Bosanski malinari trljaju ruke! ‘Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj’

Bosanski malinari trljaju ruke! ‘Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj’

Dok otkupna cijena maline svakog dana vrtoglavo raste, istinski bosanskohercegovački proizvođači, koji su u ovom jagodastom voću vidjeli egzistenciju, trljaju ruke.

Među njima je i Mesud Šišić iz bugojanskog naselja Vesela, koji malinu uzgaja punih deset godina i ne misli odustati. A je li ova otkupna cijena realna, znat će se tek ujesen, kada počnu pregovori o izvozu u EU.

„Imam nagovještaj da će doći i na 8. Ovo je dobro, hvala mu ko je ovo smislio“, odgovara nam on na pitanje je li zadovoljan cijenom koja premašuje šest maraka, dok nas dočekuje u malinjaku na površini od dva dunuma. I jedan je od rijetkih koji nije odustajao ni u vrijeme znatno niže otkupne cijene jer se, kaže, uzgoj maline i tada isplatio, svima koji su htjeli raditi. Nažalost, umjesto u razvoj, većina je prihod od maline potrošila u kladionicama.

„Naši ljudi, ko je imao maline – to vam garantujem – dok su bile dobre i dobra cijena u Bosni i Hercegovini, onda su jedva čekali da dobiju pare da idu u kockarnice. Sve su naše kockarnice u Bosni i Hercegovini pokupile naše pare“, govori on.

No, o tome neka brinu drugi, kaže Mesud, koji ne skriva zadovoljstvo kvalitetom maline, čiji će rod, ipak, zbog suše biti barem za trećinu manji od planiranog. Pa će i izvoz biti manji.

„Što se tiče maline, ona će biti možda ove godine između 5 i 7 hiljada tona, što se tiče kompletne države“, ističe Tihomir Pocrnja, direktor firme za otkup jagodičastog voća iz Bugojna.

Jer do sada je otkupljeno skoro 90% maline, a o tome je li ova cijena realna, niko sa sigurnošću ne može govoriti.

„Je li realna ili nije – to će samo pokazati prodaja u 9. mjesecu, kad mi završimo kompletan otkup i kad se pođu dogovarati ugovori sa Evropskom unijom“, pojašnjava Pocrnja.

No, to više nije briga malinara, a svaki je posao rizik, kaže Mesud, koji poručuje da se od svog rada i ovdje može živjeti kao u Njemačkoj: „Mora nekad biti i loše, ne može vazda bit dobro. Ali treba čovjek biti uporan u svom poslu, da bi istrajao. A ja da idem u Njemačku? Što ću u Njemačkoj? Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj“.

Videoprilog FTV.

Previous Nedžad Salković: ˝Nek mirišu avlije˝ je najljepša hanuma među sevdalinkama
Next Ljubav prema Bajramu bila veća nego danas, ali se nije častilo kako se danas časti

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Kaknju izgrađena prva solarna elektrana

U vrijeme kada se postrojenja u energetskom sistemu Bosne i Hercegovine prilagođavaju evropskim standardima i prolaze fazu smanjenja emisija štetnih plinova i čestica sve su popularnije elektrane koje koriste sunčevu

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina rekorder u kupovini novih automobila

Evropsko automobilsko tržište nastavilo se oporavljati od godina recesije, pa je većina proizvođača i 2016. godinu zaključila sa dobitkom. Trendu se priključuju i zemlje regiona, u kojima je zabilježen i

Ekonomija/Biznis

HIFA OIL širi maloprodajnu mrežu u Crnoj Gori

Grupacija HIFA OIL, najznačajniji privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini gradi treću benzinsku pumpu u Crnoj Gori, čije je otvaranje planirano za januar naredne godine te