Bosanska autorka prekinula veze s njemačkim izdavačem zbog ‘ćutanja o genocidu u Gazi’

Bosanska autorka prekinula veze s njemačkim izdavačem zbog ‘ćutanja o genocidu u Gazi’

Bosanska autorka Lana Bastašić izjavila je u ponedjeljak da vjeruje da joj je “moralna i etička” dužnost da raskine ugovor sa svojim njemačkim izdavačem zbog šutnje o izraelskom ratu u Gazi i “sistematskoj cenzuri” u zemlji

U objavi objavljenoj na Instagramu, autorka romana Uhvati zeca  kaže da je njena odluka došla uprkos tome što joj njemački prijevod njene knjige pruža obilje prilika, čitanja, festivala i pisanja rezidencija. 

Bastašić kaže da su njeni izdavači, S Fischer Verlag, pokazali primjere dvostrukih standarda.

“To je moralno upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji”, napisala je u vezi s naglašenom zabrinutošću izdavača zbog antisemitizma.

Ona kao primjer navodi web stranicu izdavača, koja kaže da ona ima za cilj da rasvijetli kontinuitet antisemitizma u njihovim knjigama i da se protive antisemitskom razmišljanju i djelovanju nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Iako je ovo “neophodno i hvale vrijedno”, kaže ona, ignorira izraelsko bombardovanje Gaze u kojem je od tada ubijeno najmanje 24.000 ljudi, prema palestinskom ministarstvu zdravlja. 

“To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavanjem svakog Jevrejina sa trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da ih štite”, napisala je u svojoj izjavi.

„To je, konačno, intelektualno lijeno jer udobno delegira antisemitizam na Bliski istok, a ne vidi ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države“, dodala je. 

Bastašićeva je takođe rekla da je njena odluka uslijedila usred ućutkivanja jevrejskih umjetnika, pisaca i naučnika u Njemačkoj od 7. oktobra, pri čemu su neki izgubili posao ili su se suočili sa maltretiranjem jer su govorili o Gazi. 

“Ne mogu mirne savjesti i dalje objavljivati ​​od strane kuće koja tako očigledno ograničava njemačke Jevreje dok tvrdi da se bori protiv antisemitizma”, dodala je ona. 

Svjedočeći genocidu u Bosni 

Bastašićeva porodica napustila je Hrvatsku zbog progona 1990-ih, zbog čega su se preselili na sjever Bosne i Hercegovine. 

Ovdje je, kaže, svjedočila omalovažavanju i progonu muslimana (Bošnjaka) od strane Srba, dok je gledala kako su zgrade srušene i ljudi masovno ubijani. 

Sada kaže da ima dosta paralela sa onim što se dešava u Gazi.

U članku objavljenom za The Guardian u novembru, ona je rekla da je izraelsko tepih-bombardovanje i kolektivno kažnjavanje civila i djece u Gazi gurnulo enklavu u humanitarnu krizu, ali se svako spominjanje toga u Njemačkoj označava kao antisemitizam. 

“Svaki pokušaj pružanja konteksta i dijeljenja činjenica o historijskoj pozadini sukoba smatra se grubim opravdanjem Hamasovog terora”, napisala je ona, rekavši da su marševi za Palestinu zaustavljeni, palestinski simboli zabranjeni, a Jevreji koji pokazuju solidarnost s Palestincima ušutkani.

“Nepokolebljiva zvanična podrška Njemačke akcijama izraelske vlade ostavlja malo prostora za čovječanstvo”, napisala je, dodajući da smatra svojom odgovornošću da prozove svoju matičnu zemlju, sada Njemačku, zbog njenog “licemjerja i pristanka u etničkom čišćenju Gaze ”.

Tokom napada 7. oktobra ubijeno je oko 1.140 ljudi. Izrael je od tada u Gazi ubio najmanje 24.100 Palestinaca, a ranio više od 60.000.

Od 7. oktobra, Gaza je uronjena u duboku humanitarnu krizu, nakon što je Izrael 9. oktobra prekinuo svo gorivo, hranu, vodu, struju i pomoć opkoljenoj enklavi.

(MEE/MiruhBosne)

Željko Komšić: Zapad pokazao veliko licemjerje na pitanju Gaze

Previous Pored bosanskih, na Vlašiću najviše gostiju iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke
Next Komšić: Jedini konkretan odgovor u ovoj situaciji jeste ne praviti ustupke ni Dodiku ni Čoviću 

You might also like

NAŠI DANI

Klub Zastupnika SDA u Parlamentu FBIH: Režija prevare je bila HDZ-ova, izvođači su iz podaničke “Trojke”

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jučer je održao redovnu sjednicu, nakon koje je većina pokušala u ponoć održati vanrednu sjednicu, ali nisu uspjeli.  O jučerašnjim burnim dešavanjima danas su govorili zastupnici

NAŠI DANI

Policija razbila proteste i tukla demonstrante ispred Skupštine Beograda

Policija je uhapsila desetke demonstranata, napadnuta je i ekipa Al Jazeere. Policija je razbila proteste ispred zgrade Skupštine Grada Beograda, nakon što je demonstrante prethodno zasula suzavcem. Grupa demonstranata gađala

NAŠI DANI

Ulica u Travniku dobit će ime po Ćiri Blaževiću

Travničani su beskrajno tužni zbog smrti legendarnog trenera Miroslava Ćire Blaževića, inače rođenog Travničanina, i na nekoliko načina odat će počast ovom velikanu grada, kazao je Feni danas načelnik Općine