Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Prema procentualnom učešću poslovnih subjekata u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, bosanskohercegovačka preduzeća su peta najzastupljenija, pokazuju podaci crnogorske statističke agencije Monstat. 

– Kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma su zastupljene u sektoru građevinarstva, navodi se u analizi Monstata. 

U analizi se ne precizira broj registriranih kompanija, nego se navodi procentualno učešće. 

Najzastupljenija preduzeća u stranom vlasništvu su srbijanska sa 17,5 posto. Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Rusije 16,4 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

Posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto, precizirali su iz Monstata. 

– Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljene u sektoru građevinarstva, navode iz Monsanta. 

Bosanskohercgovačkih preduzeća, prema prikazanom grafikonu, najviše ima u Podgorici, Budvi i Herceg-Novom. 

U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je u porastu broj kompanija koje osnivaju turski državljani. 

Kako je prije nekoliko dana saopštio ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, u ovoj zemlji posluje 2.726 preduzeća čiji su osnivači pravna ili fizička lica iz Turske. 

Najviše ih je u Budvi 1.506 i u Podgorici 693, a najzastupljenije su u građevinarstvu, trgovini i sektoru smještaja i ishrane.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Vlašić unaprjeđuje ljetnu ponudu i razvija sportski turizam
Next Dok Dodik štiti interese Hrvatske u slučaju Pelješkog mosta, oni mu šalju otpad pod nos

You might also like

Ekonomija/Biznis

Transportno carstvo braće Sinanović u St. Louisu

U ovaj grad su stigli kao ratne izbjeglice, a danas posjeduju 120 kamiona koje voze ljudi iz 30 različitih država, prenosi Moja BiH pisanje thestl.com. Ogroman poster poluprikolice na zidu

MADE IN BOSNIA-387

Cinkaona u Doboju vraća nadu u suživot i povratak mladih u Bosnu i Hercegovinu

Naše odbojkašice plasmanom u Zlatnu ligu i košarkašice furioznim nastupom na Euru, na najbolji način pokazuju kako, samo kada radimo zajedno, iskreno i predano, možemo do uspjeha. Na ruševinama prije

Ekonomija/Biznis

Jusuf Arifagić preživio tri logora, vratio se i napravio čudo – Lani proizveo 2,8 miliona litara mlijeka

Jusuf Arifagić preživio je tri logora, Omarsku, Keraterm i Trnopolje. Prošao je golgotu Bošnjaka Prijedora, Kozarca i okolnih mjesta. Jedva je izvukao živu glavu. Otišao je daleko od rodne grude