići”, kako bi se on mogao osposobiti za civilne letove. S obizorm na to da je

Ekonomija/Biznis

Ministar Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije (VIDEO)

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je