Bingo prestigao Konzum i postao novi lider na tržištu Bosne i Hercegovine

Bingo prestigao Konzum i postao novi lider na tržištu Bosne i Hercegovine

Domaći trgovinski lanac Bingo prestigao je Konzum po prodaji u 2016. godini i tako postao tržišni lider, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu podataka međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor.

Euromonitor je, naime, objavio izvještaj o maloprodajnom tržištu u Bosni i Hercegovini za 2016. u kojem se navodi da je kompanija Bingo „novi tržišni lider“ i da je prestigla Konzum po ukupnoj prodaji.

U izvještaju se navodi da je stanje u maloprodajnom sektoru u Bosni i Hercegovini stabilnije nego ukupno stanje u ekonomiji.

Maloprodajni sektor je nastavio rast prošle godine, zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta Bosni i Hercegovini i tehnološkom napretku.

Solidna ekonomska kretanja u zemlji povećala su prodaju prehrambenih namirnica dok je usljed rasta posjeta došlo i do porasta prodaje neprehrambenih proizvoda. Kada se govori o tehnološkom napretku, tu se misli na korist od društvenih mreža u reklamiranju i prodaji putem interneta, koja je također u porastu.

U izvještaju se navodi da je primijetan trend da prodavnice koje nude neprehrambenu robu sele svoje radnje s ulica u tržne centre. Naime, ljudi na ulicama obično idu za svojim poslom, šetaju, idu na ručak ili se druže, dok u šoping centrima najčešće kupuju, zbog čega je ovaj trend razumljiv.

Najjači trend je ostao nepromijenjen, a to je konsolidacija od strane najvećih lanaca, koji preuzimaju male trgovine.

„Dva lanca su se odvojila od ostatka konkurencije, regionalni lanac Konzum i domaći Bingo. Ova dva igrača imaju znatnu finansijsku pomoć od velikih institucionalnih investitora i bankarskih konzorcija koji su prepoznali potencijal maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini“, navodi se u izvještaju i dodaje da je prošle godine Bingo preuzeo lidersku poziciju od Konzuma.

Dok je Bingo kao glavne prednosti koristio niske cijene i podršku domaćim proizvodima, Konzum je korist sticao od atraktivnih lokacija u urbanim oblastima. No, Konzum gubi bitku s Bingom u prehrambenom sektoru pa će se vjerovatno više orjentisati na veleprodaju, neprehrambeni sektor i internet prodaju.

Za razliku od Binga koji ima još dosta prostora za ekspanziju i koji će nastaviti ubrzano rasti, Konzum se vjerovatno neće više širiti.

Detalj iz izvještaja Euromonitora

U dokumentu se dodaje da međunarodni igrači napuštaju tržište prehrambenih proizvoda, obeshrabreni sve većom „osjetljivošću“ potrošača na cijene  ali i zbog sve veće okrenutosti stanovništva domaćim proizvodima.

No, njihov interes raste u neprehrambenom sektoru gdje će vjerovatno doći do snažnog rasta. Neprehrambeni sektor maloprodaje, naime, ima manje velikih igrača u konkurenciji i mnogo je „nezreliji“ i manje konsolidovan od prehrambenog sektora.

U izvještaju se navode predviđanja da će maloprodajni sektor nastaviti rasti u narednom periodu s popravljanjem ekonomske situacije u državi i jačanjem kupovne moći stanovništva.

Dodaje se da će maloprodajni trgovački lanci nastaviti ekspanziju u neprehrambeni sektor čime će utjecati na rezultat kompanija koje se bave isključivo neprehrambenim proizvodima, odnosno oduzet će im dio kolača.

Internet prodaja je, navodi se u dokumentu, sektor s najviše potencijala, ali nijedan domaći i strani lanac nije do sada našao formulu kako da je uspješno adaptira i privuče domaće kupce.

Previous Trivago objavio rang-listu najboljih destinacija: Mostar na 1. mjestu prema cijenama i kvalitetu usluge
Next Godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića: Nije izgubio ni pedalj Bosne!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije izlažu na sajmu ELMIA u Švedskoj

Kompanije iz Bosne i Hercegovine izlažu na štandu Vanjskotrgovinske /Spoljnotrgovinske komore BiH na Međunarodnom sajmu podugovaranja ELMIA Subcontractor koji je otvoren 14.11.2023. u Jonkopingu u Švedskoj. Ove godine, na štandu

Ekonomija/Biznis

Firma iz Bugojna podijelila radnicima dobrovoljnu jednokratnu pomoć od 1.080 KM

Osnivanjem društva sa ograničenom odgovornošću „NUCAD“, gospodin Elvir Nuhić, dipl. maš. inž. ispunio je svoj san iz studentskih dana, piše Bugojno Danas. U januaru 2018. godine firma je osnovana sa

Ekonomija/Biznis

Konferencija Impakt ‘Prvih 300’ – Cilj nam je graditi uspješne biznise

 Impakt inkubator poslovnih ideja je od 2018. godine do danas u saradnji sa 55 lokalnih zajednica u BiH obuhvatio više od 1.600 učesnika, te finansijski i stručno podržao pokretanje više