Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

 

ASA Grupacija je ove sedmice akvizirala kompaniju Žitoprodukt iz Bačke Palanke (Srbija).
Ova akvizicija predstavlja iskorak u daljem poslovanju Grupacije, te daje dobru osnovu za nastavak širenja u segmentu trgovine berzanskom robom.

“ASA Grupacija je trenutno prepoznatljiv brend na području Bosne i Hercegovine sa više od 1.000 zaposlenih i prisustvom u različitim segmentima kao što su: usluge, finansije, zdravstvo i nekretnine. Kao što smo i ranije najavili, aktivno radimo i na širenju u novim oblastima poslovanja, a ova akvizicija je sastavni dio naše stretegije pozicioniranja u regiji. Konkrento, investicija u Žitoprodukt će značajno doprinijeti razvoju i jačanju segmenta trgovine berzanskom robom, gdje smo već prisutni kroz trgovinu električnom energijom“, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije, te dodao kako je ova akvizicija predstavlja značajan iskorak u poslovanju ove Grupacije jer se radi o prvoj investiciji van granica Bosne i Hercegovine, te regionalnom pozicioniranju ASA-e.

Regija Jugoistočne Evrope među vodećim je proizvođačima žitarica u Evropi, što predstavlja dodatni potencijal za dalje širenje i jačanje ASA Grupacije u ovoj oblasti. Investicija je realizirana kroz članicu Grupacije, ASA Trading sa sjedištem u Austriji.

“Sama regija je poznata po poljoprivrednim proizvodima visoke kvalitete kao i povoljnom geostrateškom položaju uz kvalitetnu logističkuku infrastrukturu. Ovakvi parametri predstavljaju osnovu za dalji rast i razvoj Žitoprodukta”, izjavio je direktor ASA Tradinga Srbija Joao Batista Cardoso. „Ukoliko se uzme u obzir da je kompletna proizvodnja NON GMO, naša pozicija na svjetskom tržištu postaje još interesantija te nam otvara nove mogućnosti”, dodao je Cardoso.

Preduzeće posjeduje silos za skladištenje, kapaciteta 22.000 tona, savremenu sušaru za žitarice kapaciteta 30 tona/sat, a proizvodni pogon može dnevno da preradi 120 tona merkantilnog kukuruza.

Proizvodni asortiman Žitoprodukta čine kukuruzna krupica za potrebe industrije piva, krupica za konditorsku industriju, konzumna kukuruzna krupica, brašno i stočno brašno.

 

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora
Next Bosanski rukometaši trenirali u Tuzli, sutra susret s Česima

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Stolice od bosanskog oraha za američko tržište

Američki san Mirza Mujarić gradi u Gračanici, “od posla čaršiji” na sjeveroistoku Bosne i Hecegovine. Stolarsku radnju otvorio je početkom godine. Zbog posla se 2018. godine doselio iz šezdesetak kilometara

Ekonomija/Biznis

BH Telecom planira višemilionska ulaganja u BH TechLab platformu

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman čestitao je 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, zahvalio je korisnicima usluga BH Telecoma zbog kojih se ubrzano radi na digitalnoj tranformaciji

Ekonomija/Biznis

Ekonomija Federacije Bosne i Hercegovine na putu oporavka

U prošloj godini, globalna ekonomija je doživjela pad kakav nije zabilježen još od Velike ekonomske krize prije nešto više od devedeset godina. Radi zaštite svog stanovništva, Vlada Federacije Bosne i