Bingo prestigao Konzum i postao novi lider na tržištu Bosne i Hercegovine

Bingo prestigao Konzum i postao novi lider na tržištu Bosne i Hercegovine

Domaći trgovinski lanac Bingo prestigao je Konzum po prodaji u 2016. godini i tako postao tržišni lider, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu podataka međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor.

Euromonitor je, naime, objavio izvještaj o maloprodajnom tržištu u Bosni i Hercegovini za 2016. u kojem se navodi da je kompanija Bingo „novi tržišni lider“ i da je prestigla Konzum po ukupnoj prodaji.

U izvještaju se navodi da je stanje u maloprodajnom sektoru u Bosni i Hercegovini stabilnije nego ukupno stanje u ekonomiji.

Maloprodajni sektor je nastavio rast prošle godine, zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta Bosni i Hercegovini i tehnološkom napretku.

Solidna ekonomska kretanja u zemlji povećala su prodaju prehrambenih namirnica dok je usljed rasta posjeta došlo i do porasta prodaje neprehrambenih proizvoda. Kada se govori o tehnološkom napretku, tu se misli na korist od društvenih mreža u reklamiranju i prodaji putem interneta, koja je također u porastu.

U izvještaju se navodi da je primijetan trend da prodavnice koje nude neprehrambenu robu sele svoje radnje s ulica u tržne centre. Naime, ljudi na ulicama obično idu za svojim poslom, šetaju, idu na ručak ili se druže, dok u šoping centrima najčešće kupuju, zbog čega je ovaj trend razumljiv.

Najjači trend je ostao nepromijenjen, a to je konsolidacija od strane najvećih lanaca, koji preuzimaju male trgovine.

„Dva lanca su se odvojila od ostatka konkurencije, regionalni lanac Konzum i domaći Bingo. Ova dva igrača imaju znatnu finansijsku pomoć od velikih institucionalnih investitora i bankarskih konzorcija koji su prepoznali potencijal maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini“, navodi se u izvještaju i dodaje da je prošle godine Bingo preuzeo lidersku poziciju od Konzuma.

Dok je Bingo kao glavne prednosti koristio niske cijene i podršku domaćim proizvodima, Konzum je korist sticao od atraktivnih lokacija u urbanim oblastima. No, Konzum gubi bitku s Bingom u prehrambenom sektoru pa će se vjerovatno više orjentisati na veleprodaju, neprehrambeni sektor i internet prodaju.

Za razliku od Binga koji ima još dosta prostora za ekspanziju i koji će nastaviti ubrzano rasti, Konzum se vjerovatno neće više širiti.

Detalj iz izvještaja Euromonitora

U dokumentu se dodaje da međunarodni igrači napuštaju tržište prehrambenih proizvoda, obeshrabreni sve većom „osjetljivošću“ potrošača na cijene  ali i zbog sve veće okrenutosti stanovništva domaćim proizvodima.

No, njihov interes raste u neprehrambenom sektoru gdje će vjerovatno doći do snažnog rasta. Neprehrambeni sektor maloprodaje, naime, ima manje velikih igrača u konkurenciji i mnogo je „nezreliji“ i manje konsolidovan od prehrambenog sektora.

U izvještaju se navode predviđanja da će maloprodajni sektor nastaviti rasti u narednom periodu s popravljanjem ekonomske situacije u državi i jačanjem kupovne moći stanovništva.

Dodaje se da će maloprodajni trgovački lanci nastaviti ekspanziju u neprehrambeni sektor čime će utjecati na rezultat kompanija koje se bave isključivo neprehrambenim proizvodima, odnosno oduzet će im dio kolača.

Internet prodaja je, navodi se u dokumentu, sektor s najviše potencijala, ali nijedan domaći i strani lanac nije do sada našao formulu kako da je uspješno adaptira i privuče domaće kupce.

Previous Trivago objavio rang-listu najboljih destinacija: Mostar na 1. mjestu prema cijenama i kvalitetu usluge
Next Godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića: Nije izgubio ni pedalj Bosne!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Rast industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini 12,3 posto

 Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u osam mjeseci (januar-august) ove godine zabilježila je rast od 12,3 posto u odnosu na isti period lani. U augustu ove, u odnosu na

Ekonomija/Biznis

Impozantni rezultati gornjovakufskog rudnika uglja u 2018

  Plan proizvodnje uglja za 2018. u Zavisnom društvu Rudnik uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje bit će prebačen za petnaest posto, a pretpostavke su da će se realizirati s 290.000 tona

Ekonomija/Biznis

Pozitivna priča o radu i proširenju proizvodnje: Intral planira zaposliti novih 150 radnika (Video)

U kompaniji  Intral BH izrazili su potrebu za upošljavanjem novih 150 radnika, ali je kao preduslov neophodno osigurati i dodatni prostor za širenje proizvodnih kapaciteta. Za sada su taj problem