Bosanski izvoz povećan, ali i uvoz

Bosanski izvoz povećan, ali i uvoz

Vrijednost izvoza robe iz Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je četiri milijarde i 834 miliona KM, što je za 1,1 posto više nego u istom periodu lani,  dok je uvoz iznosio osam milijardi i 170 miliona KM, što je više za 6,3 posto – podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.  

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 59,2 %, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3 milijarde 336 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 756 miliona KM, što je za 2,1 % više nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 936 mil. KM, što je za 3,1 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 80,8 %.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 3 milijarde 609 miliona KM, što je za 2,8 % više nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 5 milijardi 80 mil. KM, što je za 10,7 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 71,1 %.

Previous Općina Centar dodijelila 441 stipendiju
Next Bosna i Hercegovina otvara konzulate u Novom Pazaru i Rijeci

You might also like

Ekonomija/Biznis

Edin i Samir vratili se iz Turske i pokrenuli biznis u Bosni i Hercegovini

Ukoliko imate dovoljno volje i želje u Bosni i Hercegovini možete uspjeti kao bilo gdje drugo u svijetu. Ovu tvrdnju opravdala su najbolji prijatelji, mladi ljudi, poduzetnici Samir Vildić i Edin Imamović koji

Ekonomija/Biznis

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika

  Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u 2017. godini prevezao je čak 161 hiljadu putnika više nego u godini ranije, te dostigao cifru od 526 hiljada putnika u toku jedne godine.

MADE IN BOSNIA-387

Prirodna T&E kozmetika iz Visokog

Tradicionalni obrt T&E u vlasništvu preduzetnice Fatime Smailagić iz Visokog  bavi  se proizvodnjom prirodnih ručno rađenih sapuna i kozmetike, bez hemijskih dodataka i aditiva.  U vrijeme kada prirodna kozmetika dobiva