Bosansko vatrogasno vozilo i u Tešnju; pojedine lokalne zajednice pak uvoze iz susjedstva i plaćaju skuplje

Bosansko vatrogasno vozilo i u Tešnju; pojedine lokalne zajednice pak uvoze iz susjedstva i plaćaju skuplje

Firma SU-AD d.o.o. isporučila je ovih dana revolucionarno vatrogasno navalno vozilo TLF 6000 profesionalnoj vatrogasnoj jedinici općine Tešanj!

Ovo inovativno vatrogasno vozilo, koje se ističe svojim izgledom dostojnim eksponata, nije samo čudo tehnologije, već je i izrađeno u skladu s prestižnim njemačkim DIN normama i standardima. Njegova multifunkcionalnost savršeno odgovara potrebama gradske sredine, lokalnih zajednica, te industrijskih zona.

Općina Tešanj, kao i cijeli svijet, zaslužuju najvišu razinu sigurnosti i moderne zaštite – a mi u SU-AD d.o.o. smo ponosni što možemo doprinijeti tom cilju. Naše vozilo TLF 6000 simbolizira našu neprestanu posvećenost zaštiti i sigurnosti zajednice.

Zahvaljujemo se općini Tešanj na ukazanom povjerenju. Ovaj projekt je još jedan dokaz da je SU-AD d.o.o. vodeći proizvođač u regiji Balkana kada je riječ o inovacijama i pouzdanosti u vatrogasnoj opremi, navedeno je iz ove domaće proizvodnje.

-Već u 2022. godini uspješno su realizovali, jedinstven u regionu, projekt vatrogasnog vozila HLF 3000 za Koksnu industriju u Lukavcu, prema njemačkoj DIN normi i standardu.

Drugi takav realizovan projekat je vatrogasno vozilo tipa TLF 3000 za Natron Hayat iz Maglaja za brzu intervenciju u industrijskim postrojenjima, a mogu se pohvaliti i rekonstrukcijom i nadogradnjom već postojećih vatrogasnih vozila u BiH, ali i u EU.

Prema riječima Suada Bešlića, direktora kompanije SU-AD d.o.o. Živinice, u 2023. godini započeli su serijsku proizvodnju vatrogasnih navalnih vozila TLF 4000.

“Bazirali smo se na razvoju i izradi vatrogasnih vozila prema njemačkom DIN normi i standardu, a kompletnu proizvodnju smo prilagodili ISO standardu 9001-2015 i certificirani smo u izradi vatorgasnih vozila i vozila za službe tehničkih spašavanja.
Naše proizvode zainteresovani kupci mogu pogledati na web.stranici fime: https://su-ad.ba/katalog/
U ponudi imamo vatrogasna vozila: MLF, HLF, TLF, Vatogasne cisterne i radimo na razvoju novog aerodromskog vatrogasnog vozila kojem smo već dali bh. ime „Sidran”, prema našem poznatom bh. književniku i akademiku Abdulahu Sidranu.”

-Realizacija aerodromskog vatrogasnog vozila „Sidran“ će biti sigurno kruna na naše dosadašnje uspjehe u izradi i realizaciji vatrogasnih vozila u Bosni i Hercegovini, kazao je Bešlić u nedavnomrazgovoru za Poslovne Novine.

Međutim, ova kompanija susreće se i s određenim problemima i nerazmijevanjem zajednice

“Problem sa kojim se ja susrećem u svakodnevnom životu je nebriga bh. vlasti o poslovnim idejama, o investicijama i implementiranju poslovnih ideja, kao i problem sa bankama koje nemaju ama baš nikakvog sluha za pomoć u realizaciji projekta. Zna se desiti da čekamo i po mjesec dana da od banke dobijemo bankovnu garanciju 1%, koja nam treba za tendersku realizaciju i tako izgubimo dva tendera godišnje u vrijednosti od preko milion KM.

Na svu sreću, problem sa nedostatkom kadrova nemamo, dajemo se maksimalno u izgradnji novih mlađih kadrova koji se za pohvalu relativno brzo uključe u sistem i postanu dio tima. Podneblje smo sa nevjerovatnim potancijalom ljudi, koje kao društvo u cijelini ne znamo iskoristiti, Nažalost!”

“Grad Živinice je kupio vatrogasno vozilo u Beogradu po skupljoj cijeni i znatno lošijeg kvaliteta, uz problem nabavke rezervnih dijelova, a nisu htjeli kupiti od nas, kao lokalnog proizvođača. Takav odnos prema domaćim komapanijama, kada se u javnosti posebno favorizuje “kupujmo domaće” je nedopustiv. Ili, recimo neke od općina u Kantonu Sarajevo, konkretno Općina Centar, pa preko Kantonalne uprave civilne zaštite, kupe vatrogasno vozilo od firme iz Hrvatske po 30% skupljoj cijeni od one koju im mi nudimo u domovini. Pri tome, ta firma iz Hrvatske uveze našu nadogradnju i instalira je na platformu i potom vrati u Bosnu i Hercegovinu po skoro duplo višoj cijeni.

Za Federalnio nivo vlasti da i ne pričam, tu su nedokučivi i imam veoma loše iskustvo.

Poenta je da moramo raditi zajedno na kupovini domaćeg proizvoda i omogućiti mladim ljudima da ih zadržimo u domovini. To vlasti mogu, siguran sam, zato ih i biramo!”

„Prema planu razvoja naše komapanije, 2024. godina bi trebala biti godina ostvarenih želja. Naš najveći riziko faktor trenutno je preuzeti dio poslovne saradnje i narudžbi iz drugih i trećih zemalja, koje nam se nude u narednoj godini. Konkretno, planiramo sklapanju ugovora za isporuku vatrogasnih vozila za jednu pokrajinu u Njemačkoj, za koju trenutno radimo na realizaciji ranije dogovornih projekata.“

Previous Pola stoljeća El-Kalema: Za knjigu je uvijek pravo vrijeme
Next Lumiwings realizovao prvu zračnu operaciju na relaciji Tuzla – Halmstad – Tuzla

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski biznismen zaposlio 100 radnika iz Turske – smatra da su najkvalitetniji i nama po mentalitetu najbliži radnici

 Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i premijer Mirnes Bašić potpisali su danas 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti

MADE IN BOSNIA-387

Iz Tuzle izvoz 17.500 tona soli u Indoneziju

  Kompanija Bawazir Group planira da uveze oko 17.500 tona soli iz Tuzle u Indoneziju u vrijednosti od 28 miliona eura, što će biti dobra poslovna, trgovinska saradnja  za obje

Ekonomija/Biznis

‘Neće on(a) niđe’ – Uspješne priče mladih koji grade Bosnu i Hercegovinu

  U Bosni i Hercegovini postoje priče koje su dokaz da je uspjeh najmanje vezan za geografsko područje, te da uz jaku želju, veliki trud i neprekidan rad uspjeh postaje