Bosanska kompanija probila najduži tunel u Sloveniji

Bosanska kompanija probila najduži tunel u Sloveniji

Radnici bosanske firme Euro-Asfalt probili su glavnu cijev na tunelu 1T Divača u Sloveniji dužine 6.707 metara. Tačka proboja nalazila se na dužini 4.245 metara. S druge strane tunel je probijala slovenačka kompanija Kolektor.

Refik Hodžić, voditeli projekta, istakao da je to do sada najduži probijeni tunel kako za Republiku Sloveniju ali iza kompaniju Euro-Asfalt. Kao spečifinost navodi i način kopanja tunela u dubinu, što je uz geologiju terena predstavljalo dodatni izazov prilikom probijanja.

Uz glavni tunel izvršeno je i probijanje servisnog tunela iste dužine. Raunajući obje cijevi, do sada je iskopano oko osam kilometara tunela.

Tunel T1 Divaća je ključni Željeznički tunel i jedan od osam tunela na dionici TIR 2, projektu izgradnje željeznčike pruge Divača – Koper u Sloveniji.

“Željeznička pruga 21. stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto. Trasa se spušta s visoka, od Divače na kraškoj visoravni, do nivoa mora kod luke Koper. Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute će prolaziti tunelima. Ruta je duga 27.1 km i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradje u kojoj se Euroasfalt specializirao u posijednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU”, kažu iz ove kompanije.

-Do sada, punih 120 godina, najduži slovenački tunel bio je željeznički tunel na Bohinjskoj pruzi, odnosno 6327 metara. Željeznički tunel Karavanke dugačak je 7.976 metara, ali je više od polovine na austrijskoj strani.

“Vjerujem da će ovaj tunel biti inspiracija mnogim generacijama koje dolaze, jer je dokaz šta možemo postići kada udružimo snage, radimo sa jasnom vizijom i svrhom”, rekao je direktor kompanije Kolektor CPG Kristjan Mugerli. Mugerli je pohvalio kooperante sarajevskog Euroasfalta, koji je iskopao dobru polovinu tunela Lokev.

Previous Počela berba krompira u Janji – zagarantovan otkup, plasman i sigurna zarada
Next Igrač Zuricha prvi put u reprezentaciji: Bosna i Hercegovina je država u kojoj sam rođen, u kojoj planiram da živim

You might also like

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja hrane na tradicionalan način kao izvor prihoda i relaksacija

Kad je u maju prošle godine ostala bez posla, Edina Čengić iz Sarajeva nije dozvolila da je savlada očaj. Nije znala šta, ali jeste da nešto mora uraditi. Pokušala je

Ekonomija/Biznis

Za razvoj početnog biznisa podršku dobilo 19 poduzetnika – povratnika

BOSANSKI NOVI Potpisivanjem i uručenjem ugovora za 19 poslovnih ideja iz pet općina i gradova, ozvaničena je podrška Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica poduzetnicima iz Prijedora, Ključa, Drvara, Bosanskog

Ekonomija/Biznis

Originalna bosanska ideja: Zvekir – dodatak za mobitele

U vrijeme dok na hiljade mladih smišlja originalan način kako da zauvijek ode iz domovine, poznata bh. voditeljica Minela Jašar – Opardija, producentica i voditeljica sarajevske televizije N1 koju gledaoci