Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

 

ASA Grupacija je ove sedmice akvizirala kompaniju Žitoprodukt iz Bačke Palanke (Srbija).
Ova akvizicija predstavlja iskorak u daljem poslovanju Grupacije, te daje dobru osnovu za nastavak širenja u segmentu trgovine berzanskom robom.

“ASA Grupacija je trenutno prepoznatljiv brend na području Bosne i Hercegovine sa više od 1.000 zaposlenih i prisustvom u različitim segmentima kao što su: usluge, finansije, zdravstvo i nekretnine. Kao što smo i ranije najavili, aktivno radimo i na širenju u novim oblastima poslovanja, a ova akvizicija je sastavni dio naše stretegije pozicioniranja u regiji. Konkrento, investicija u Žitoprodukt će značajno doprinijeti razvoju i jačanju segmenta trgovine berzanskom robom, gdje smo već prisutni kroz trgovinu električnom energijom“, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije, te dodao kako je ova akvizicija predstavlja značajan iskorak u poslovanju ove Grupacije jer se radi o prvoj investiciji van granica Bosne i Hercegovine, te regionalnom pozicioniranju ASA-e.

Regija Jugoistočne Evrope među vodećim je proizvođačima žitarica u Evropi, što predstavlja dodatni potencijal za dalje širenje i jačanje ASA Grupacije u ovoj oblasti. Investicija je realizirana kroz članicu Grupacije, ASA Trading sa sjedištem u Austriji.

“Sama regija je poznata po poljoprivrednim proizvodima visoke kvalitete kao i povoljnom geostrateškom položaju uz kvalitetnu logističkuku infrastrukturu. Ovakvi parametri predstavljaju osnovu za dalji rast i razvoj Žitoprodukta”, izjavio je direktor ASA Tradinga Srbija Joao Batista Cardoso. „Ukoliko se uzme u obzir da je kompletna proizvodnja NON GMO, naša pozicija na svjetskom tržištu postaje još interesantija te nam otvara nove mogućnosti”, dodao je Cardoso.

Preduzeće posjeduje silos za skladištenje, kapaciteta 22.000 tona, savremenu sušaru za žitarice kapaciteta 30 tona/sat, a proizvodni pogon može dnevno da preradi 120 tona merkantilnog kukuruza.

Proizvodni asortiman Žitoprodukta čine kukuruzna krupica za potrebe industrije piva, krupica za konditorsku industriju, konzumna kukuruzna krupica, brašno i stočno brašno.

 

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora
Next Bosanski rukometaši trenirali u Tuzli, sutra susret s Česima

You might also like

Ekonomija/Biznis

U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022.

Ekonomija/Biznis

Mališević – Izvoz metalske i elektro industrije FBiH povećan za 52 posto

 Metalska i elektro industrija Federacije BiH zabilježila je porast izvoza za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na isti period predhodne godine za 52 posto, pokazuje analiza Privredne komore FBiH. Direktor

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina ima potencijal sama proizvoditi hranu, struju i ogrjev

Kriza na istoku Evrope, poremećeni lanci opskrbe još od vremena početka pandemije, izuzetan rast cijena energenata, a posljedično i prehrambenih proizvoda, samo su neki od razloga zbog kojih sve više