Biznis forum u Dohi: Tuzlanska so uskoro na katarskom tržištu

Biznis forum u Dohi: Tuzlanska so uskoro na katarskom tržištu

 

Kompanija Solana d.d. Tuzla počinje izvoz soli u Katar, potvrđeno je za BiznisInfo.

Dogovoreno je to danas na Biznis forumu Katar – Bosna i Hercegovina održanom u Dohi.

– Dogovorena je prva isporuka 30 kontejnera Tuzlanske soli.

Vijest dolazi kratko nakon što je Nadzorni odbor kompanije Solana d.d. Tuzla imenovao novu Upravu društva koja je kao ciljeve zacrtala jačanje liderske pozicije najvećeg proizvođača soli u regiji, povećanje efikasnosti poslovanja, kao i nove investicije u cilju novih zapošljavanja i proširenja kapaciteta.

Solana trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova a najnoviji dogovor otvara joj vrata i najbogatijeg tržišta svijeta.

  • Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodio je delegaciju Vijeća ministara BiH koja je učestvovala na Biznis forumu Katar-Bosna i Hercegovina koji je održan u Dohi, u organizaciji Katarske privredne komore.

-Zvizdić je informisao prisutne s ekonomskim potencijalima Bosne i Hercegovine u oblastima turizma, energetike, drvne industrijom, namjenske industrije, poljoprivrede i proizvodnje zdrave i halal hrane, farmaceutske industrije i infrastrukturnim projektima.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina posebno zainteresovana za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih. Istakao je da je delegacija Vijeća ministara BiH došla u Katar da ponudi konkretne projekte i traži partnera za ekonomski razvoj. Uputio je poziv i izrazio dobrodošlicu katarskim poslovnim ljudima da posjete Bosnu i Hercegovinu.

 

(MiruhBosne/BiznisInfo)
Previous Vujošević: Ovi momci pokazuju da s loptom funkcioniše multietnička Bosna
Next Zbog poziva na linč Bakire Hasečić - RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

Građevinarstvo: Bosanske firme grade region!

Slovenski i hrvatski građevinski sektor doživio je potpuni slom, a bosanskohercegovačke kompanije postaju lideri u građevinarstvu u ovom regionu. Podsjetimo da su prije desetak godina slovenske firme, poput SCT-a i

MADE IN BOSNIA-387

BoWiDo proizvode plasira i na najzathjevnija tržišta EU, ima 200 uposlenih

Kompanija BoWido, iako relativno mlada, ima značajne uspjehe na poslovnom planu, a svoje proizvode plasira i na najzahtjevnija tržišta u Evropskoj uniji (EU) čime pomaže u jačanju bh. privrede. Kompanija

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski proizvođač BIO proizvoda od meda ‘Ecomedico’ se sprema za izvoz u EU i region

Adnan Čučuković, iz Ecomedico-a iz Sarajeva, želi doprinijeti tom vrlo pozitivnom trendu. Posao, koji on i njegova supruga vode zajedno, proizvodi preparate od meda, prirodnu kozmetiku, i zdravu hranu i