Bosna i Hercegovina bi mogla postati ozbiljan igrač na evropskom tržištu u proizvodnji lješnjaka

Bosna i Hercegovina bi mogla postati ozbiljan igrač na evropskom tržištu u proizvodnji lješnjaka

 

Bosna i Hercegovina narednih godina mogla bi postati ozbiljan igrač na evropskom tržištu, kada je u pitanju proizvodnja lješnjaka i oraha. Kako bi to i postali treba preduzeti određene korake od analize do pripreme zemljišta. Ovo potvrđuje i agronom Edham Hodžić koji kaže kako uzgoj lješnjaka i oraha može biti unosan i perspektivan uz uvjet da se poznaju i poštuju uzgojne mjere.

Kao prednost uzgoja navodi i veliku potražnju ovih plodova u konditorskoj industriji. Također u zadnje vrijeme i kozmetička industrija sve više koristi tinkturu lješnjaka.

O prednosti lješnjaka, nad drugim biljkama, govori i podatak da je njegova cijena na svjetskom tržištu prešla cijenu oraha.

Iako se radi u veoma unosnom poslu, čiji rezultati dolaze nakon nekoliko godina, Hodžić upozorava da se u sve treba uključiti država, kako narednih godina ne bismo imali iste probleme koje su zadesili malinare.

“Sve greške i propuste koji su se dešavali sa malinama ne želimo dopustiti u uzgoju lješnjaka. Kod malina se nije znalo ko su ovlašteni otkupljivači, koliki su benifiti, nisu rađene analize, čak i sadni materijal nije certifikovan, mi to kod lješnjaka ne želimo”, pojašnjava Hodžić.

Za plasman Hodžić kaže kako se ne brine, jer pored konditorske i kozmetičke industrije, ulje lješnjaka koriste savremene avio i motorne industrije.

Prednosti lješnjaka ogledaju se i u čuvanju. Ne mora se odmah prodati, može se sa solidnom logistikom čuvati do godine dana i čekati pogodne cijene na tržištu”, kaže Hodžić.

Kako bi sve navedene probleme izbjegli u USK krenule su edukacije poljoprivrednika. Edukacije su održane u nekoliko gradova USK i to u: Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bužimu, te Velikoj Kladuši.

“Edukacije se prodove u saradnji sa Privrednom komorom USK, firmom Edix iz Cazina koja je lokalni organizator, te općinskim i gradskih službama za privredu i poljoprivredu i firmom Corylus koperanti iz Zagreba uz asistenciju njihovog klijenta”, pojasnio je Hodžić, napominjući kako će sa edukacijama nastaviti, a na sajmu Ekobis lješnjak će biti jedna od tema.

U cilju dizanja cijele priče na veći nivo u USK je u planu formiranje i zadruge.

“Želimo postaviti pravila igre kako bi znali gdje je mjesto struci, gdje logistici, kako ne bismo imali problema, jer sve predizpozicije govore da možemo uspjeti. Nadam se da će se uspješna priča iz Krajine proširiti na cijelu BiH”, zaključuje Hodžić.

 

Izvor: Akta.ba
Previous Zmajevi igraju s Bugarskom, Senegalom, CG, J. Korejom, Turskom i Španijom
Next Služba državne bezbjednosti Srbije učestvovala u zločinima u Bosni i Hercegovini

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sinkro u martu otvara novi pogon na Ilidži – Posao za 200 ljudi do kraja godine

  Kompanija Sinkro priprema otvaranje još jednog pogona za proizvodnju namještaja, u naselju Vlakovo, u opštini Ilidža. Kompanija time dobija dodatnih 12.000 m2 proizvodnog prostora, a pogon će zvanično početi

MADE IN BOSNIA-387

BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

Bosanskohercegovačka kompanija „BS Telecom Solutions“ potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare. Radi se

Ekonomija/Biznis

PRILIKA ZA MLADE: Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

  Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) 27. februara objavit će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu