Bosanci preuzeli vodeću njemačku kompaniju PVC profila

Bosanci preuzeli vodeću njemačku kompaniju PVC profila

Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB.

Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj oblasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL – kompanija kćerka HIFA OIL, u oktobru prošle godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine.

“Naša prva inozemna strateška akvizicija omogućit će nam da EURO ROAL kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. Ovo je naša sedma kompanija kćerka i prva u Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, s ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište s jakom HIFA OIL i s našim tehnološko-superiornim kompanijama kćerkama. Ovom prilikom, zahvalio bih se timovima HIFA OIL i EURO ROAL-a, kao i menadžmentu LB.Profile, koji su zajedno u relativno kratkom vremenu uspješno priveli ovu veoma zahtjevnu akviziciju”, kazao je Izudin Ahmetlić vlasnik i direktor tešanjske kompanije HIFA OIL.

Kompanija LB.Profile nalazi se u odličnom stanju, a opremljena je naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca s visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti.

LB.Profile zapošljava 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700 metara kvadratnih zemljišta u mjestu Herbstein Savezne pokrajine Hessen. Neke od konkurentskih prednosti kompanije LB.Profile su i šest razvijenih sistema za direktno brtvljenje na PVC Profilima. Posjeduju 12 linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje. Glavna tržišta LB.Profile su Njemačka, Belgija i Holandija, a također izvoze na tržišta zemalja Istočne Evrope kao što su Litvanija i Rusija. EURO ROAL zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od Inoxa i građevinskih okova.

Kompanija je prošle godine povećala prihode za 45 posto u odnosu na 2015. godinu. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. godine iznosila je 1.300 tona, dok je za asortiman od Inoxa količinska prodaja iznosila 960 tona.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, s 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Prošla godina je okončana s ukupnom količinskom realizacijom od blizu 300.000 tona različitih derivata u devet zemalja regiona.

Zajedno s kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, a od sada i LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Uz ovu u Njemačkoj, u 2017. godini planirane su nove akvizicije u područjima koja će pojačati tržišnu poziciju kompanija kćerki. Osim toga, u HIFA OIL najavljuju i modernizaciju najvećih naftnih terminala u BiH, recertifikaciju prema ISO 14001 standardu koji se odnosi na ekologiju, kao i izgradnju benzinskih pumpi u vlasništvu HIFA OIL, s ciljem daljeg rasta i razvoja, i jačanja pozicija na domaćem, regionalnom i tržištu EU – prenosi biznisinfo.

 

Previous Na Vrelu Bosne i Bijambarama više od 250.000 posjetilaca u 2016. godini
Next Januar u bosanskim selima: Život bez smoga

You might also like

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla: Rast broja putnika za 60%. Turci zainteresovani za ulaganja

  Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi konstantan rast… Aerodrom je u procesu proširenja terminalne zgrade, s očekivanim završetkom krajem sljedećeg mjeseca. Investitori iz Turske pokazuju interes za dodatna ulaganja u ovaj

Ekonomija/Biznis

Kompanija Laks godišnje proizvodi stotine tona ribe: ‘Cilj nam je hiljadu tona’

Kompanija Laks je punosistemsko ribogojilište, što znači da je ovdje zaokružen ciklus prozvodnje ribe, od majke, ikre, mlađi, konzumne ribe do finalne pakirnice. Smatra se da je ovo jedno od

MADE IN BOSNIA-387

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda. Oznaku