Bosanski ‘Bimal’ kupio srbijanskog proizvođača ‘Sunce’

Bosanski ‘Bimal’ kupio srbijanskog proizvođača ‘Sunce’

 

Kompanija „Bimal“ iz Brčkog, preko svoje beogradske firme, kupila je poznatog proizvođača ulja „Sunce“ iz Sombora, piše BiznisInfo.

Konkretno, kao kupac se pojavljuje firma “Bimal invest Beograd”, čiji je vlasnik “Bimal d.d. Brčko”.

“Bimal” preuzima firmu „Novo Sunce“ koja je osnovana 17. decembra prošle godine, a njen osnivač je poznata kompanija „Sunce“ fabrika ulja i biljnih masti Sombor.

Dogovor podrazumijeva da se imovina kompanije „Sunce“ prenese na firmu „Novo Sunce“ prije preuzimanja od strane “Bimala”.

Pismo namjere o preuzimanju između kompanija „Bimal invest“ i „Sunce“ potpisan je u decembru prošle godine, a posao su u februaru ove godine odobrili srbijanski regulatori.

„Bimal“ ugovorom stiče udio od 77 posto u kompaniji iz Sombora.

Inače, kompanija „Sunce“ imala je udio od 10 do 20 posto na tržištu Srbije u 2017. godini kada je riječ o proizvodnji sirovog suncokretovog ulja.

Također je imala do 5 posto udjela u proizvodnji rafinisanog jestivog suncokretovog ulja i sirovog sojinog ulja.

Bimal i Sunce odranije usko sarađuju u smislu nabavke materijala, otkupa proizvoda isl. Mediji su i ranije špekulisali da bi moglo doći do ove akvizicije.

Previous U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi
Next Aquaterm Olovo: Svojevrstan brend u domenu banjskog turizma

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaći investitori pokazuju snagu: AS Group zainteresovan za kupovinu Mercatora u Bosni i Hercegovini

  Slovenski Mercator je početkom godine oglasio prodaju svojih najvećih tržnih centara u Bosni i Hercegovini, samo nekoliko mjeseci nakon što ih je ponovo preuzeo od hrvatskog Konzuma koji je

Ekonomija/Biznis

Firma „BH FISH“ širi kapacitete i zapošljava 100 novih radnika

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Najilom Jusićem posjetio je firmu „BH FISH“ d.o.o Živinice čija je djelatnost filetiranje i prerada inćuna, a koja zapošljava samo

MADE IN BOSNIA-387

Nova pobjeda bosanske pameti: “Metalno” iz Zenice – iz stečaja u Boing

Preduzeće “Metalno” iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona. Projekat izgradnje industrijske peći za