Bosna prva u regionu po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima

Bosna prva u regionu po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima

BOSNA I HERCEGOVINA je i ove godine prva među zemljama regiona po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima, pokazalo je novo istraživanje koje su početkom juna sproveli prikriveni kupci u 800 prodajnih objekata u šest zemalja regiona.

Na drugom mjestu je S. Makedonija, a treća Slovenija.

Četvrta je Crna Gora, peta Hrvatska a šesta Srbija, pokazalo je istraživanje “Regionalna usluga-GUEST” koje je od 1. do 7. juna sprovela hrvatska agencija Heraklea u saradnji s agencijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Kako prenosi Hina, prikriveni kupci posjetili su ukupno 800 prodajnih mjesta iz različitih djelatnosti – autoindustrija, benzinske pumpe, finansijska industrija, maloprodaja, turističko-ugostiteljski objekti i objekti uslužnih djelatnosti.

U istraživanju su mjereni osnovni elementi kvaliteta usluge: pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda te zahvaljivanje na posjeti, prema akronimu engleske reči GUEST (gost) – Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

Gledano po zemljama, Bosna i Hercegovina je ostvarila najbolji rezultat (83,93%), ali u isto vrijeme i najveći pad za 3,69 procentnih poena, u odnosu na prošlu godinu.

Sjeverna Makedonija, koja je druga s 78,63%, ima i najveći porast od 3,04 procentna poena u odnosu na 2022.

Na trećem mjestu je Slovenija s rezultatom od 78,60%, na četvrtom Crna Gora sa 73,33%.

Hrvatska je peta s 69,68%, što je za 2,79 procentnih poena manje u odnosu na 2022. kada je bila četvrta, a Srbija šesta sa 66,31%, što je za 1,61 procentni poen manje nego 2022.

Crna Gora, Hrvatska i Srbija ispod su ovogodišnjeg prosjeka za region koji iznosi 73,94%.

Kategorija u kojoj je svih šest zemalja regiona ostvarilo najbolji ukupni rezultat, kao i prethodnih godina, je kategorija poznavanje proizvoda, 93,81%, iako je i to manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kao i prethodnih godina, najlošije rangirana kategorija je nuđenje dodatnog proizvoda, koja je ostvarila ukupni rezultat od 38,17%, a ujedno je zabilježila i najveći pad u odnosu na prethodnu godinu – za 10,21 procentni poen.

Promatrano po djelatnostima, ove godine najveći porast za 8,13 procentnih poena i najbolji rezultat (89,63%) ostvarile su uslužne djelatnosti izbacivši autoindustriju s dugogodišnjeg prvog mjesta.

Maloprodaja se već niz godina za redom ističe kao djelatnost s najviše prostora za unapređenje, a ove godine je ostvarila rezultat od 67,56%, te pad u kvalitetu usluge u odnosu na prethodnu godinu za 3,14 poena.

Pad u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je još i kod benzinskih pumpi, za 3,29 poena.(Agencije/MiruhBosne)

Previous Javni poziv političkom establišmentu Prijedora i svim probosanskim subjektima u Prijedoru za imenovanje ulice “Dr. Esad Sadiković.”
Next Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia obnavlja letove s tri aviona

FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je avio-kompanija potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta 180 sjedećih mjesta. Očekuje se

MADE IN BOSNIA-387

Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

Dok mnogi odlaze iz zemlje u potrazi za poslom i boljim životom, još uvijek ima i onih koji vide bogatstvo koje pruža Bosna i Hercegovina. Ivana Stjepanović, rodom iz Bijelog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

AHM iz Lukavca lansirao sopstvenu mašinu na tržište Evropske unije

Reorganizacija poslovanja obilježila je proteklu godinu za firmu AHM iz Lukavca, a uprkos svim izazovima sa kojima su se susretali, u 2020. godini su uspjeli postaviti dobar temelj za budući rast i