Biznis čaršija! Tradicionalni sajam u Tešnju okupio 300 izlagača iz nekoliko država svijeta

Biznis čaršija! Tradicionalni sajam u Tešnju okupio 300 izlagača iz nekoliko država svijeta

Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, na šest hiljada kvadratnih metara zatvorenog i 12.000 otvorenog prostora.

Sajam je prilika za povezivanje, razmjenu iskustava, analizu stanja i pronalaženje mogućnosti za napredak, istaknuto je na otvaranju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je poručio da je sajam u Tešnju jedan od najboljih modela prezentiranja bosanskohercegovačke privrede te pokazivanja partnerima iz svijeta da bosanskohercegovački proizvodi zadovoljavaju najveće strandarde.

– Važno je da ćemo nastaviti sa reformama koje će unaprijediti poslovno okruženje. Neophodno je započeti reformu obrazovanja da bi je prilagodili tržištu rada te ubrzati izgradnju infrastrukture, energetske i digitalne, da bi išli u korak sa regijom, Evropom i svijetom – poručio je Zvizdić.

Također, naglasio je i važnost zapošljavanja mladih, kao prioritet, da bi se napravio bolji ambijent razvoja države.

Federalni premijer Fadil Novalić sajam u Tešnju smatra jednom od najznačajnijih privrednih manifestacija.

– Bit ću slobodan da kažem da je od prvog sajma u Tešnju, na koji sam došao u svojstvu premijera, urađeno dosta toga da se našim privrednicima olakša poslovanje, te da smo im u tom periodu bili pouzdan partner – rekao je Novalić, navodeći da su temelji zdravog razvoja postavljeni i da se na njima može izgraditi jaka i stabilna bh. privreda.

Istakao je da je Tešanj primjer za lakoću poslovanja, brend prepoznatljiv u Evropi.

– Tešanj ne smije biti izuzetak, niti izolovan slučaj – kazao je Novalić.

Isto je potvrdio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljalić, navodeći da je Tešanj mjesto odakle se najbolje može govoriti o privredi, ekonomiji i razvoju.

Poručio je da kompletan zapadni Balkan mora raditi i pomoći sebi, sarađivati, te da je pogrešno mišljenje da je to područje zanimljivo svijetu i da će se neko baviti.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kažu da je tradicionalni sajam odlična prilika za predstavljanje kantona i  općine, koji bilježe dobre rezultate, te pokazuju da znaju i mogu raditi.

Na sajmu osim domaćih izlagača predstavljaju se privrednici iz Holandije, Njemačke, Italije, Sjeverne Makedonije, koja je država partner sajma, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Turske.

Pogledajte nedavni prilog FTV-a o povoljnom poslovnom ambijentu u Tešnju…

Općina Tešanj je još jednom potvrdila uspješnost u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta – ovaj put tako što je ispunila uvjete za ponovno certificiranje općina sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC standarda. Ova općina je ocijenjena sa 94,67 od 100 mogućih bodova, što je jedan od najboljih rezultata u regiji jugoistočne Evrope. www.federalna.ba/bhs/vijest/277968

Gepostet von federalna.ba am Sonntag, 9. Juni 2019
Previous FBiH: Promovisano 186 novih policijskih službenika
Next Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu mogla bi biti otvorena do kraja godine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ko su najznačajniji investitori u našoj zemlji za 2020 i 2021

Uručene su plakete najznačajnijim stranim investitorima u Bosni i Hercegovini za 2020 i 2021 Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 6. decembra 2021. godine u Sarajevu

Ekonomija/Biznis

Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti gradnje pruge Vareš-Banovići

Željeznice FBiH objavile su tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina.

Ekonomija/Biznis

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika

  Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u 2017. godini prevezao je čak 161 hiljadu putnika više nego u godini ranije, te dostigao cifru od 526 hiljada putnika u toku jedne godine.