Bosna i Hercegovine će uskoro u Maleziju izvoziti meso goveda i ovaca

Bosna i Hercegovine će uskoro u Maleziju izvoziti meso goveda i ovaca

Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi traženi od ove zemlje – rečeno je danas na sastanku ministra vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.

-Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom – naglasio je ministar Šarović.

Sagovornici su se usuglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija, naime, 80 posto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.

Dogovoreno je i poduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Previous Izvori koji govore o srednjovjekovnoj Crkvi bosanskoj
Next SHF 2019: Bosanske kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

You might also like

Ekonomija/Biznis

Za zapošljavanje mladih povratnika 750 hiljada KM (VIDEO)

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Sarajevu je potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža, te ugovore za 46

Ekonomija/Biznis

Bosanac Adel Hafizović čokoladicom osvojio tržište Austrije

  Kada je Adel Hafizović 1992. godine sa svojom porodicom došao u Austriju, nije mogao ni sanjati da će dana biti uspješan biznismen. Prvobitno je radio u jednom telekom operateru, a

Ekonomija/Biznis

Sanski ‘Remus’ na proljeće planira zaposliti 100 radnika

Kompanija “Remus” iz Sanskog Mosta se u proteklim godinama profilisala u lidera metaloprerađivačke proizvodnje na ovim prostorima, piše lokalni portal inmedia. Ovom prilikom treba istaći još jedan gest kojim je