Bingo u Kalesiji investirao novih 8 miliona KM, posao za dvadeset osoba

Bingo u Kalesiji investirao novih 8 miliona KM, posao za dvadeset osoba

Kalesija – Općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva TK Emir Begić i Samer Kadrić rukovodilac Farme Bingo danas su svečanim presijecanjem vrpce pustili u upotrebu novosagrađenu Farmu pilića u Krušiku u Vukovijama Donjim.

Riječ je o projektu u koji je uloženo oko 8 miliona KM, a za početak posao će dobiti 20 osoba sa područja Kalesije.

Prije svega hvala vlasniku kompanije Bingo Senadu Džambiću koji je odlučio da investira na teritoriju Kalesije. Kada sam došao za načelnika prvo sam pitao pomoćnike zašto vlasnik ove kompanije ne ulaže u našu općinu, a onda su mi oni rekli da su prethodne vlasti istog protjerali sa ovih prostora i uzeo sam sebi kao prvi zadatak da takvog čovjeka i investitora vratim na našu općinu. Evo danas je otvorio Farmu pilića gdje će oko milion pilića biti na godišnjem nivou odhranjeno i stavljeno na tržište, a prije toga smo bili svjedoci otvaranja inkubatorske stanice u Tojšićima i reprocentra na pisti u Maslama gdje su uloženi milioni maraka. Raduje me činjenica da to nije kraj investiranju, jer u Tojšićima će biti otvoren i moderni tržni centar, a vlasnik Binga je obećao da će raditi i firmu za proizvodnju tekstila u istom naselju, rekao je općisnki načelnik Sead Džafić.

Kao rezultat uspješnog poslovanja nakon Dubrava i Špionice danas otvaramo i jednu modernu farmu u Vukovijama Donjim. Kapacitet je 156 pilića u turnusu, a trenutno su smješteni u šest objekata. Sa našim farmama u Dubravama i Špionici naši kapacitetu su sada preko dva miliona pilića u toku godine. Bitno je naglasiti na posle isporuke pilića, odnosno nakon 40 dana sav stajnjak iz objekata ide u bioelektranu, a nakon toga dio ide i kao gnojivo za naše plastenike, istakao je Samer Kadrić rukovodilac Farme Bingo Krušik.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK kazao je da je investiranje u ovakve objekte u suštini investiranje u budućnost. Bingo ima sada zaokružen proces kada je u pitanju peradarstvo i to je putokaz kako treba da slijedi i mnogi drugi.

On smatra da je ulaganje u BiH je pomoć državi, pomoć djeci i prilika da se otvore nova radna mjesta kako bi se spriječio odlazak mladih sa ovih prostora.

Ministar je mišljenja i da je Sprečanska dolina nešto što treba iskoristiti posebno u ovim turbulentnim i teškim vremenima, a najbolji način da se osigura hrana za BiH je da površine poljoprivrednog dobra budu zasijane i obrađene.

Kako je najavljeno u Vukovijama Donjim, pored nabrojanih projekata kompanija Bingo će pokušati napraviti još investicija kako bi posao bio osiguran za osobe prvenstveno sa područja Kalesije.

Previous Srednja Bosna: Na Vlašiću sezona nikada nije bila duža, a posjeta nikada veća
Next FZZZ: 61 milion KM za zapošljavanje 11.500 ljudi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu: Učestvuje 310 izlagača

Svečano je otvoren 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, prenosi AA. Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj Gradačca, premije TK Denijal

MADE IN BOSNIA-387

Maglajska porodica Hambašić: Zajedničkim snagama do očuvanja drvorezbarske tradicije

Porodica Hambašić živi u maglajskom prigradskom naselju Ulišnjak. Ekipu Anadolu Agency (AA) dočekali su u svom domu kojeg su i izgradili prodajom onoga što urade svojim dvjema rukama. I to

MADE IN BOSNIA-387

Tvornica čarapa “Ključ” proizvodi za Hugo Boss

Sarajevska Tvornica čarapa “Ključ” sklopila je ugovore sa vodećim imenima modne industrije u svijetu poput Pierre Cardin, Hugo Boss, Marc’O Polo, Tom Taylor, Bugatti, Julius Kunert, Falke, MSV-Evers, Columbia, Calzedonia