Bosanska farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara nova strana tržišta za svoje proizvode

Bosanska farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara nova strana tržišta za svoje proizvode

Lukavac, 15. maj 2023. –  ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, uskoro će otvoriti tri nova strana tržišta za svoje proizvode.

Riječ je o ugovorenom izvozu na tržišta Azerbejdžana, Gruzije i Uzbekistana, a radi se o kardiopaleti lijekova i dodacima prehrani linije MAXIMA. Realizacija izvoza će uslijediti nakon procesa registracije lijekova.

«Potpisani su dugoročni ugovori sa vodećim farmaceutskim distributerima na ovim tržištima. Na ovaj način otvaramo vrata ka širem području azijskog kontinenta, a za početak radi se o ukupno blizu 50 miliona ljudi koji žive u ovim zemljama. Iskoristili smo naše prednosti kao jedan od vodećih proizvođača lijekova na našim prostorima sa usvojenim EU GMP standardom koji nam omogućava plasman naših lijekova i dodataka prehrani u zemljama Evropske unije, ali i širom svijeta. Imamo znanje, imamo vrhunsku tehnologiju i imamo kvalitet. Ovo je tek početak našeg širenja na inozemnim tržištima. Za sada mogu samo kazati da su u pripremi novi ugovori za nova inozemna tržišta, i uskoro ćemo izići sa informacijom o kojim zemljama se radi», kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals d.o.o..

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. ZADA je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Investiranje u istraživanje i razvoj (R&D) pozicioniralo je kompaniju ZADA kao farmaceutsku industriju prepoznatljivu po vlastitim formulacijama i tehnološkim pristupima za proizvodnju generičkih lijekova sa dodanim vrijednostima. Linija dodataka prehrani MAXIMA sa različitim formulacijama jedinstvenim na tržištu, proizvodi se uz primjenu potpuno istih standarda kao i kod proizvodnje lijekova.

ZADA je jedan od rijetkih domaćih proizvođača koji je u poziciji da svakodnevno kontrolira kompletan tehnološki proces, od odabira i ulaska sirovina, preko proizvodnje, pa do pakovanja i distribucije, a vrhunska tehnologija pozicionirala je kompaniju ZADA u sam vrh farmaceutskih industrija.

Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

Previous Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini: U Sanskom Mostu poplavljeno petnaestak stambenih objekata
Next Safet Vukalić: Brine me odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini

You might also like

Ekonomija/Biznis

Na rijeci Bosni gradiće se HE Kovanići

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo je uključilo Projekat izgradnje hidroelektrane Kovanići (HE Kovanići) u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa u ukupnoj proizvodnji. HE Kovanići,

MADE IN BOSNIA-387

Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz kestena ozbiljan i unosan posao

Nakon maline, „Vrganj-promet“ iz Bužima prije nekoliko dana počeo je sa otkupom i preradom pitomog kestena. Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će

MADE IN BOSNIA-387

Hercegovina: Uzgoj nara se isplati

Porodica Dabić u Željuši, kod Mostara, ima zasađeno oko 500 stabala pitomog nara i 500 do 600 stabala divljeg nara koji raste svuda na imanju. Pored pravljenja soka i čaja,